Η Άγκυρα σχεδίαζε διπλή εισβολή σε Ελλάδα και Αρμενία

Νέες αποκαλύψεις του Nordic Monitor για τα πολεμικά σχέδια του Ερντογάν, τα οποία είχαν κωδική ονομασία «CERBE»

Τον πολεμικό σχεδιασμό της Αγκυρας αποκάλυψε χθες το ερευνητικό δίκτυο Nordic Monitor, με ένα δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο η Τουρκία είχε εκπονήσει σχέδιο ταυτόχρονης τουρκικής εισβολής σε Ελλάδα και Αρμενία.

Ο ερευνητικός οργανισμός απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού, κατά τα οποία, το σχέδιο, που έχει την ονομασία «CERBE», εκπονήθηκε το 2014 και επικαιροποιήθηκε το 2016. Σύμφωνα με το Nordic Monitor, «η Τουρκία εμπνεύστηκε την ονομασία των μυστικών πολεμικών της σχεδίων για την ανατολική Μεσόγειο από μια σημαντική νίκη της οθωμανικής ναυτικής μηχανής εναντίον ενός στόλου χριστιανικής συμμαχίας που ενίσχυσε την κυριαρχία των Τούρκων στη Μεσόγειο».

Το σχέδιο είχε ημερομηνία 7 Ιανουαρίου 2014, μια περίοδο αυξημένης έντασης μεταξύ Τουρκίας, Ελλάδας και Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Το Cerbe είναι το όνομα ενός νησιού της νότιας Τυνησίας, κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη. Ηταν εκεί όπου η μάχη του Τζέρμπα διεξήχθη τον Μάιο του 1560 μεταξύ των οθωμανικών δυνάμεων και του στόλου της Χριστιανικής Συμμαχίας, που αποτελείτο κυρίως από ισπανικές, παπικές, γενοβέζικες, μαλτέζικες και ναπολιτανικές δυνάμεις. Οι Τούρκοι κέρδισαν τη μάχη, η οποία τους έδωσε κυριαρχία στη Μεσόγειο Θάλασσα» συμπληρώνουν οι συντάκτες, επισημαίνοντας πως «το όνομα του σχεδίου ταιριάζει με το αφήγημα που προωθούν ο Ταγίπ Ερντογάν και οι συνεργάτες του, οι οποίοι συχνά τοποθετούν τα προβλήματα της Τουρκίας με τους δυτικούς συμμάχους της ως μέρος μιας ανανεωμένης σύγκρουσης μεταξύ της χριστιανικής Ευρώπης και της μουσουλμανικής Τουρκίας».

Η ύπαρξη του πολεμικού σχεδίου της Τουρκίας ανακαλύφθηκε σε φάκελο δικαστηρίου στην Αγκυρα, σε υπόθεση σχετική με το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, με τον εισαγγελέα Σερντάρ Κοτσκούν, πιστό του Ερντογάν, να αμελεί προφανώς να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο. «Δεν βρέθηκε καμία επικοινωνία στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που να δείχνει κάποια υπόδειξη της απόπειρας πραξικοπήματος, η οποία πολλοί πιστεύουν ότι ήταν μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού που οργανώθηκε από τον Ερντογάν και τους αρχηγούς των μυστικών και στρατιωτικών υπηρεσιών του για να παγιδέψουν την αντιπολίτευση σε διώξεις και μαζικές εκκαθαρίσεις.

Το έγγραφο, που συμπεριλαμβάνει και τα σχέδια εισβολής σε Ελλάδα και Αρμενία, δεν έχει λεπτομέρειες σχετικά με τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος, εκτός από το όνομα και την ενημερωμένη ημερομηνία του.

Οι λεπτομέρειες του πολεμικού σχεδίου πρέπει να έχουν επισημανθεί ως “απόρρητες” και, ως εκ τούτου, δεν θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν μέσω του συστήματος intranet, που λειτουργεί στους διακομιστές ανταλλαγής e-mail του τουρκικού στρατού» εξηγεί το Nordic Monitor. Το κενό ασφαλείας, ωστόσο, κάποια στιγμή συνειδητοποίησαν και οι αρμόδιοι στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που πανικοβλήθηκαν για το ενδεχόμενο διαρροής μήνες μετά.

Η πρώτη προειδοποιητική επιστολή από το ΓΕΣ, με την οποία σήμαινε συναγερμός, γράφτηκε στις 8 Μαρτίου 2017 από τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Ουνούρ Ταρσίν, επικεφαλής του συστήματος Επικοινωνίας, Ηλεκτρονικών και Πληροφοριακών Υπηρεσιών γενικού επιτελείου, ο οποίος προειδοποίησε τη νομική υπηρεσία του γενικού επιτελείου ότι τα έγγραφα περιείχαν απόρρητα στοιχεία σχετικά με την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, διαβαθμισμένες αναφορές πληροφοριών και επιχειρήσεις στη Συρία και την αν. Μεσόγειο.

Όπως φαίνεται όμως, οι Τούρκοι εισαγγελείς δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στα προειδοποιητικά καμπανάκια των στρατιωτικών και συμπεριέλαβαν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με τα συνημμένα μυστικά έγγραφα στον φάκελο της υπόθεσης, αποκαλύπτοντας τις εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου εισβολής στην πατρίδα μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα