Η Βουλή τιμά την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας

Ειδική συνεδρίαση σήμερα το πρωί και φωταγώγηση του κτιρίου το βράδυ. Τι ετοιμάζει η Προεδρική Φρουρά

Την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα τιμήσει η Βουλή και φέτος, φωταγωγώντας σήμερα το βράδυ την πρόσοψη του κτιρίου της με συμβολικό λογότυπο-μήνυμα. Δεν θα μείνει εκεί πάντως, καθώς σήμερα το πρωί, στις 9.30, πραγματοποιείται ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας, κατά την οποία αναμένεται να πάρουν τον λόγο βουλευτές από όλα τα κόμματα. Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει αναγνωρίσει από τις 24 Φεβρουαρίου του 1994 επίσημα τη Γενοκτονία των Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ήταν αυτή που επισημοποίησε τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης, ομοφώνως.

Τις κινήσεις αυτές θα πλαισιώσει η Προεδρική Φρουρά, μέλη της οποίας θα αποδώσουν και φέτος τιμές στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων. Έτσι σήμερα στις έξι το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η αλλαγή, με δύο εύζωνες που θα αναλάβουν για μία ώρα την τιμητική φρούρηση του μνημείου.

Εις εξ αυτών θα έχει μάλιστα και ποντιακή καταγωγή. Στις επτά θα γίνει και δεύτερη αλλαγή κι έτσι για αρκετά μεγάλο διάστημα θα υπάρχουν τέσσερις εύζωνες με την ποντιακή στολή, την ίδια στιγμή που στον χώρο θα γίνονται και άλλες εκδηλώσεις τιμής από σωματεία και φορείς.

Ποικίλες δράσεις τιμής και μνήμης για την Ημέρα της Γενοκτονίας θα λάβουν χώρα φυσικά όπου υπάρχει Ελληνισμός από τη Θράκη μέχρι την Κύπρο.

Στη Μεγαλόνησο, ο Δήμος της Πάφου οργανώνει στις οκτώ το βράδυ σεμνή και λιτή εκδήλωση στη μνήμη των 350.000 θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου στον χώρο του νέου πάρκου που είναι αφιερωμένο στη Γενοκτονία, το οποίο δημιούργησε ο δήμος επί της λεωφόρου Ευαγόρα Παλληκαρίδη.

Στη Ρωσία, ο Σύλλογος Ελλήνων του Νοβοροσίσκ θα τιμήσει την ημέρα προχωρώντας στα αποκαλυπτήρια του μνημείου «Για τους Ελληνες του Πόντου – Στα θύματα της μαζικής εξόντωσης των χριστιανών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1916-1923».

Στις Ηνωμένες Πολιτείες ήδη από την Κυριακή τοποθετήθηκε το πρώτο μνημείο για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο Νόργουοκ, όπου και αναμένεται σήμερα να υπάρξουν σχετικές εκδηλώσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα