Στάχτη στα μάτια τα ραντεβού του Τσαβούσογλου!

Μετά τις προκλήσεις στη Θράκη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ έπαιξε χθες τον ρόλο του καλού παιδιού στις συναντήσεις του με Μητσοτάκη και Δένδια

Δύο πρόσωπα παρουσίασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην επίσκεψή του στην Ελλάδα. Τις ώρες της… ιδωτικότητάς του, στη Θράκη, επιδόθηκε στο αγαπημένο σπορ των Τούρκων αξιωματούχων, αυτό των προκλήσεων, και μίλησε για «τουρκική μειονότητα».

Τις ώρες της επίσημης επίσκεψής του, στην Αθήνα, έπαιξε τον ρόλο του… καλού παιδιού, με σκοπό η Αγκυρα να δείξει το πρόσωπο ενός διαλλακτικού συνομιλητή. Το κατάφερε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. Εναγκαλισμοί με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών και μικρή βόλτα στη Βασιλίσσης Σοφίας, από το Μέγαρο Μαξίμου μέχρι το υπουργείο Εξωτερικών. Θερμό ήταν το κλίμα, όπως άλλωστε δείχνει και η οριστικοποίηση της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν στις 14 Ιουνίου, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ. Ολα καλά μπροστά στις κάμερες και οι σύμμαχοί μας έμαθαν, μετά την ωριαία συνάντηση του Τσαβούσογλου με τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου, ότι όλα πήγαν καλά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «διαπιστώθηκε αμοιβαία βούληση για την προώθηση μιας θετικής ατζέντας».

Μάλλον όλα πήγαν καλά για την Τουρκία, αν και η ελληνική πλευρά μπορεί να πει ότι κέρδισε κι αυτή κάτι, γιατί στις επίσημες δηλώσεις του ο Τούρκος ΥΠΕΞ προτίμησε να μην προχωρήσει σε αντίποινα για τις δηλώσεις Δένδια στην Αγκυρα. Μέχρι εκεί όμως τα κέρδη, γιατί η τουρκική πλευρά δεν σταματά τις προκλήσεις ούτε για ένα 24ωρο.

Την ώρα που η ΕΛ.ΑΣ. είχε κλείσει τη Βασιλίσσης Σοφίας για να περπατήσουν πλάι πλάι οι Δένδιας και Τσαβούσογλου, το υπουργείο Εθνικής Αμυνας ανακοίνωνε ότι τουρκικά αεροσκάφη, επανδρωμένα και μη, προχώρησαν σε 59 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Μπορεί να εκληφθεί και ως κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Αγκυρας το ότι οι παραβιάσεις δεν έφτασαν τις 100…

Ο κ. Δένδιας, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι οι δύο ΥΠΕΞ επιχείρησαν μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης στα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όμως, η συζήτηση, αν και ειλικρινής, όπως χαρακτηρίσθηκε, επεκτάθηκε και σε πιο καυτά θέματα: «Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο casus belli, εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε πρόσφατη συνέντευξή του. Επίσης, τον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του εθιμικού δικαίου. Στο πλαίσιο αυτό επεσήμανε ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο είναι παράνομο και ανυπόστατο. Τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του Μεταναστευτικού, καθώς και της συνέχισης της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία. Υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη».

Από την πλευρά του, ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, αλλά και στη συμφωνία για 25 ζητήματα, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να τονίσει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης και χωρίς προϋποθέσεις: «Ως Τουρκία είμαστε έτοιμοι για διάλογο και συναντήσεις χωρίς προϋποθέσεις με την Ελλάδα, προκειμένου να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας σε κάθε πεδίο. Αρχίσαμε πλέον να εργαζόμαστε πάνω σε συγκεκριμένα πρότζεκτ, προσανατολισμένοι στη δράση και τη συνεργασία. Συμφωνήσαμε σε 25 σημεία. Η σημερινή συμφωνία μας θα συμβάλει θετικά και αμοιβαία στους τουριστικούς μας κλάδους. Είναι σαφές πως υπάρχουν πάρα πολλά θέματα τα οποία εκκρεμούν, που περιμένουν επίλυση, και πιστεύουμε αμφότεροι ότι βάση αυτής της επίλυσης πρέπει να είναι ο σεβασμός στο Δίκαιο και στα κοινά συμφέροντα».

Η ελληνική πλευρά δεν είχε φροντίσει να ενημερώσει σε ποιους τομείς αναφερόταν ο Τσαβούσογλου, όταν μίλησε για συμφωνία σε 25 τομείς. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, όμως, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του εγκρίθηκε ένας κατάλογος προγραμμάτων οικονομικής συνεργασίας, τον οποίο είχαν επεξεργαστεί οι υφυπουργoί Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης και Σεντάτ Ονάλ. Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής: οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία, μεταφορές – τηλεπικοινωνίες, τεχνολογία, ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία, εκπαίδευση, κοινωνική ασφάλιση, υγεία και περιβάλλον».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα