Κυριακή, 1 Αυγούστου 2021

Ποιος εκβιάζει την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων

Νέο (στοιχηματικό) κόλπο του Οντόνι!

Εκβιαστικές πιέσεις από συγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, που χρήζουν αξιολόγησης από τη Δικαιοσύνη, δέχονται τα μέλη της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ), επειδή την περασμένη Παρασκευή έκαναν απλά με ευσυνειδησία τη δουλειά τους και εφάρμοσαν τη νομοθεσία, με βάση την οποία όφειλαν να μην εγκρίνουν τον φάκελο δύο εταιριών από τις τρεις που είχαν κάνει αίτηση για να πάρουν άδεια ως πάροχοι τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου.

Οι πιέσεις που προσπαθούν να ασκήσουν τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, ειδικά προς δύο μέλη της ΕΕΕΠ, προκειμένου προφανώς να καταφέρουν να διχάσουν την επιτροπή, αφορούν ειδικώς την απόφαση να μην αδειοδοτηθεί η εταιρία Gamart Ltd, η οποία εμφανίζεται στο μητρώο εταιριών της Μάλτας και η οποία μοιάζει να συνδέεται τελικά, μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές, και με τη στοιχηματική πλατφόρμα Novibet. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως η «δημοκρατία», τον περασμένο Μάρτιο, δημοσίευσε σειρά ερευνητικών ρεπορτάζ για τη συγκεκριμένη πλατφόρμα, πίσω από την οποία φέρεται ότι είναι ο γνωστός επιχειρηματίας Ροδόλφο Οντόνι, που αποκάλυπταν, μεταξύ πολλών άλλων, και φοροδιαφυγή τεράστιας κλίμακας.

Συγκεκριμένα, τα μέλη της ΕΕΕΠ εξέφρασαν εύλογες αμφιβολίες για το ποια είναι τα πραγματικά πρόσωπα πίσω από μια σειρά εταιριών που καταλήγουν στην Gamart Ltd, αλλά και ποιος μπορεί να είναι ο πραγματικός εκπρόσωπος της Gamart Ltd. Εξάλλου, ακρογωνιαίος λίθος της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι η «Έκδοση Άδειας Καταλληλότητας Προσώπων», σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο που θέσπισε η ΕΕΕΠ και δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ τον περασμένο Αύγουστο. Με τον κανονισμό αυτόν διασφαλίζεται -και σωστά- πως δεν θα λάβει άδεια κάποια εταιρία της οποίας ο τελικός δικαιούχος μπορεί να είναι πρόσωπο «βιτρίνα».

Οι εκπρόσωποι της Gamart Ltd, βέβαια, φαίνεται πως θεωρούσαν -για κάποιον περίεργο λόγο- πως η συγκεκριμένη διαδικασία θα ήταν… περίπατος, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες στην «αγορά», μιλούσαν με τη βεβαιότητα πως η αίτησή τους θα εγκρινόταν χωρίς απροσδόκητα εμπόδια, όπως αναδείχθηκαν οι… ενοχλητικές γι’ αυτούς (αλλά εύλογες για το κοινό συμφέρον) ερωτήσεις από τα μέλη της επιτροπής. Αμέσως μετά την ανατροπή, δηλαδή τη μη έγκριση της αίτησης, σειρά ενημερωτικών σελίδων στο διαδίκτυο, όπως το gazzetta.gr και το insider.gr, πίσω από τα οποία βρίσκεται ο Ροδόλφο Οντόνι, αλλά και μερικά άλλα, φιλικά σε αυτόν, άρχισαν ανηλεή πόλεμο κατά μελών της ΕΕΕΠ, με κατηγορίες που περιελάμβαναν ακόμη και το σενάριο του χρηματισμού.

Τα μέλη της επιτροπής, όμως, δεν είχαν καθόλου άδικο όταν εξέφραζαν αμφιβολίες την περασμένη Παρασκευή. Η «δημοκρατία», μάλιστα, παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά μερικά μόνο από τα στοιχεία που έχει στην κατοχή της, τα οποία αποδεικνύουν πως, παρότι στα νομιμοποιητικά έγγραφα που περιλαμβάνονταν στον φάκελο της Gamart Ltd τελικός δικαιούχος (Ultimate Beneficial Owner) εμφανίζεται η Χριστίνα Τρατάρη, στην πραγματικότητα η ιχνηλάτηση οδηγεί, φυσικά, στον Ροδόλφο Οντόνι… Ας ακολουθήσουμε την εταιρία, που κατέχει την εταιρία, την οποία με τη σειρά της κατέχει μία άλλη εταιρία…

Οι φορολογικές Αρχές της χώρας τι κάνουν;

Στον φάκελο που κατατέθηκε στην επιτροπή η υποψήφια προς αδειοδότηση εταιρία Gamart Ltd, φαίνεται πως ανήκει κατά 100% στην εταιρία Logflex MT Holding Limited (οποιαδήποτε σκέψη για σχέση της Logflex MT Holding Limited με τη Loflex Ltd μέσω της οποίας δραστηριοποιείται η Novibet στην ελληνική αγορά έχει θέση μόνο σε κακόβουλα μυαλά).

Την 1η Μαΐου, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, μεταβιβάστηκαν στη Χριστίνα Τρατάρη 1.200 μετοχές της Logflex MT Holding Limited, μέσω της Komisium Limited, ενός νομικού κατασκευάσματος για ειδικές αποστολές, που έχει έδρα στην Κύπρο και στο οποίο μέτοχος εμφανίζεται ο Ροδόλφο Οντόνι. Τη μεταφορά των μετοχών υπογράφει ο αδελφός της Χριστίνας Τρατάρη, Παναγιώτης. Την ίδια μέρα ο Ροδόλφο Οντόνι προχωράει σε δύο κινήσεις: Γνωστοποιεί στο μητρώο εταιριών της Μάλτας ότι είναι ο τελικός δικαιούχος της Gamart Ltd αλλά και της Logflex MT Holding Limited, στην οποία ανήκει η Gamart Ltd. Λίγες μέρες αργότερα, και συγκεκριμένα στις 19 Μαΐου, η Gamart Ltd προχωρά σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 4.000.000 ευρώ από την κεφαλαιοποίηση δανείου, όπως φαίνεται από έκθεση ορκωτού λογιστή που έχει στην κατοχή της η «δημοκρατία».

Κι εδώ αρχίζει ένα ακόμη πιο ενδιαφέρον γαϊτανάκι. Η Komisium Limited, η νομική κατασκευή που ανήκει στον Οντόνι, εμφανίζει ως έδρα τη διεύθυνση Μετοχίου 73 στη Λευκωσία. Την ίδια όμως έδρα εμφάνιζε και η εταιρία Adion Enterprises Limited, η οποία ήταν μέτοχος της ECN Malta Holdings Ltd. Η ECN με τη σειρά της είναι η εταιρία που έλαβε το μεγαλύτερο μέρος από τη συμφωνία των 34.000.000 ευρώ που έκλεισε ο Οντόνι το 2018, με την οποία μεταβιβάστηκαν τα στοιχεία της εισηγμένης στην Ελλάδα προηγούμενης εταιρίας του, της Centric Συμμετοχών Α.Ε., στην εταιρία GVC Holdings. Επομένως, η Komisium Limited, που πούλησε τις μετοχές της Logflex MT Holding Limited στην Τρατάρη, συνδέεται τελικά με την προηγούμενη επιχειρηματική δραστηριότητα του Ροδόλφο Οντόνι.

Αξίζει, για την ιστορία, να σημειωθεί ότι η εκκαθάριση της ECN Malta Holdings Ltd έγινε μόλις στις 21 Μαρτίου, ενώ η εισηγμένη Centric δημοσίευσε οικονομικές καταστάσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 27 Μαρτίου, οι οποίες δείχνουν ότι η συνολική απομείωση της αξίας των συμμετοχών των εταιριών που έλαβαν το τίμημα από τη συμφωνία με τη GVC Holdings ανέρχεται στα 14.000.000 ευρώ. Εν ολίγοις, οι μέτοχοι κλαίνε τα λεφτά τους!

Με αυτά τα δεδομένα οι έρευνες και οι απορίες των μελών της επιτροπής αλλά και του προέδρου της Δημήτρη Ντζανάτου φαντάζουν κάτι παραπάνω από εύλογες. Θα ήταν μάλλον αδιανόητο αλλά και παράνομο να παρακάμψουν τη σχετική νομοθεσία και να μην εξετάσουν τόσο την κατάσταση των προσώπων που φαίνονται όσο και αυτών που βρίσκονται στη σκιά, αλλά τελικά ελέγχουν την εταιρία που ζητάει άδεια. Και κανένα δημοσίευμα, όσο εκβιαστικό και αν είναι, θεωρούμε πως δεν θα σταματήσει τα μέλη της ΕΕΕΠ να κάνουν το καθήκον τους, εφαρμόζοντας τον νόμο, όπως έκαναν ήδη. Το ερώτημα, βέβαια, είναι οι φορολογικές Αρχές της χώρας τι κάνουν…

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ