Ταγίπ Ερντογάν: Ντύθηκε τη «διπλωματική προβιά» παριστάνοντας τον αξιόπιστο νατοϊκό εταίρο

Συνελήφθη από τον φακό να τρώει σοκολάτα, αλλά και την ώρα που έσπευσε να σηκωθεί για να χαιρετήσει τον Αμερικανό πρόεδρο, όταν ο τελευταίος προσήλθε στον χώρο των εργασιών της Συνόδου. Μόνο που η κίνησή του -η οποία στην αρχή της- έμοιαζε περισσότερο με… χειροφίλημα. Ο λόγος για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, ενδεδυμένος χθες με τη «διπλωματική προβιά», επιχείρησε να πείσει -και- τον Τζο Μπάιντεν πως η Αγκυρα είναι αξιόπιστος νατοϊκός εταίρος. Είναι, όμως;

«Ο Μπάιντεν έχει έναν και μοναδικό στόχο απέναντι στους Τούρκους. Να τους επαναφέρει στον… σωστό δρόμο, της συμμαχίας, και μακριά από το ρωσικό άρμα» σχολίαζαν χθες με νόημα αναλυτές με φόντο την πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών στις Βρυξέλλες. Τελικά οι δύο άνδρες συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου, το βράδυ της Δευτέρας, με το 45λεπτο τετ α τετ τους να τραβά το ενδιαφέρον των διεθνών ΜΜΕ.

«Είχαμε μια καλή και εποικοδομητική συνάντηση» ήταν η πρώτη δήλωση του Μπάιντεν μετά τη συνάντησή τους, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο, βέβαια, πως στο τραπέζι του διαλόγου των δύο αντιπροσωπιών έπεσαν όλα τα «καυτά θέματα»: Οι S-400, οι εξελίξεις στη Συρία, στο Αφγανιστάν και στη Λιβύη, αλλά και η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο. «Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση (με τον πρόεδρο Μπάιντεν)» δήλωσε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα ο Ερντογάν, προσθέτοντας πως ο Αμερικανός πρόεδρος του είπε ότι ενδέχεται να επισκεφθεί την Τουρκία.

Συνέντευξη Τύπου έδωσε αρκετές ώρες αργότερα και ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, τη χαρακτήρισε «θετική και παραγωγική», τονίζοντας πως στη μεγαλύτερη διάρκειά της ήταν μια συζήτηση ανάμεσα στον ίδιο και στον Ερντογάν – δίχως τις παρεμβάσεις των συνεργατών τους. Ο Μπάιντεν, αν και δεν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ατζέντα της συζήτησης, εξέφρασε πάντως την πεποίθησή του πως η κυβέρνησή του θα σημειώσει πραγματική πρόοδο προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης Τύπου του Αμερικανού προέδρου κυριάρχησαν οι αναφορές του στη Ρωσία, αλλά και στη βούληση της Ουάσινγκτον να επανακαθορίσει τη στάση της εντός του ΝΑΤΟ.

Τέλος, στη… θέση του έβαλε χθες τον «σουλτάνο» και ο Μπόρις Τζόνσον, καθώς ουσιαστικά έκοψε τον τουρκικό «βήχα» για λύση δύο κρατών στο Κυπριακό. «Ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην ανατολική Μεσόγειο και τόνισε τη σημασία επίτευξης λύσης του Κυπριακού μέσα από τη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά η σχετική ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για τη συνάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα