Εμβόλια: 4.085 παρενέργειες στην Ελλάδα ως τις 10 Ιουλίου

Αύξηση 13,6% των αναφορών τις τελευταίες 15 ημέρες σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί έως 26 Ιουνίου

Μέσα σε μόλις 2 εβδομάδες, 68.446 επιπλέον αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών από τα εμβόλια που χορηγούνται με άδειες έκτακτης χρήσης πραγματοποιήθηκαν στο σύστημα καταγραφής EudraViligance του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), με το σύνολο τους να ανέρχεται, πλέον, στα 696.672 (αύξηση 11% σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι 26 Ιουνίου 2021). Στην Ελλάδα, με τις καταγγελίες για υπο-καταγραφή να «δίνουν και να παίρνουν», οι περιπτώσεις παρενεργειών που αναφέρθηκαν τις τελευταίες 15 ημέρες ανήλθαν στις 491, με το σύνολό τους να φτάνει στις 4.085, σύμφωνα με το EudraViligance (αύξηση 13,6% σε σχέση με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι τα τέλη του περασμένου μήνα).

Την ώρα που οι φαρμακευτικές, αλλά και οι αρμόδιες αρχές τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, αρχίζουν να επιβεβαιώνουν σπάνιες επιπλοκές και παρενέργειες, κάνοντας γνωστό ότι προχωρούν σε βελτιώσεις των συγκεκριμένων σκευασμάτων (όπως, για παράδειγμα, νευρολογικών επιπτώσεων τύπου συνδρόμου ΓκιουλένΜπαρέ, καθώς και περιπτώσεων μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας) και την ώρα που σημαντικός αριθμός επιστημόνων, οι οποίοι τάσσονται υπέρ του εμβολιασμού, τονίζουν ότι πρέπει «πριν το τσίμπημα να προηγείται συνάντηση με γιατρό που παρακολουθεί αυτόν ή αυτή που θέλει να κάνει το εμβόλιο», το κάλεσμα για καθολικό εμβολιασμό (χωρίς καν να δίδονται τα φυλλάδια χρήσεων των εταιριών στα οποία αναφέρονται ποιοι και ποιες πρέπει να εξαιρούνται της διαδικασίας, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» στις 4 Ιουλίου), φαίνεται να υπονομεύει την προσπάθεια προστασίας της κοινωνίας και να επιτείνει τη δυσπιστία και την ανησυχία, περίπου στο 50% του πληθυσμού και όχι μόνο σε μερικούς, «λίγους», όπως θέλει ο πρωθυπουργός να υποστηρίζει.

Ακόμη και η αποσιώπηση των αναφορών, που καταγράφονται στο σύστημα καταγραφής παρενεργειών EudraViligance του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), δημιουργεί την εικόνα ενός Κράτους του οποίου η κυβέρνηση αποδεικνύεται ανίκανος «μαρκετινίστας», ο οποίος, επειδή δεν τηρεί καν τα προβλεπόμενα, οδηγείται σε λύσεις πίεσης και εκφοβισμού, οι οποίες παραπέμπουν σε ολοκληρωτικές λογικές.

Στην Ελλάδα, λοιπόν, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του EudraViligance, μέχρι και τις 10 Ιουλίου είχαν αναφερθεί 4.085 αναφορές ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από εμβολιασμό, δηλαδή 491 περιπτώσεις περισσότερες σε σχέση με τα δεδομένα που είχαν καταγραφεί στο σύστημα του EMA μέχρι και τις 26 Ιουνίου. Σε ποσοστό η αύξηση ανέρχεται στο 13,66%, δηλαδή ξεπερνά τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο που, με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, διαμορφώνεται στο επίπεδο του 11%.

Συγκεκριμένα, στη χώρα μας, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος καταγραφής παρενεργειών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανά εμβόλιο, οι αναφορές ανεπιθύμητων παρενεργειών μέχρι και τις 10 Ιουλίου έχουν ως εξής:

• 2.553 Tozinameran (Pfizer/Biontech) από 2.393 στις 26 Ιουνίου.

• AstraZeneca 1.304 από 1.134 στις 26 Ιουνίου.

• 169 Moderna από 25 στις 26 Ιουνίου.

• 59 Janssen από 42 στις 16 Ιουνίου.

Στην Ευρώπη οι παρενέργειες που έχουν αναφερθεί ανά εμβόλιο μέχρι και τις 10 Ιουλίου διαμορφώνονται ως εξής:

α) AstraZeneca: 326.777 από 303.763 στις 26 Ιουνίου

β) Tozinameran (Pfizer/Biontech): 284.433 από 255.715 στις 26 Ιουνίου

γ) Moderna: 68.950 από 56.331 στις 26 Ιουνίου και

δ) Janssen: 16.872 από 12.777 στις 26 Ιουνίου.

Από το σύνολο των αναφορών ανεπιθύμητων παρενεργειών από τα εμβόλια με άδεια έκτακτης χρήσης, ποσοστό 35% έχει γίνει από επαγγελματίες του χώρου της υγείας. Οι υπόλοιπες έχουν πραγματοποιηθεί από παθόντες και παθούσες.

Στις αναφορές για ανεπιθύμητες παρενέργειες, οι οποίες ενδέχεται να συσχετίζονται με τα εμβόλια σε ένα μεγάλο ποσοστό, θα κρίνονται ως «σοβαρές». Κυριαρχούν οι «γενικές διαταραχές και καταστάσεις του τόπου χορήγησης», οι «διαταραχές του νευρικού συστήματος» και οι «διαταραχές του μυοσκελετικού και του συνδετικού ιστού».

Τη «λίστα» των παρενεργειών που παρουσιάζονται ανά εμβόλιο στο EudraVigilance συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, καρδιακές και αιματολογικές διαταραχές, αγγειακά προβλήματα, γαστρεντερολογικά προβλήματα και επιπλοκές που αφορούν τον μυϊκό ιστό.
Σημειώνεται ότι στο σύστημα EudraVigilance του EMA προβάλλονται δεδομένα σχετικά με ύποπτες παρενέργειες, γνωστές και ως ύποπτες ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων, για εγκεκριμένα φάρμακα στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχει αναφορά σε περιπτώσεις που προκάλεσαν θάνατο.

Στον ιστότοπο του συστήματος επισημαίνεται ότι «οι πληροφορίες σε αυτόν σχετίζονται με ύποπτες παρενέργειες, δηλαδή ιατρικά συμβάντα που έχουν παρατηρηθεί μετά τη χρήση ενός φαρμάκου, αλλά τα οποία δεν σχετίζονται απαραίτητα με το φάρμακο».

«Οι πληροφορίες», επισημαίνεται στις διευκρινίσεις του EudraVigilance, «σχετικά με τις υποψίες ανεπιθύμητων ενεργειών, δεν πρέπει να ερμηνεύονται υπό την έννοια ότι το φάρμακο ή η δραστική ουσία προκαλεί την παρατηρούμενη δράση ή είναι ανασφαλής στη χρήση. Μόνο μια λεπτομερής και επιστημονική αξιολόγηση όλων των διαθέσιμων δεδομένων επιτρέπει την εξαγωγή ισχυρών συμπερασμάτων, σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους ενός φαρμάκου».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα