Έγραψε ιστορία ο Δένδιας! Καβγάς on camera στη συνέντευξη Τύπου με τον Τσαβούσογλου

«Γκολ εκτός έδρας» από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ο οποίος, όπως φαίνεται, μετέβη στην Αγκυρα αποφασισμένος να πει την αλήθεια στα μούτρα των Τούρκων αξιωματούχων. Κάτι που δεν δίστασε να κάνει όταν προκλήθηκε από τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η έντονη στιχομυθία μεταξύ των δύο ανδρών, που σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος, έδειξε ότι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία υπάρχει χάσμα. Αυτό που έκανε ο Νίκος Δένδιας κατά το πινγκ πονγκ των ερωταπαντήσεών του με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών σίγουρα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί «σφάξιμο με το βαμβάκι» που θα ανέμενε κανείς, αλλά μάλλον «πετσόκομμα» των Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι, απ’ ό,τι φαίνεται, είχαν τη βεβαιότητα ότι «εντός έδρας» θα μπορούσαν να διαχειριστούν κατά το δοκούν τις κοινές δηλώσεις προκειμένου να ενισχύσουν την εικόνα της «μεγάλης δύναμης» που προσπαθούν να προβάλλουν στην ευρύτερη περιοχή. Εικόνα που ο Νίκος Δένδιας πλήγωσε θανάσιμα, αρνούμενος να σκύψει το κεφάλι, όπως δυστυχώς πολλές φορές είδαμε να συμβαίνει στο παρελθόν.

Παρότι δεν έκανε τίποτε άλλο, παρά να θέσει επί τάπητος τις επίσημες θέσεις της χώρας μας, σίγουρα ο τρόπος με τον οποίο το έκανε, δίχως περιττές αβροφροσύνες και προσπάθειες «περιτυλίγματος», ήταν που έκανε τη διαφορά. Διπλωματικές πηγές, πάντως, τόνιζαν αμέσως μετά τη λήξη των κοινών δηλώσεων πως ο ΥΠΕΞ ήταν σε πλήρη συνεννόηση με τον πρωθυπουργό και στην εκτενή συνομιλία που είχαν χθες και σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν και πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε δοθεί ρητή εντολή στον Νίκο Δένδια, εάν προκληθεί, να απαντήσει δεόντως.

Ακόμη και στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, στην πρώτη του αντίδραση μετά τις δηλώσεις αναφέρθηκε ότι ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ορθώς προέβη στην ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, συμπληρώνοντας όμως ότι η κίνησή του «δεν γεμίζει το μεγάλο αυτό κυβερνητικό κενό», αφού ήρθε ύστερα από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας από την Τουρκία.

Πριν από τη συνάντηση με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, πάντως, ο Νίκος Δένδιας είχε συνάντηση σχεδόν μιας ώρας και με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, στο προεδρικό μέγαρο της Αγκυρας. Η συνάντηση, στην οποία πήρε μέρος και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, άρχισε λίγο μετά τις 15.00 και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 16.00. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατ’ ιδίαν συνάντηση του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ακολούθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπιών.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, στις συναντήσεις εξετάστηκαν ζητήματα διμερών σχέσεων, καθώς και περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, με έμφαση τις εξελίξεις σε Λιβύη και Συρία. Φυσικά από το μενού δεν μπορούσε να λείπει το Κυπριακό, αφού οι δύο πλευρές θα συμμετάσχουν και στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη που θα γίνει στη Γενεύη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Βέβαια, όπως φαίνεται, ο όποιος πήχης υπήρχε πριν από όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων έχει χαμηλώσει πλέον αρκετά.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα