Κούρδισσες καταγγέλλουν ότι τις παραδώσαμε στον Ερντογάν

Οι δύο ακτιβίστριες πέρασαν τον Έβρο και αιτήθηκαν άσυλο από την Ελλάδα

Την παράνομη παράδοση από τις ελληνικές Αρχές στους Τούρκους στρατιώτες δύο Κουρδισσών πολιτικών ακτιβιστριών καταγγέλλει η κουρδική πλευρά – ένα περιστατικό που, εάν επιβεβαιωθεί, αφήνει ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη τη χώρα μας.

Το συμβάν, σύμφωνα με τις καταγγελίες των Κούρδων, έλαβε χώρα στις 29 Ιουνίου, οπότε οι Meral Şimşek και Dicle Muhamed, δύο Κούρδισσες ακτιβίστριες που είναι γνωστές για τις θέσεις τους εναντίον του σκληρού τουρκικού καθεστώτος, μπήκαν σε ελληνικό έδαφος περνώντας τα σύνορα στον Εβρο. Οι Κούρδισσες, που πρόσκεινται πολιτικά στο Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP), παραδόθηκαν στις Αρχές και αιτήθηκαν άσυλο, επισημαίνοντας πως διώκονται για τις απόψεις τους από τον «σουλτάνο». Μάλιστα, υποστήριξαν πως βρίσκονται σε κίνδυνο και πως οι κατηγορίες εναντίον τους περί «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση» στη Τουρκία είναι ψευδείς.

Παρ’ όλα αυτά, κατά τα λεγόμενα των δύο γυναικών, οι ελληνικές Αρχές τις έβαλαν σε μια βάρκα στο ποτάμι, τις οδήγησαν στην Τουρκία και τις παρέδωσαν στους Τούρκους στρατιωτικούς. Οι Κούρδισσες καταγγέλλουν πως τις παρέδωσαν «βορά στο στόμα των διωκτών και των καταπιεστών τους», απέναντι στο Διεθνές Δίκαιο και στις διεθνείς συμβάσεις για τους πρόσφυγες. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει αντιδράσει -ακόμη τουλάχιστον- δημοσίως στις σοβαρές καταγγελίες των δύο γυναικών.

Σε κάθε περίπτωση, οφείλονται απαντήσεις στους ισχυρισμούς τους περί καταπάτησης των συνθηκών και δικαιωμάτων ασύλου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς τι έχουν να αντιμετωπίσουν στην Αγκυρα από το αυταρχικό καθεστώς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φιμώνει την ελευθεροτυπία και την ελευθερία του λόγου, στρεφόμενο κατά όλων όσοι διαφωνούν, αντιδρούν και αντιστέκονται στη λογοκρισία. Σημειωτέον πως, εν προκειμένω, οι δύο γυναίκες είναι αρκετά γνωστές για τις ακτιβιστικές τους ενέργειες κατά του καθεστώτος στην Τουρκία, ενώ κουρδικά ποιήματα της Şimşek δημοσιεύτηκαν σε ανθολογία ποίησης φέτος στη χώρα μας.

Αίσθηση προκαλεί και η καταγγελία των Κουρδισσών ότι οι Αρχές στον Εβρο προχώρησαν σε «απρεπή» σωματικό έλεγχο και τους κατέσχεσαν τα χρήματα, τους υπολογιστές και τα κινητά. Η κουρδική πλευρά, που έφερε στο φως αυτό το απίστευτο περιστατικό, για το οποίο η χώρα μας οφείλει να πάρει θέση, είτε απορρίπτοντας τις καταγγελίες είτε, εφόσον αυτές ισχύουν στο ακέραιο, εξηγώντας τους λόγους παράδοσης των δύο γυναικών στους Τούρκους, επισημαίνει πως αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που παραδίδονται παράνομα στους γείτονες Κούρδοι πολιτικοί πρόσφυγες, αφήνοντας αιχμές και για την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας για βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων ασύλου των Κούρδων, επισημαίνουν πως προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για το κατά πόσον υπάρχει δόλος και για τι τελικά συμβαίνει.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα