Δένδιας: Λύση τα δύο κράτη, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ

To Iσραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

«Το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα» δήλωσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση των επαφών που είχε στο Ισραήλ και στο κράτος της Παλαιστίνης. «Κατέστησα σαφές ότι απαιτούνται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από τη Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα» πρόσθεσε.

Ο Ν. Δένδιας -ο πρώτος ΥΠΕΞ της Ε.Ε. που επισκέφθηκε την περιοχή- δήλωσε αχνά ότι «οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το Μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας.
Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση την οποία προβλέπουν το Διεθνές Δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967, με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Ενημέρωσε τους δημοσιογράφους ότι συναντήθηκε χθες το πρωί στα Ιεροσόλυμα με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο, για να συζητήσουν το θέμα των ιερών προσκυνημάτων και της προστασίας του καθεστώτος τους για ένα από τα πιο ιερά καθιδρύματα του χριστιανισμού. Αμέσως μετά, όπως είπε, «συναντήθηκα με τον Ισραηλινό συνάδελφό μου, τον Gabi Ashkenazi, πήγα στη Ραμάλα, όπου συναντήθηκα με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Mohammad Shtayyeh και μετά ενημέρωσα μέσω τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις επαφές μου αυτές. Σε λίγη ώρα μετακινούμαι στο Αμμάν, για να συναντηθώ με τον Ιορδανό συνάδελφό μου, τον κ. Safadi». Αναφερόμενος στην εικόνα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στη Γάζα, σημείωσε: «Είναι απολύτως προβληματική και χρειάζεται να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε. Επαναλαμβάνω, όμως, η Χαμάς είναι απολύτως καταδικαστέα για την εκτόξευση των χιλιάδων ρουκετών εναντίον άμαχων πολιτών». Ειδικότερα για τον ρόλο της Τουρκίας, δήλωσε: «Αυτό που έχω να πω είναι ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις και οι μονομερείς τοποθετήσεις σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κατάσταση, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή δεν βοηθούν»…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα