Παραπομπή Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο με (δύο) διαρροές!

Με 178 «Ναι» (Ν.Δ. – ΚΙΝ.ΑΛ.) πέρασε η πρόταση δίωξης για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών

Με δύο διαρροές από το στρατόπεδο του «Ναι» πέρασε από την Ολομέλεια η πρόταση παραπομπής του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για παράβαση καθήκοντος στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών. Ενας βουλευτής, είτε από τη Ν.Δ. είτε από το ΚΙΝ.ΑΛ., καταψήφισε την πρόταση για άσκηση ποινικής δίωξης, πηγαίνοντας κόντρα στην κομματική γραμμή, ενώ ένας ακόμη βουλευτής από τα δύο κόμματα έριξε άκυρο στην κάλπη. Συνολικά, στη μυστική ψηφοφορία, «υπέρ» ψήφισαν 178 βουλευτές από Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ., «κατά» ψήφισαν 86 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ένας ακόμη, «παρών» δήλωσαν 12 βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ απείχαν Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25. Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. αλληλοκαρφώνονται για τις δύο διαρροές, καθώς ο Θάνος Πλεύρης «έδειξε» τη Χαριλάου Τρικούπη, προτρέποντας τους δημοσιογράφους «να μην ψάχνουν στη Ν.Δ. για τις διαρροές», ενώ στη συνέχεια πηγές του ΚΙΝ.ΑΛ. κάλεσαν τη Ν.Δ. να αναζητήσει τους αντάρτες στην καραμανλική πτέρυγα.

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, πηγές του κόμματος σχολίασαν πως ο πρωθυπουργός δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους βουλευτές του. Ο δε Νίκος Παππάς, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα, ανέφερε πως «η πλειοψηφία συγκρούστηκε με την αλήθεια και έμεινε με τα υπολείμματα της κομματική της σκοπιμότητας». Μετά την απόφαση της Βουλής, το Σώμα θα προχωρήσει στην κλήρωση των τακτικών και αναπληρωματικών μελών του Ειδικού Δικαστηρίου, του Δικαστικού Συμβουλίου και της εισαγγελικής Αρχής, σύμφωνα πάντοτε με το άρθρο 86 του Συντάγματος και τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Συζήτηση

Της μυστικής ψηφοφορίας -που τελικώς περιείχε εκπλήξεις- προηγήθηκε η πολύωρη συζήτηση, από την οποία ωστόσο απουσίαζε ο πρωθυπουργός, ενώ και τα υπουργικά έδρανα ήταν άδεια, κατά την πάγια τακτική της κυβέρνησης στην προσπάθειά της να καταδείξει ότι η Βουλή αποφασίζει και όχι το Μαξίμου.

Ο εγκαλούμενος πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως «πρώτη φορά στην κοινοβουλευτική ιστορία οι ίδιοι οι κατήγοροι αποσύρουν τον πυρήνα του κατηγορητηρίου», ενώ, μιλώντας στην Ολομέλεια, καταλόγισε στη Ν.Δ. «θράσος», «εθελοδουλία» και «κομματική σκοπιμότητα». Παρεμβαίνοντας για να υπερασπιστεί τον Νίκο Παππά, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για μέρα «ντροπής και κατάντιας» για τη Βουλή, την κυβέρνηση και τον «λιποτάκτη» πρωθυπουργό, ενώ σχολίασε πως «στο εδώλιο, στη συνείδηση του λαού, κάθεται ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης». Χαρακτήρισε δε «αστείο» το κατηγορητήριο, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «πογκρόμ διχασμού», με αποκορύφωμα την πρόταση παραπομπής του Νίκου Παππά, τον οποίο στέλνει στο δικαστήριο επειδή «τόλμησε να βάλει τα λεφτά των νταβατζήδων στο δημόσιο ταμείο».

Απαντώντας, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλεσε «απόδειξη ακεραιότητας» της προανακριτικής την απόφαση για μη συμπερίληψη του αδικήματος της δωροληψίας. Ο δε Θάνος Πλεύρης υποστήριξε πως η Ν.Δ. «δεν ποινικοποιεί την πολιτική ζωή» και, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν στοιχεία για τη δωροληψία, αυτά δεν είναι επαρκή για την άσκηση δίωξης.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα