Διαγωνισμός-μυστήριο στη σκιά του lockdown

Παραπέμπει σε «μυστικές» συμφωνίες, καθώς η μοναδική εταιρία που κατέθεσε πρόταση οφείλει να κρατήσει «άκρα του τάφου σιωπή»

Της Εμμανουέλας Τσουδερού

Aκόμα ένας περίεργος διαγωνισμός ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση μέσω του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Μάρτιο, που παραπέμπει σε μεγάλο βαθμό σε «μυστικές» συμφωνίες τύπου Palantir, ιδίως αν λάβουμε υπόψη τους αυστηρούς όρους εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας που προϋποθέτει, αλλά και το γεγονός ότι η περιγραφή του ίδιου του έργου, το οποίο θα αναλάβει ιδιωτική εταιρία, μοιάζει εντελώς ακατανόητη.

Γιατί, πραγματικά, ποιος μπορεί να εξηγήσει τι αφορά μια ανάθεση που περιλαμβάνει τη διαχείριση του μηχανισμού «υποστήριξης για τον συντονισμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση εφαρμογής δράσεων για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων από την Covid-19»; Η παραπάνω περιγραφή περισσότερα ερωτήματα εγείρει από εκείνα που επιλύει. Και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο περίεργη από το γεγονός ότι η εταιρία που θα αναλάβει τη δουλειά οφείλει να κρατήσει «άκρα του τάφου σιωπή» και να μην προβαίνει σε «δημόσιες δηλώσεις σχετικά με το έργο χωρίς προηγούμενη συναίνεση του υπουργείου», ενώ παράλληλα θα έχει το δικαίωμα επεξεργασίας «δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα» (!).

Το κόστος του έργου αγγίζει τα 125.000 ευρώ και η σύμβαση που θα υπογραφεί θα έχει διάρκεια 10 μηνών. Μάλιστα, προσφορά κατέθεσε μία -και μόνο μία- εταιρία, γεγονός που αναπόδραστα αναδίνει και «φωτογραφική οσμή». Πρόκειται για την ΠΛΕΓΜΑ Α.Ε. – ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, που αναμένεται να αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, την οποία προφανώς θα δούμε σύντομα, αφού η προσφορά της έχει ήδη γίνει αποδεκτή από την Ειδική Επιτροπή από τις 13/5/2021. Η εν λόγω ιδιωτική εταιρία έχει αναλάβει και στο παρελθόν μια ευρύτερη γκάμα εργασιών, που περιλαμβάνει από ευρωπαϊκά προγράμματα ΕΣΠΑ έως μεγάλους πελάτες του δημόσιου αλλά και του ιδιωτικού τομέα. Μάλιστα, η ίδια διαθέτει και τη θυγατρική ΠΛΕΓΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΕ, η οποία δραστηριοποιείται και ως πιστοποιημένο ΚΕΚ.

Ενδεικτικό της ασάφειας είναι και το κείμενο της προκήρυξης που περιγράφει τον σκοπό του έργου του αναδόχου. Διαβάζουμε: «Η παροχή κάθε είδους επιστημονικής και τεχνικής υποστήριξης προς τη Διεύθυνση Επιχειρησιακής Ετοιμότητας Εκτάκτων Καταστάσεων Δημόσιας Υγείας, έτσι ώστε να υλοποιηθούν μέσα στα χρονικά περιθώρια που τίθενται με τον πλέον αποτελεσματικό και αποδοτικό τρόπο ο συντονισμός και η παρακολούθηση της εφαρμογής των περαιτέρω ενεργειών τόσο για την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων αλλά και την πιθανή επερχόμενη έξαρση της επιδημίας Covid-19, σύμφωνα με τους επιμέρους στρατηγικούς στόχους του υπουργείου Υγείας». Ποιες θα είναι οι δράσεις για την αποκλιμάκωση των μέτρων του Covid-19 που θα χρειαστεί να εφαρμόσει, να συντονίσει και να παρακολουθήσει η ανάδοχος εταιρία; Με ποιους τρόπους θα εφαρμοστεί ακριβώς η τεχνική και η επιστημονική υποστήριξη; Τι ακριβώς θα κάνει η συγκεκριμένη εταιρία που δεν μπορεί να κάνει κάποιος από τους εποπτικούς ή επιχειρησιακούς τομείς του υπουργείου Υγείας ή του ΕΟΔΥ; Γιατί έπρεπε να δοθούν 125.000 ευρώ προκειμένου να παρατηρήσει κάποιος την αποκλιμάκωση των μέτρων κατά της πανδημίας; Μπορεί να είναι υπεύθυνη μια ιδιωτική εταιρία για να οργανώσει σχέδιο πρόληψης έξαρσης της πανδημίας;

Εντυπωσιακοί είναι, όπως αναφέραμε, και οι όροι εμπιστευτικότητας και εχεμύθειας που οφείλει να τηρήσει η συμβαλλόμενη ιδιωτική εταιρία. Συγκεκριμένα, κάθε πληροφορία που λαμβάνει ο ανάδοχος θεωρείται εμπιστευτική και απαγορεύεται να τη χρησιμοποιήσει ή να την αποκαλύψει σε άλλα πρόσωπα, ακόμα και μετά τη λήξη/λύση της σύμβασης. Επιπλέον, απαγορεύεται να γνωστοποιήσει μέρος ή το σύνολο του έργου που θα εκτελέσει, αλλά και να προβεί σε σχετικές δημόσιες δηλώσεις.

Η ένοχη μυστικοπάθεια, που βαφτίζεται «εμπιστευτικότητα», συνεχίζεται, την ώρα που έχει πλέον αποδειχθεί πως η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία, ιδίως μετά την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας», που έφερε στο φως τα πρακτικά της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, τα οποία εσκεμμένα παρέμεναν στο σκοτάδι. Αλλά και μετά την αποκάλυψη της κρυφής συνεργασίας με την Palantir, της οποίας οι διαστάσεις δεν μοιάζει καν να έχουν βγει ολοκληρωτικά στο φως της δημοσιότητας. Και η εργαλειοποίηση συνεχίζεται.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα