Άγγελος Συρίγος: «Δεν είστε Μακεδόνες, είστε βορειοπεριοχίτες!»

Ο υφυπουργός Παιδείας σόκαρε το πανελλήνιο με ομιλία υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών, σε εκδήλωση μνήμης για τον Μακεδονομάχο Τέλλο Αγρα

  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο

Η ομιλία του υφυπουργού Παιδείας Άγγελου Συρίγου έγινε στις 4 Ιουλίου στους Γαργαλιάνους (τόπος καταγωγής του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Σαράντου Αγαπηνού, γνωστού με το ψευδώνυμο καπετάν Τέλλος Αγρας). Ο κ. Συρίγος, αντιδρώντας στην ομιλία του δημάρχου που τους αποκάλεσε Σκοπιανούς, είπε το αξιοθρήνητο «είστε Βορειοπεριοχίτες. Δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες» και επικαλέστηκε ακόμα και την Αγία Γραφή για να πείσει το ακροατήριο ότι δεν πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση για την προδοτική Συμφωνία των Πρεσπών. Κρατήστε το επίμαχο απόσπασμα για το αρχείο σας:

«Κύριε δήμαρχε, είπατε “θα τους λέω Σκοπιανούς. Δεν μπορώ να τους πω Βορειομακεδόνες”. Επιτρέψτε μου εδώ να επισημάνω το εξής: η Συμφωνία των Πρεσπών δεν τους ονομάζει Βορειομακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών τούς ονομάζει Μακεδόνες σκέτο. Εκεί είναι το πρόβλημα. Εσείς οι κάτοικοι της Μακεδονίας, της ελληνικής Μακεδονίας, η οποία κατέχει και το μεγαλύτερο ποσοστό του γεωγραφικού χώρου της Μακεδονίας δεν ονομάζεστε Μακεδόνες. Η Συμφωνία των Πρεσπών σάς ονομάζει ως κατοίκους της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους. Αυτό είστε. Είστε Βορειοπεριοχίτες. Δεν είστε Μακεδόνες. Οι άλλοι είναι Μακεδόνες.

Ως προς να την αλλάξουμε: πρέπει να θυμόμαστε μία φράση του Ευαγγελίου, η οποία λέει να προσέχουμε ίνα μη η εσχάτη πλάνη γίνει χείρων της πρώτης. Οταν έγινε η διαπραγμάτευση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα της γειτονικής χώρας ήταν Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αλλαξε και έγινε Βόρεια Μακεδονία.

Εάν φύγουμε από τη Συμφωνία των Πρεσπών, το όνομα δεν θα ξαναγυρίσει στο Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Αυτή τη στιγμή οι Σλαβομακεδόνες γείτονές μας δεσμεύονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών να χρησιμοποιούν έστω το “Βόρεια” μπροστά απ’ το Μακεδονία. Εάν τραβηχτούμε από τη συνθήκη, την καταγγείλουμε, προσπαθήσουμε να την ακυρώσουμε ή οτιδήποτε, κινδυνεύουμε να βρεθούμε με μια ανθοδέσμη την επόμενη ημέρα, που θα φτάσει στο υπουργείο Εξωτερικών και θα λέει “σας ευχαριστούμε που μας απαλλάξατε από τον όρο Βόρεια”. Από κάτω υπογραφή Δημοκρατία της Μακεδονίας».

Κάποιος φίλος, ο οποίος βρέθηκε στην εκδήλωση και με ενημέρωσε για την οικτρή ομιλία Συρίγου, είπε: «Να ‘ταν από καμιά μεριά να άκουγαν τον Συρίγο ο Τέλλος Άγρας κι ο Παύλος Μελάς να κλάψουν για την κατάντια της πατρίδας».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα