Θρίλερ με Κινέζο πράκτορα που αυτομόλησε και έδωσε στοιχεία για τη διαρροή του Covid

Πιστεύεται ότι βρήκε καταφύγιο στις ΗΠΑ στις 10 Φεβρουαρίου μαζί με την κόρη του

Ενα θρίλερ εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες, μετά την έντονη φημολογία πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Κίνας αποσκίρτησε στις ΗΠΑ και έδωσε αποδεικτικά στοιχεία για το εργαστήριο της Ουχάν, που καθόρισε τη στάση της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν έναντι του Πεκίνου για το θέμα της προέλευσης της πανδημίας, αλλά και των ευθυνών της σινικής κυβέρνησης για τη διαχείρισή της.

Ο 57χρονος Ντονγκ Τζινγκγουέι, ο υπ’ αριθμόν 2 στο υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της Κίνας (το οποίο είναι ταυτόσημο με τις Μυστικές Υπηρεσίες της χώρας), πιστεύεται ότι διέφυγε στις ΗΠΑ με την κόρη του Ντονγκ Γιανγκ στις 10 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με το Spy Talk. Ο Τζινγκγουέι έγινε γνωστός για τη δράση του στους κόλπους των σινικών μυστικών υπηρεσιών, μια και ήταν ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντικατασκοπίας, αφότου αναβαθμίστηκε σε υφυπουργό, τον Απρίλιο του 2018.

Αν οι φήμες ευσταθούν, ο Ντονγκ είναι ο πιο υψηλόβαθμος αποστάτης στην ιστορία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Μεταξύ άλλων υποστηρίζεται πως αυτός ήταν που ενημέρωσε τους Αμερικανούς αξιωματούχους για το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν απ’ όπου πιστεύεται ότι ξέφυγε ο νέος κορονοϊός, αναγκάζοντας έτσι τον Μπάιντεν να εξετάσει σοβαρά τη θεωρία της διαρροής του ιού από εργαστήριο.

Πρώην αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που αυτομόλησε μετά το μακελειό της πλατείας Τιεν Αν Μεν το 1989, ο δρ Χαν Λιαντσάο, υποστηρίζει ότι το Πεκίνο έστειλε αξιωματούχους του να συναντηθούν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον Μάρτιο, προκειμένου να ζητήσουν να πάρουν πίσω τον Ντονγκ.

Ο Μπλίνκεν φέρεται ότι αρνήθηκε, σύμφωνα με τον Χαν. «Ο Ντονγκ δούλευε στενά με τον Ζανγκ Γιούε, που τώρα εκτίει ποινή φυλάκισης 15 ετών για διαφθορά» αποκαλύπτει ο Χαν και προσθέτει ότι ο Ζανγκ ήταν εξ απορρήτων του Μα Γιαν, πρώην υφυπουργού, που βρίσκεται επίσης στη φυλακή με την κατηγορία της διαφθοράς. Η τελευταία φορά που έκανε δημόσια εμφάνιση ο Ντονγκ, σύμφωνα πάντα με τον Χαν, ήταν τον Σεπτέμβριο του 2020. Η δε φωτογραφία του φέρεται ότι έχει σβηστεί από την κινεζική μηχανή αναζήτησης Baidu.

Φυσικά, από την πλευρά του Πεκίνου οι φήμες δεν επιβεβαιώνονται. Μάλιστα, στις 18 Ιουνίου, η εφημερίδα «South China Morning Post», με έδρα το Χονγκ Κονγκ, ανέφερε σε σχετικό δημοσίευμα πως ο Τζινγκγουέι συμμετείχε σε σεμινάριο για στελέχη των μυστικών υπηρεσιών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα