Μετωπική των αρχηγών (στη Βουλή) για τα εργασιακά!

Το νομοσχέδιο ψηφίζεται αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, που θα αιτηθεί η κυβερνητική πλειοψηφία

Στη σκιά των σημερινών απεργιακών κινητοποιήσεων, και εν μέσω μιας μετωπικής, όπως αναμένεται να εξελιχθεί, σύγκρουσης στη Βουλή ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς, ψηφίζεται απόψε στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο Χατζηδάκη για τα εργασιακά.

Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί αργά το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία επί όλων των άρθρων (!), που θα αιτηθεί η ίδια η κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία ποντάρει τα ρέστα της στο γεγονός ότι δεκάδες διατάξεις, ανάμεσά τους εκείνες για τις πατρικές άδειες και τη βία στους εργασιακούς χώρους, θα υπερψηφιστούν από τα κόμματα. Επιθυμεί ταυτοχρόνως να καταδείξει και ότι η «γαλάζια» Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι μπετόν αρμέ, καθώς δεν αναμένονται διαρροές, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, με κυριότερες εκείνες της Αννας Ευθυμίου.

Παρεμβαίνοντας στη μαραθώνια συζήτηση στην Ολομέλεια ο Κωστής Χατζηδάκης υπεραμύνθηκε μέχρι κεραίας του νομοσχεδίου, δηλώνοντας μάλιστα περήφανος για τους χειρισμούς του σε Ολυμπιακή, ΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια και ΔΕΗ. Επιτέθηκε, δε, με δριμύτητα στον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τον «αντί να παριστάνει τον εισαγγελέα, να ζητήσει συγγνώμη», καθώς όπως είπε «και η Παπαστράτος, την οποία συνεχάρη, με τη “διευθέτηση” του χρόνου εργασίας, λειτουργεί». «Σας νοιάζει το κομματικό σας μαγαζί, όχι ο εργαζόμενος» είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, την οποία μάλιστα κατηγόρησε για «δολοφονία χαρακτήρα», «εμπάθεια» και «μίσος» εις βάρος του, ενώ, όπως είπε, «δεν είμαι καινούργιος, έχω κριθεί από τους πολίτες. Εκλέγομαι σταθερά στις πρώτες θέσεις από το 2007».

Η συζήτηση, αναπόφευκτα, μεταφέρθηκε και στη σημερινή απεργία, με τον υπουργό Εργασίας να ρωτά την αντιπολίτευση εάν είναι «με τους συνδικαλιστές του μετρό ή με τα παιδιά που δίνουν πανελλαδικές και τους γονείς τους», προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Αμφότερα τα κόμματα υποστήριξαν πως δεν τίθεται θέμα συμμετοχής των καθηγητών στην απεργία, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Πάνο Σκουρλέτη να μιλά για «υποκρισία» και «γκεμπελικές πολιτικές», ενώ ο Θανάσης Παφίλης του ΚΚΕ άφησε αιχμές για επιχείρηση «προβοκάτσιας» της απεργίας.

Η χθεσινή αντιπαράθεση δεν ήταν πάντως παρά η… προθέρμανση της σημερινής μάχης που θα διεξαχθεί σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Σημειώνεται πως άπασα η αντιπολίτευση καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής του. Αίσθηση, μάλιστα, προκαλεί η «επίθεση φιλίας» του ΣΥΡΙΖΑ προς την ελάσσονα αντιπολίτευση, καθώς υψηλόβαθμα στελέχη ζήτησαν τη δημιουργία προοδευτικού μετώπου. Ειδικότερα, ο Νίκος Βούτσης τόνισε την ανάγκη για μια «εναλλακτική, προοδευτική διακυβέρνηση για να ηττηθούν οι πολιτικές της Νέας Δεξιάς», απευθύνοντας πρόσκληση σε φορείς, συνδικάτα και κόμματα του «ευρύτερου δημοκρατικού προοδευτικού τόξου» να συνεγερθούν. Ο δε Πάνος Σκουρλέτης ζήτησε ενότητα και αγώνα των αριστερών δυνάμεων, ενώ και ο Νίκος Φίλης τάχθηκε υπέρ ενός «ρεαλιστικού ριζοσπαστισμού της Αριστεράς», σχολιάζοντας πως «οι εμφύλιοι περιττεύουν».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα