Εκθέτουν τους λοιμωξιολόγους για να σώσουν τους δικούς τους

Θα ανακόψει η ΠτΔ την πορεία έκδοσης του νόμου, αφού δεν έγινε στη Βουλή προληπτικός έλεγχος συνταγματικότητας;

Πολιτική θύελλα και κοινωνική αγανάκτηση πυροδοτεί η επαίσχυντη αμνήστευση των επιστημόνων αλλά και πολιτικών προσώπων με την αντισυνταγματική τροπολογία του υπουργείου Υγείας που ψηφίστηκε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης, μόλις πέντε ημέρες μετά τις αποκαλύψεις της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Η ασυλία στα μέλη των τριών επιτροπών των επιστημόνων έχει ξεσηκώσει την αντιπολίτευση, την κοινωνία, αλλά και την ίδια την επιστημονική κοινότητα, με τον Αθανάσιο Εξαδάκτυλο να αποποιείται των προνομίων και τον Αλκιβιάδη Βατόπουλο να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις των ειδικών.

Το Μαξίμου, ωστόσο, μετέρχεται γελοίων δικαιολογιών, με την Αριστοτελία Πελώνη να επαναλαμβάνει μονότονα τα περί ανεξαρτησίας και ελευθερογνωμίας των λοιμωξιολόγων. Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στο πώς δεν θα ισχύσει αυτή η κατάπτυστη ρύθμιση, που παραβιάζει καταφανέστατα το Σύνταγμα, μεταξύ άλλων, το άρθρο 4, σύμφωνα με το οποίο «οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου». Η κυβέρνηση επέλεξε επί τούτω να ενσωματώσει τη ρύθμιση σε πολυτροπολογία του υπουργείου Υγείας και όχι σε κάποιο νομοσχέδιο, ώστε να μεσολαβήσει η γνώμη της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, η οποία θα έκρινε και τα ζητήματα της συνταγματικότητας. Επιπλέον, κατέθεσε τη ρύθμιση αιφνιδιαστικά, με αποτέλεσμα τα κόμματα να μην αντιδράσουν.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με το άρθρο 100 του Κανονισμού της Βουλής οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν από το Σώμα να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα νομοσχεδίου ή τροπολογίας, ωστόσο εν προκειμένω πιάστηκαν στον ύπνο και δεν προχώρησαν σε μια τέτοια κίνηση. Άλλωστε, η κατάθεση ένστασης αντισυνταγματικότητας απαιτεί μια στοιχειώδη προετοιμασία, με την αντιπολίτευση να μην έχει τον απαραίτητο χρόνο, μιας και το υπουργείο Υγείας τους κατέλαβε εξαπίνης, καταθέτοντας την τροπολογία αργά το απόγευμα. Επομένως, από τη στιγμή που η διάταξη «πέρασε» από τη Βουλή και δεν υπήρξε προληπτικός έλεγχος της συνταγματικότητας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ψήφισης της, σειρά έχει τώρα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κι όμως, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, εφόσον το επιθυμεί, μπορεί να ανακόψει την πορεία έκδοσης του νόμου. Σύμφωνα με το άρθρο 42 του Συντάγματος, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Βουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής».

Να σημειωθεί, πάντως, ότι μέχρι και σήμερα δεν ασκήθηκε η αρμοδιότητα της αναπομπής από κανέναν Πρόεδρο. Επομένως, όλες οι ελπίδες εναπόκεινται στα δικαστήρια, που θα ελέγξουν εκ των υστέρων τη συνταγματικότητα της ρύθμισης. Υπενθυμίζεται πως στα δικαστικά χρονικά των τελευταίων ετών έχουν καταγραφεί δεκάδες σημαντικές αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων που έκριναν αντισυνταγματικούς νόμους που αποτέλεσαν κεντρική πολιτική επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης. Η διάταξη μπορεί να κριθεί ως αντισυνταγματική έπειτα από σχετική προσφυγή, ωστόσο έλεγχος μπορεί να ασκηθεί και αυτεπαγγέλτως.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα