Συμφωνία Μητσοτάκη – Ερντογάν για καλοκαίρι χωρίς εντάσεις

Να αποφευχθούν προκλήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις μέσα στο καλοκαίρι και να μην επαναληφθεί η ένταση του 2020 συμφώνησαν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν στη χθεσινή πενηντάλεπτη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Η συνάντηση ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ταγίπ Ερντογάν αποτέλεσε ένα βήμα προς ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι και έγινε σε καλό κλίμα» τόνισαν οι κυβερνητικές πηγές αμέσως μετά. Οπως προκύπτει, σε αυτή τη φάση εκτός της Ελλάδας και η Τουρκία θεωρεί σημαντικό για την ανάκαμψη της οικονομίας της να κερδίσει το στοίχημα του τουρισμού, που έχει πληγεί λόγω της πανδημίας…

Στη συνάντηση δεν πήραν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Δένδιας και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς ο αρχικός προγραμματισμός ήταν να είναι οι δυο τους μαζί με δύο διερμηνείς. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Εστίας», ο κ. Δένδιας είχε εισηγηθεί να μην πάρει μέρος στη συνάντηση, προκειμένου να γίνει μια ανοιχτή και ελεύθερη συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών, και να μη χρησιμοποιηθεί η παρουσία του ως δικαιολογία έντασης από τη μεριά της Τουρκίας και αποφυγής των ευθυνών της.

Η απουσία των υπουργών Εξωτερικών, κυρίως όμως η ταυτόχρονη παρουσία την τελευταία στιγμή του συμβούλου του Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, και της επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή (παρότι ο λόγος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ήταν ότι ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε τον σύμβουλό του ως διερμηνέα) προκαλεί εύλογα ερωτήματα αν στην ελληνική εξωτερική πολιτική υπάρχουν δύο γραμμές, η μία του υπουργείου Εξωτερικών και η άλλη του Μεγάρου Μαξίμου. Θυμίζουμε ότι η διάσταση αυτή έχει δει στο παρελθόν το φως της δημοσιότητας -παρότι διαψεύστηκε αρμοδίως- μετά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δένδια στην Αγκυρα αλλά και παλιότερα, στις 14 Ιουλίου 2020, όταν ο ίδιος ο κ. Τσαβούσογλου είχε αποκαλύψει ότι οι δύο σύμβουλοι συμμετείχαν σε συνάντηση στο Βερολίνο με τον σύμβουλο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ανγκελα Μέρκελ, Γιαν Χέκερ. Εκείνη η τριμερής συνάντηση είχε κρατηθεί αρχικά μυστική και έγινε λίγα εικοσιτετράωρα μετά τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Στο μεταξύ όσον αφορά τη χθεσινή συνάντηση κυβερνητικές πηγές έλεγαν ακόμα ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μια σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», και σημείωναν ότι αυτές «θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έγινε συζήτηση και για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, για το οποίο ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης να δεχτεί η Τουρκία να πάρει πίσω τους 1.450 των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί τελεσίδικα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα