Βρυξέλλες: Χειροπέδες στον Γιάννη Λαγό!

Ο ευρωβουλευτής συνελήφθη μετά την άρση της ασυλίας του για την καταδίκη του στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Κρατούμενος των αστυνομικών Αρχών του Βελγίου είναι από χθες ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός, που συνελήφθη στις Βρυξέλλες με ευρωπαϊκό ένταλμα το οποίο εξέδωσε η χώρα μας. Προηγήθηκε το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την άρση της ασυλίας του για την καταδίκη του από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ως διευθυντικού μέλους εγκληματικής οργάνωσης.

Λίγα λεπτά μετά τις 10 το πρωί της Τρίτης το Ευρωκοινοβούλιο ανακοίνωνε την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, υπέρ της οποίας ψήφισαν 658 και κατά 25, σε σύνολο 693 ευρωβουλευτών. Από εκείνη τη στιγμή η ελληνική Δικαιοσύνη κινήθηκε ταχύτατα προκειμένου ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής να βρεθεί με χειροπέδες και να αρχίσουν άμεσα οι διαδικασίες για την έκδοσή του στη χώρα μας. Αμέσως εκδόθηκαν Ευρωπαϊκό Ενταλμα Σύλληψης αλλά και Ερυθρά Αγγελία Αναζητήσεων για να καλυφθεί το ενδεχόμενο να είχε διαφύγει ο Γιάννης Λαγός σε χώρα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ γρήγορα οι Αρχές του Βελγίου τον εντόπισαν στις Βρυξέλλες και του πέρασαν χειροπέδες. Ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία της έκδοσής του στην Ελλάδα, προκειμένου να εκτίσει τη χωρίς αναστολή ποινή που του επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ο χρόνος που θα απαιτηθεί θα εξαρτηθεί από το αν ο εκζητούμενος ευρωβουλευτής προβάλει αντιρρήσεις στην έκδοσή του, όπως έχει δικαίωμα σύμφωνα με τη νομοθεσία του Βελγίου.

Το αίτημα της Ελλάδας και οι πιθανές ενστάσεις του Γιάννη Λαγού θα κριθούν δικαστικά στο Βέλγιο. Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου υπό την προσωπική εποπτεία του εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα κατάφερε να κινηθούν ταχύτατα οι διαδικασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να συζητηθεί η άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού, χωρίς ακόμα να έχει καθαρογραφεί ολόκληρη η απόφαση της δίκης. Ο Γιάννης Λαγός είχε εμφανιστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας κατά τη δίκη της Χρυσής Αυγής και είχε απολογηθεί, δηλώνοντας μάλιστα «παρών» στις διαδικασίες.

Ωστόσο, στη συνέχεια, με αφοριστικές δηλώσεις κατά του δικαστηρίου και αφού υπέβαλε αίτημα εξαίρεσης όλων των δικαστών της έδρας (το οποίο απορρίφθηκε), επέλεξε να φύγει για τις Βρυξέλλες, χρησιμοποιώντας τη δυνατότητα που του έδινε η ιδιότητα του ευρωβουλευτή, να παραμείνει ασύλληπτος και να μην μπει αμέσως στη φυλακή ακολουθώντας τον δρόμο που πήραν ο πρώην αρχηγός του Νίκος Μιχαλολιάκος και οι υπόλοιποι πρώην βουλευτές του κόμματος, οι οποίοι καταδικάστηκαν για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και στους οποίους επιβλήθηκαν πολυετείς καθείρξεις χωρίς αναστολή στην έφεση.

Οι καταδίκες των μελών της Χ.Α. άρχισαν στις 7 Οκτωβρίου 2020 και οι ποινές επιβλήθηκαν σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα, όταν έπεσε η αυλαία στην πολύκροτη υπόθεση. Ο Γιάννης Λαγός καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών και ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών για τη δράση του στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης. Η έκδοσή του στην Ελλάδα θα σημάνει και την έναρξη έκτισης της ποινής που του επέβαλε η ελληνική Δικαιοσύνη, τουλάχιστον μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα