Έλληνες φτιάχνουν drones αλλα το κράτος αδιαφορεί!

Άλματα για την ελληνική εταιρία drones Aether Aeronautics, η οποία απέκτησε πιστοποιήσεις προδιαγραφών ΝΑΤΟ

Την παροιμιώδη φράση «ουδείς προφήτης στον τόπο του» επιβεβαιώνουν για πολλοστή φορά τα επιτεύγματα μίας νέας ελληνικής εταιρίας, η οποία φέτος εισέρχεται στον τρίτο χρόνο λειτουργίας της, της Aether Aeronautics.

Πρόσφατα η εταιρία, που εδρεύει στα Χανιά της Κρήτης, ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου τρία σημαντικά ορόσημα στην περαιτέρω εξέλιξή της: την πρώτη της εξαγωγική επιτυχία, την απόκτηση πιστοποίησης καταλληλότητας από το Πεδίο Βολής Κρήτης (NAMFI – NATO Missile Firing Installation) για τους μη επανδρωμένους στόχους PNS-1 και NMS-2 για διεξαγωγή πτήσεων σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα του ΝΑΤΟ, καθώς και τη στρατηγική συνεργασία / επένδυση του γνωστού ομίλου EFA Group με σκοπό την ανάπτυξη ανταγωνιστικών, ελληνικών, καινοτόμων λύσεων στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών, και ισχυρό εξαγωγικό προσανατολισμό.

«Έξω πάμε καλά» είναι το σχόλιο που αρμόζει στην περίπτωση. Γιατί «μέσα», δηλαδή στην ελληνική αγορά, η Aether Aeronautics αντιμετωπίζει μία κατάσταση γνώριμη σε όλη την εγχώρια βιομηχανία.

«Η ελληνική αγορά είναι μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Στο παρελθόν έχουμε δει να δημιουργούνται προσκόμματα, με αποτέλεσμα να επιλέγεται το εισαγόμενο προϊόν» δήλωσε ο Απόστολος Βροντουλάκης, διευθύνων σύμβουλος της Aether Aeronautics σε αποκλειστική του συνέντευξη που παραχώρησε στη διαδικτυακή πύλη αμυντικών και αεροδιαστημική ειδήσεων https://www.ptisidiastima.com/. «Σήμερα που ξεκάθαρα το εγχώριο υπερισχύει του εισαγόμενου πιστεύω ότι πραγματικά ζούμε το κύκνειο άσμα αυτής της νοοτροπίας και ότι πολύ σύντομα θα μπορούμε να απαντάμε θετικά στην ερώτηση των πελατών μας “αν η χώρα μας προμηθεύεται από εμάς”, ασχέτως εάν ακυρωνόμαστε από διαγωνιστικές διαδικασίες στις οποίες καταφανέστατα υπερτερούμε οικονομοτεχνικά, ενώ τηρούμε και όλες τις τυπικές νομικές προδιαγραφές» εξήγησε. Στη συνέχεια διατύπωσε, «ως τροφή για σκέψη», το αυτονόητο ερώτημα: «Αλήθεια, πώς θα αναπτυχθούμε και θα αναπτύξουμε ακόμη πιο προηγμένα προϊόντα, όταν κερδίζουμε από τη μία στο εξωτερικό, ενώ εδώ αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση;»

Το ερώτημα είναι απόλυτα βάσιμο, αφού εδώ και δεκαετίες διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει στη δημιουργία των δομών και των διαδικασιών που θα επιτρέψουν όχι μόνο την ικανοποίηση των εθνικών αναγκών σε όποιους τομείς είναι εφικτό, αλλά και την ανάπτυξη εξαγωγικών δραστηριοτήτων από την εγχώρια βιομηχανία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε θέσεις απασχόλησης και ιδιαίτερα υψηλής τεχνολογικής εξειδίκευσης και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

Η αποτυχία αυτή έχει πολλαπλές αρνητικές συνέπειες. Οι ελληνικές εταιρίες αφενός «περιθωριοποιούνται» στην εσωτερική αγορά και ταυτόχρονα αντιμετωπίζουν το παράδοξο που επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Aether Aeronautics, δηλαδή να υποβάλλουν καλύτερες τεχνικές και οικονομικές προσφορές, να έχουν πιστοποίηση ΝΑΤΟ, αλλά να αδυνατούν να δώσουν πειστική απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν έχουν πουλήσει στη χώρα τους.

Η Aether Aeronautics είναι μία αμιγώς ελληνική εταιρία με έδρα τα Χανιά, που ιδρύθηκε το 2018 και δραστηριοποιείται στον χώρο της σχεδίασης και της κατασκευής μη επανδρωμένων εναέριων στόχων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε πεδία βολής για αξιολόγηση σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Η εταιρία έχει σχεδιάσει περισσότερα από 15 διαφορετικά μοντέλα Target Drones και οικογένειες αεροσκαφών, καλύπτοντας όλο το φάσμα των επιδόσεων από χαμηλές μέχρι και διηχητικές ταχύτητες. Επιπροσθέτως, η εταιρία δραστηριοποιείται στη σχεδίαση, στην ανάπτυξη και την κατασκευή πρωτότυπων ελαφρών αεροσκαφών και κινητήρων υψηλών επιδόσεων, καθώς και στην παροχή υπηρεσιών τεχνικών συμβούλων, στην αξιολόγηση και στα πλήρη χρονοδιαγράμματα πτητικών δοκιμών.

Ας σημειωθεί εδώ ότι η εξαγωγική επιτυχία της Aether Aeronautics προέκυψε έπειτα από διεθνή μειοδοτικό διαγωνισμό γνωστού υποκατασκευαστή, με στόχο την πιστοποίηση των συστημάτων που χρησιμοποιούνται από χώρα της Νοτίου Αμερικής.

Η διαγωνιστική διαδικασία επέλεξε τον ιδίας σχεδίασης και ανάπτυξης μη επανδρωμένο εναέριο στόχο υψηλών επιδόσεων NMS-2 για να χρησιμοποιηθεί για την πιστοποίηση των συστημάτων αυτών. Μάλιστα, στο πλαίσιο της σύμβασης η ελληνική εταιρία θα διαθέσει τόσο εξοπλισμό (εναέριους στόχους, φορτία και υποστηρικτικό εξοπλισμό εδάφους) όσο και υπηρεσίες στο πεδίο για την πραγματοποίηση των δοκιμών αυτών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα