85 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν να κατατεθούν στη Βουλή όλα τα πρακτικά

Στο ελληνικό Κοινοβούλιο φέρνει η αντιπολίτευση το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που έφερε στο φως τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, συνταράσσοντας το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επίκαιρη ερώτησή της ζητεί από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια να καταθέσει για την ενημέρωση της Βουλής και των πολιτών όλα τα πρακτικά των εργασιών και των συνεδριάσεων της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.

Επικαλούμενοι το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι 85 βουλευτές ζητούν από τον υπουργό να διασφαλίσει τη διαφάνεια και την επιστημονική αξιοπιστία στη λειτουργία της επιτροπής, καθώς και να θεσμοθετήσει τη συστηματική δημοσιοποίηση των πρακτικών της.

Το δημοσίευμα της «κυριακάτικης δημοκρατίας», αναφέρουν οι βουλευτές, εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη λειτουργία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, αποκαλύπτοντας κυβερνητική εμπλοκή στο έργο και στις αποφάσεις της. Οπως υπογραμμίζουν, από το δημοσίευμα προκύπτει ότι τηρούνταν πρακτικά σε κάθε συνεδρίαση της επιτροπής και πως ήταν πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η μη δημοσιοποίησή τους ούτε καν η κοινοποίησή τους στα μέλη της εθνικής αντιπροσωπίας.

«Είναι, λοιπόν, πρόδηλη η στόχευση να υπάρχει ένα “πέπλο αδιαφάνειας” γύρω από τις επιστημονικές συζητήσεις, τις αντιρρήσεις και τις συνθέσεις των απόψεων που προκύπτουν στη διάρκεια των συνεδριάσεων της επιτροπής, αλλά, κυρίως, να αποκρύπτεται ότι υπήρχαν προειλημμένες πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης σε κάθε φάση που καλούνταν εκ των υστέρων να επικυρώσει η επιτροπή» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι κατά το παρελθόν έχει επανειλημμένως αιτηθεί να τεθούν ρήτρες «σύγκρουσης συμφερόντων» για τα μέλη της επιτροπής. Ακόμη, έχει καλέσει την κυβέρνηση να εγγυηθεί τη διάκριση ρόλων ανάμεσα στην επιστήμη και την πολιτική, ανάμεσα στις επιστημονικές εισηγήσεις και τις πολιτικές αποφάσεις, καλώντας τη μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου και μέσω της κατάθεσης σχετικής τροπολογίας να δημοσιοποιεί συστηματικά τα πρακτικά των συνεδριάσεών της.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα