Τι ζήτησε ο Κινέζος πρόεδρος από τον Κυριάκο!

Μόλις λίγες ώρες πέρασαν μετά το χθεσινό άρθρο του Αλέξανδρου Τάρκα στη «δημοκρατία» για τις πιέσεις των Κινέζων προς την ελληνική κυβέρνηση και έγινε γνωστή από το Μέγαρο Μαξίμου η τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Σι Τζινπίνγκ.

Αφορμή, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ήταν η συμπλήρωση 15 ετών από την αναβάθμιση των σχέσεων Ελλάδας – Κίνας σε στρατηγικές με τη σύναψη της «Ολοκληρωμένης Στρατηγικής Συνεργασίας» το 2006. Ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι ο Κινέζος πρόεδρος έθεσε στον Ελληνα πρωθυπουργό, αφενός, την επίλυση της εκκρεμότητας μεταβίβασης ποσοστού 16% των μετοχών του ΟΛΠ στην Cosco και, αφετέρου, την προώθηση από την κυβέρνηση των προσπαθειών «ξεπαγώματος» της Συνολικής Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ε.Ε. και της Κίνας.

Επισήμως έγινε γνωστό ότι, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, επιβεβαιώθηκε το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις επενδύσεις, στο διμερές εμπόριο, στον τουρισμό και στην πολιτιστική συνεργασία. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι το Ετος Πολιτισμού και Τουρισμού Ελλάδας – Κίνας, το οποίο θα ξεκινήσει επίσημα τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα επεκταθεί στο 2022, αποτελεί κατάλληλη ευκαιρία για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων και για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες. Παράλληλα, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Σι συζήτησαν ακόμη διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων οι σχέσεις Ε.Ε. – Κίνας, ενώ υπογραμμίστηκε ο σημαντικός ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στην εμπέδωση της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση της διεθνούς νομιμότητας.

Κλίμα εμπιστοσύνης

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμηση της Ελλάδας στην πάγια θέση αρχής της Κίνας ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του Σ.Α. Οσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίστηκε η ανάγκη να διατηρηθεί η σχετική αποκλιμάκωση της τελευταίας περιόδου, προκειμένου να μείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι στόχος του διαλόγου είναι η οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης, για το οποίο είναι απαραίτητος ο πλήρης και έμπρακτος σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου και η αποφυγή προκλήσεων τόσο έναντι της Ελλάδας όσο και έναντι της Κύπρου. Τέλος, ο κ. Σι κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022 στο Πεκίνο και ο πρωθυπουργός αποδέχτηκε την πρόσκληση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα