Η Ελλάδα εκπροσωπεί την Ε.Ε. στη Μ. Ανατολή

Το μήνυμα που εκπέμπει ο διπλωματικός μαραθώνιος Δένδια με τα απανωτά ταξίδια σε Ισραήλ, Παλαιστίνη, Ιορδανία, Αίγυπτο

Μαραθώνιο διπλωματικών επαφών «τρέχει» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, υπό το φως και των προσφάτων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή, που ενέχουν πλέον υπαρκτό κίνδυνο περαιτέρω αποσταθεροποίησης της περιοχής και των ιδιαίτερα σημαντικών -αλλά παράλληλα ευαίσθητων-, όπως με νόημα τονίζουν πηγές του υπουργείου, ισορροπιών που έχουν δημιουργηθεί.

Όπως οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν, ο Νίκος Δένδιας υπήρξε ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και ουσίας ότι ο κ. Δένδιας συμμετείχε στην άτυπη συνεδρίαση του ΣΕΥ μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα, ευρισκόμενος στην περιοχή όχι μόνο ως Ελληνας αλλά και ως Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Παράλληλα, ο κ. Δένδιας συνεχίζει τις επαφές και με τους ομολόγους του της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Μετά την επίσκεψή του στην Ιορδανία, επισκέφθηκε χθες την Αίγυπτο, ενώ νωρίτερα είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον υπουργό Πολιτισμού της Σαουδικής Αραβίας. Επίσης, είχε επανειλημμένα τηλεφωνικές επαφές με τον υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Μέσω των πρωτοβουλιών του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εκπέμπεται το μήνυμα του ιδιαίτερου ρόλου που μπορεί και διαδραματίζει η Ελλάδα ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, που μπορεί και συνομιλεί με το σύνολο των πλευρών.

Σύμφωνα με τις πηγές του υπουργείου Εξωτερικών, πλέον η ενεργητική εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε μια περιοχή της άμεσης γειτονίας της.

Όσο, όμως, δραστήριοι και εάν είμαστε στη γειτονιά μας, εάν δεν μπορούμε με αποτελεσματικότητα να αποδείξουμε ότι μπορούμε και υπερασπιζόμαστε τον εαυτό μας, δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά πράγματα.

Όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα με τα τουρκικά αλιευτικά, τα οποία ως «δούρειοι ίπποι» του Ερντογάν αμφισβητούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και εξυπηρετούν σκοπούς υβριδικού πολέμου, είναι χαρακτηριστικά. Την Τετάρτη το βράδυ, μάλιστα, έφτασαν μέχρι τη… Γαύδο, με την Τουρκία να αφήνει πρώτη φορά το αποτύπωμά της στην περιοχή.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα