Ουκρανία: Δυσαρέσκεια Νίκου Δένδια για τη μειονότητα

Αιχμές με αφορμή την πρωτοφανή απόπειρα του Κιέβου να «εξαφανίσει» μέσω νομοθετήματός του Ελληνες ομογενείς

Να ευθυγραμμιστεί με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε την Ουκρανία ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρέθηκε στο Κίεβο λίγα εικοσιτετράωρα μετά την πρωτοφανή απόπειρα της κυβέρνησης της χώρας να «εξαφανίσει», μέσω σχετικού νομοσχεδίου, τη γηγενή ελληνική εθνική μειονότητα. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, μετά το πέρας της συνάντησης με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, επιχείρησε να στείλει ισχυρό μήνυμα ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας – Ουκρανίας, απευθύνοντας ταυτοχρόνως σαφή προειδοποίηση όσον αφορά τους Ελληνες ομογενείς και ξεκαθαρίζοντας πως συνδετικό στοιχείο των δύο χωρών αποτελεί η ιστορική παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην Ουκρανία, η οποία αριθμεί σήμερα πάνω από 100.000 κατοίκους.

«Προσβλέπουμε στη διατήρηση των δικαιωμάτων τους. Είναι αναπόσπαστο τμήμα της ουκρανικής κοινωνίας και γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών και των δύο λαών μας» ανέφερε από την ουκρανική πρωτεύουσα ο Νίκος Δένδιας, ενώ ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφο ανέφερε πως η ουκρανική πλευρά τον διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα νομοθέτημα, είτε προηγούμενο είτε επόμενο, το οποίο να περιορίσει τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Ουκρανία». Πάντως, ο υπουργός δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές για τις πρόσφατες ενέργειες της ουκρανικής κυβέρνησης, λέγοντας με νόημα πως «αισθανόμαστε έκπληξη όταν η Ουκρανία δεν ευθυγραμμίζεται, όπως κάθε χώρα, η οποία θέλει να ενισχύσει τον σύνδεσμό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις αποφάσεις της κοινής εξωτερικής πολιτικής της Ένωσης». «Και μάλιστα όσον αφορά ενέργειες που παραβιάζουν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα χωρών-μελών της Ένωσης και αντιβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, καλώντας την να ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Αθήνα και Κίεβο μπορούν να έχουν «έναν ειλικρινή και διαρκή, συνεχή διάλογο, γιατί και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουμε προκλήσεις». Την ίδια ώρα ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως στηρίζει την επιλογή της Ουκρανίας για ενίσχυση των δεσμών με το ΝΑΤΟ και συμμετέχει ενεργά στα μέτρα διασφάλισης για την Ουκρανία, μέσω της αεροπορικής βάσης στο Ακτιο, της περιοδικής παρουσίας του Πολεμικού Ναυτικού στη Μαύρη Θάλασσα και γενικά με τις δυνάμεις με τις οποίες συνεισφέρουμε σαν μόνιμο μέλος του ΝΑΤΟ.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα