Ομερτά κυβέρνησης-συστημικών ΜΜΕ για τα πρακτικά!

«Έθαψαν» τα ντοκουμέντα της επιτροπής των ειδικών, που δείχνουν συστηματική παρέμβαση του Μαξίμου για να περνάει όποιο μέτρο θέλει

Στόματα κλειστά, σε μια «ομερτά ελληνικού τύπου», μεταξύ της κυβέρνησης Μητσοτάκη και των περισσότερων ΜΜΕ της Ελλάδας ή, για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι, των ΜΜΕ που έχουν γίνει δέκτες της γαλαντομίας του Μεγάρου Μαξίμου, με τα εκατομμύρια της λίστας Πέτσα, η οποία αποδεικνύεται το καλύτερο «όχημα αποπληροφόρησης», αλλά και χειραγώγησης της κοινής γνώμης.

Είναι στίγμα για την ελληνική δημοσιογραφία και αποτελεί πρόβλημα για τη δημοκρατία ότι στα πιο πολλά ΜΜΕ θεωρείτο είδηση ο μικρός Πίνατ, που υιοθέτησε από το καταφύγιο σκύλων ο Μητσοτάκης, και όχι η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» που παρουσίασε τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή ως άλλοθι για να επιβάλει τα μέτρα που θέλει, όπως τα θέλει.

Σαν να μην υπήρξε η δημοσίευση, οι ιστοσελίδες «έπνιξαν το θέμα», κατά την έκφραση που χρησιμοποιούμε στη δημοσιογραφία. Αναγκάστηκαν, όμως, να μεταδώσουν τις ανακοινώσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που αντέδρασαν στα όσα αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία». Η είδηση δεν παρουσιάστηκε, αλλά οι αντιδράσεις για την είδηση παρουσιάστηκαν. Αυτή η πρακτική έχει ξεφύγει από τα όρια της λογοκρισίας και έχει περάσει στη «σφαίρα του παραλόγου».

Χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία» έφερε στο φως της δημοσιότητας ένα μέρος από τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων, της οποίας η επίσημη ονομασία είναι «Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτακτων Συμβάντων από Λοιμογόνους Παράγοντες», σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην ενημέρωση των πολιτών για τη διαχείριση της πανδημίας. Αυτά τα έγγραφα, άλλωστε, τα ζητούν εδώ κι έναν χρόνο μετ’ επιτάσεως όλα τα κόμματα. Τι αποδείχθηκε από τη μελέτη αυτών των εγγράφων;

Οπως έγραψε χθες η «κυριακάτικη δημοκρατία», η πρώτη διαπίστωση είναι ότι πρακτικά κρατούνται κανονικά, με γραμματείς, με προεδρεύοντα, με σφραγίδες και υπογραφές, οπότε τα μισόλογα και οι υπεκφυγές για πρόχειρες σημειώσεις πάνε περίπατο.

Η δεύτερη διαπίστωση, με μια απλή ανάγνωση των πρακτικών της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι και ενημερώνουν τους πολίτες από τα ΜΜΕ, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί «αποφασίζουν» επί προειλημμένων αποφάσεων της κυβέρνησης. Οι υπουργοί που συμμετέχουν στις συνεδριάσεις, όπως ο κ. Γεραπετρίτης και ο κ. Σκέρτσος, όχι μόνο κατευθύνουν τα μέλη της επιτροπής ως προς τις τελικές αποφάσεις, αλλά μοιάζει να τους τις επιβάλλουν. Είναι χαρακτηριστική η ενημέρωση υφυπουργού προς τους επιστήμονες για διάταξη η οποία έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προτού κάνουν οποιαδήποτε εισήγηση. Ενημέρωση κατόπιν εορτής.

Η τρίτη διαπίστωση από τη μελέτη των πρακτικών είναι οι διαφωνίες ορισμένων επιστημόνων για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση και η καταγεγραμμένη απόδειξη ότι υπάρχει απόσταση πλέον του Σωτήρη Τσιόδρα με πολλές από τις επιλογές που έχει κάνει το Μέγαρο Μαξίμου. Όσον αφορά την επιστημονική τεκμηρίωση των μέτρων που λαμβάνονται, αυτή είναι απούσα, ακόμα και από την «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως».

Το υπουργείο Υγείας, συναγωνιζόμενο τα ΜΜΕ που δημοσίευσαν τις αντιδράσεις και όχι την είδηση, με ανακοίνωσή του επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να απαντά στο παραμικρό για τα πρακτικά και την πρακτική της κυβέρνησης που χρησιμοποιεί τους επιστήμονες ως άλλοθι:

«Δυστυχώς, όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν στον δικό τους απομονωμένο κόσμο και συνειδητά πλέον επιλέγουν τον δρόμο του διχασμού. Για ακόμα μία φορά προσβάλλουν τους επιστήμονες, που από την αρχή της υγειονομικής κρίσης εργάζονται νυχθημερόν με αποκλειστικό μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας. Επιχειρούν να πολιτικοποιήσουν την ανεξάρτητη επιστημονική άποψη των μελών της επιτροπής, παρουσιάζοντάς την ως χειραγωγούμενη από την κυβέρνηση. Αδυνατούν να καταλάβουν ότι η ανεξαρτησία της γνώμης, η ελευθερία της έκφρασης, ο επιστημονικός διάλογος είναι συστατικά στοιχεία της επιτροπής».

Αντιπολιτευτικά πυρά (πλην του ΚΙΝ.ΑΛ.) για την εργαλειοποίηση των λοιμωξιολόγων

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγουν οι αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που δημοσιοποίησε μέρος πρακτικών της περιβόητης «Επιτροπής λοιμωξιολόγων», από τα οποία προκύπτει ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους επιστήμονες σαν όχημα των δικών της πολιτικών επιδιώξεων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (με εξαίρεση το ΚΙΝ.ΑΛ.), με ιδιαίτερα επικριτικές ανακοινώσεις, ζητούν να δοθούν τα πλήρη πρακτικά των συνεδριάσεων της επιτροπής στη δημοσιότητα, ρίχνοντας την ευθύνη στο Μαξίμου, στο οποίο καταλογίζουν εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με άλλοθι την επιστημονική κοινότητα.

«Τα πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων που δημοσιεύει η εφημερίδα “κυριακάτικη δημοκρατία” επιβεβαιώνουν αυτό που τόσο καιρό φαντάζεται όλος ο κόσμος. Η κυβέρνηση λαμβάνει πολιτικές αποφάσεις για τη διαχείριση της πανδημίας και εκ των υστέρων ζητά την επικύρωσή τους από τους επιστήμονες, χωρίς κανένα ενδιαφέρον για τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τους ανακοίνωσε την απόφασή της για την προμήθεια self tests, τους ανακοίνωσε ποια μέτρα θα εφαρμοστούν και απλά, κάθε φορά, πιέζει για να περάσει το δικό της» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Και προσθέτει: «Επιβεβαιώνει όμως και κάτι άλλο: ότι την αποκλειστική ευθύνη για το εξάμηνο αποτυχημένο λοκντάουν την έχει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τις επιλογές του».

«Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής των ειδικών επιβεβαιώνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με αμιγώς επιστημονικά δεδομένα, αλλά με βάση το πολιτικό πλαίσιο που διαμορφώνει και επιβάλλει η κυβέρνηση» υπογραμμίζει το ΚΚΕ, το οποίο κάνει λόγο για «εργαλειοποίηση της επιστήμης στην εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τα γνωστά τραγικά αποτελέσματα». Οπως συμπεραίνει ο Περισσός: «Τελικά η κυβέρνηση δεν ακούει τους ειδικούς, όπως μας έλεγε, αλλά υπαγορεύει στους ειδικούς. Τους μόνους που ακούει είναι τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα “πρωτόκολλά” τους».

Από την Ελληνική Λύση επισημαίνουν: «Από τα πρακτικά προκύπτει ότι το σύνολο των καταστροφικών αποφάσεων βαρύνει την κυβέρνηση, που χρησιμοποίησε την επιτροπή των λοιμωξιολόγων ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για τα εγκληματικά της λάθη, χωρίς φυσικά αυτό να αποτελεί συγχωροχάρτι για τους επιστήμονες που όφειλαν να αντιδράσουν εάν διαφωνούσαν. Η Ελληνική Λύση θα απαιτήσει τη δημοσιοποίηση του συνόλου των πρακτικών, ώστε ο ελληνικός λαός να μάθει ολόκληρη την αλήθεια».

Το ΜέΡΑ25 μιλά για «Καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας». Στην ανακοίνωσή του παρατηρεί: «Η διαρροή μέρους των πρακτικών της επιτροπής ειδικών και όσα αυτά αποκαλύπτουν για την εργαλειοποίηση της επιτροπής από την κυβέρνηση ήταν το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της κυβερνητικής αξιοπιστίας». Η Ιστορία, προσθέτει το ΜέΡΑ25, «θα καταγράψει τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη σαν ένα μακάβριο σίριαλ ανευθυνότητας, αδιαφάνειας, διαφθοράς και απάθειας. Οι “συμπολίτες”, που επικοινωνιακά επικαλείτο στα (λησμονημένα πια) διαγγέλματα ο πρωθυπουργός, δεν άξιζαν κάτι τέτοιο».

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα