Γιάννος Παπαντωνίου: Στο μικροσκόπιο τώρα η βίλα του στη Σύρο

Κατηγορείται για ξέπλυμα μαύρου χρήματος (2.500.000 ευρώ) που προέρχεται από δωροδοκία

Η αγοραπωλησία του σπιτιού του Γιάννου Παπαντωνίου στη Σύρο βάζει ξανά τον πρώην υπουργό στο στόχαστρο της ανάκρισης, κατηγορούμενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, το οποίο προέρχεται από δωροδοκία. Για το ίδιο αδίκημα απολογήθηκαν χθες συμπληρωματικά στην ειδική ανακρίτρια Μαρία Τόλια ο άλλοτε ισχυρός άνδρας των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου. Η υπόθεση αφορά περίπου 2.500.000 ευρώ, που ο Γιάννος Παπαντωνίου κατηγορείται ότι έλαβε ως δώρο για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας θα βρεθεί ξανά απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας κυρίας Σίδερη στα τέλη Μαΐου και θα πρέπει να απαντήσει στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από την Εισαγγελία Διαφθοράς για την αγοραπωλησία του σπιτιού του στη Σύρο το 2016. Η πώληση φέρεται ότι ήταν εικονική, με στόχο, σύμφωνα με την κατηγορία, να ξεπλυθεί μαύρο χρήμα, το οποίο η Δικαιοσύνη εκτιμά ότι προέρχεται από μίζες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Πάντως, χθες, μετά τη συμπληρωματική του απολογία, ο Γιάννος Παπαντωνίου εμφανίστηκε αισιόδοξος και άφησε να φανεί με τις δηλώσεις του ότι κάτι έχει αλλάξει στη Δικαιοσύνη, προφανώς σε σχέση με την περίοδο που ανακρίτρια και εισαγγελέας έστειλαν τον ίδιο και τη σύζυγό του στη φυλακή. «Δεν μου επιβλήθηκε κανένας όρος. Είναι ένα ξεκάθαρο δείγμα ότι η ελληνική Δικαιοσύνη αρχίζει πια να λειτουργεί ανεξάρτητα, με βάση τον νόμο και με βάση τη δικογραφία. Αυτό αποτελεί ένα θετικό βήμα, το οποίο νομίζω ότι, πέρα από δική μου περίπτωση, δημιουργεί κάποια αισιοδοξία» δήλωσε ο πρώην υπουργός βγαίνοντας από το ανακριτικό γραφείο.

Ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος αναφέρθηκε στη νέα δικογραφία που έφτασε στα ανακριτικά γραφεία για το σπίτι στη Σύρο.

«Πλήττεται το κράτος δικαίου όταν ασκούνται ποινικές διώξεις σε βάρος πολιτών για το αδίκημα της δωροδοκίας, όπου ψάχνονται και δεν υπάρχουν οι άνθρωποι οι οποίοι υποτίθεται ότι δωροδόκησαν…» επισήμανε.

Την περασμένη εβδομάδα, όταν ζήτησε και πήρε προθεσμία για να ετοιμάσει την απολογία του, ο Γιάννος Παπαντωνίου είχε επιτεθεί στην πρώην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, μιλώντας για «πολιτική σκευωρία» με «ηθικούς αυτουργούς». Ωστόσο, η νέα κατηγορία για την οποία κλήθηκε να απολογηθεί συμπληρωματικά τού απαγγέλθηκε έπειτα από εντολή του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, το οποίο ζήτησε να συνεχιστεί η ανάκριση.

Ο Γιάννος Παπαντωνίου και η Σταυρούλα Κουράκου είχαν προφυλακιστεί μετά την απολογία τους για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, με βασικό αδίκημα την απιστία για τη σύμβαση του 2003, που αφορούσε τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών. Ο πρώην υπουργός έμεινε προφυλακισμένος για 18 μήνες, δηλαδή το ανώτατο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο Ποινικός Κώδικας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα