«Αεροπειρατεία» σε πτήση από Αθήνα στη Λευκορωσία!

Με εντολή Λουκασένκο συνελήφθη ακτιβιστής της αντιπολίτευσης

Διεθνείς αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση της Λευκορωσίας να στείλει -με εντολή του προέδρου της Αλεξάντρ Λουκασένκο– καταδιωκτικό αεροσκάφος για να αναγκάσει επιβατική πτήση της Ryanair που ξεκίνησε από την Αθήνα να προσγειωθεί στο Μινσκ αντί του αρχικού της προορισμού. Στο αεροπλάνο επέβαινε δημοσιογράφος και ακτιβιστής της αντιπολίτευσης, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την προσγείωση του αεροσκάφους. Οπως ισχυρίζεται η λευκορωσική αντιπολίτευση, ο Ρομάν Προτασέβιτς κινδυνεύει να έλθει αντιμέτωπος ακόμη και με την ποινή του θανάτου, καθώς το όνομά του έχει μπει στον κατάλογο των «προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Παρά το ότι οι Αρχές της Λευκορωσίας υποστηρίζουν πως το πολιτικό αεροσκάφος άλλαξε πορεία έπειτα από προειδοποίηση για βόμβα, το αντιπολιτευόμενο μέσο Nexta -του οποίου διευθυντής είναι ο συλληφθείς- ανέφερε ότι οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση λόγω της δράσης Λευκορώσων πρακτόρων που επέβαιναν σε αυτό. Η δε «παρέμβασή» τους, κατά την οποία ισχυρίστηκαν ότι υπήρχε βόμβα, φαίνεται να έλαβε χώρα όταν το αεροσκάφος εισήλθε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας. Σύμφωνα πάντως με το αεροδρόμιο του Μινσκ, ο συναγερμός για βόμβα αποδείχθηκε λανθασμένος.

Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε ανάρτησή του στο twitter να ζητά την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου και τη συνέχιση της πτήσης -που υπενθυμίζεται ότι ξεκίνησε από το «Ελευθέριος Βενιζέλος»- προς τον προγραμματισμένο προορισμό της. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η αναγκαστική προσγείωση μιας εμπορικής πτήσης για να συλληφθεί ένας δημοσιογράφος είναι μια πρωτόγνωρη και σοκαριστική ενέργεια.

«Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι επιβάτες» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανακοίνωση είχαμε και από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο καταδίκασε με τον πιο «έντονο τρόπο» αυτό που χαρακτήρισε ως «πράξη κρατικής αεροπειρατείας». Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 171 επιβαίνοντες, 11 εκ των οποίων είναι Ελληνες πολίτες.

Την ανησυχία της εξέφρασε και η ηγεσία της Ε.Ε. με τοποθετήσεις του Σαρλς Μισέλ αλλά και της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία τόνισε ότι είναι απολύτως απαράδεκτο να αναγκαστεί η πτήση της Ryanair να προσγειωθεί στο Μινσκ. «Εντελώς απαράδεκτο» χαρακτήρισε το περιστατικό και ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, ενώ η Γαλλία κατήγγειλε την «απαράδεκτη» εκτροπή και η Γερμανία ζήτησε άμεσα εξηγήσεις. Ο δε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ντόναλντ Τουσκ χαρακτήρισε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Λουκασένκο απειλή όχι μόνο για τους πολίτες του αλλά και για τη διεθνή ασφάλεια.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Κυριακής, και μετά τις σφοδρές αντιδράσεις, το αεροσκάφος της Ryanair απογειώθηκε από το Μινσκ προκειμένου να συνεχίσει το ταξίδι του προς τη Λιθουανία, χωρίς όμως να είναι ακόμη σαφές εάν σε αυτό επιβαίνει ο Ρομάν Προτασέβιτς.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα