Ανταποδοτική ανακύκλωση: Συνεχίζονται τα μυστήρια!

Ο νέος πρόεδρος με σουίτα στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Τον είχαν ήδη… διορίσει τα «Παραπολιτικά»

ΜΕΡΟΣ 3ο

Από τις Μαρία Παναγιώτου Eμμανουέλα Τσουδερού

Τα σκουπίδια έχουν κι αυτά στη χώρα μας τη δική τους ιστορία. Και η ανακύκλωσή τους αποτελεί ένα από τα βασικά της κεφάλαια, καθώς ο χορός των εκατομμυρίων γύρω από αυτά αυξάνεται με ένταση. Χωρίς, φυσικά, να αυξάνονται τα ποσοστά ώστε η Ελλάδα να αγγίξει τον εθνικό κι ευρωπαϊκό της στόχο.

Μετά τον κυβερνητικό ανασχηματισμό του περασμένου Ιανουαρίου, πάντως, και την απομάκρυνση του Κωστή Χατζηδάκη από το υπουργείο Ενέργειας, o οποίος δεν ευνοούσε, καθώς φαίνεται, τα σχέδια του Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΕΔ), που ακούει στο όνομα Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε., το επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρίας, τελικά, εγκρίνεται παρά την εξαιρετικά αρνητική εισήγηση που είχε προηγηθεί από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ). Να υπενθυμίσουμε ότι η Ανταποδοτική Ανακύκλωση Α.Ε. έχει τα γνωστά σπιτάκια με τα οποία γίνεται «διαλογή στην πηγή» -όπως ονομάζεται-, τα οποία κατασκευάζει ο υπεργολάβος της ΤΕΧΑΝ ΑΒΕΕ. Οπως αναφέραμε και στα προηγούμενα μέρη της έρευνάς μας, το συγκεκριμένο σύστημα διαχείρισης μοιάζει τα τελευταία δύο χρόνια να ηγείται της υπόθεσης «ανακύκλωση» στη χώρα μας, παρά τα μηδαμινά ποσοστά που έχει προσφέρει σε αυτή την υπόθεση.

Η έγκριση του επιχειρησιακού της σχεδίου κι επομένως η αδειοδότηση της εταιρίας προκαλεί φυσικά όχι μόνο πολλά ερωτήματα αλλά και παραιτήσεις εκπροσώπων περιβαλλοντικών οργανώσεων από το Δ.Σ. του ΕΟΑΝ, αφού η έγκριση δίνεται χωρίς να έχει τεκμηριωθεί η τεχνικοοικονομική του βιωσιμότητα. Και μιλάμε για ένα σύστημα που λαμβάνει πολλά εκατομμύρια από το ταμείο του ΕΟΑΝ, για το έργο της ανακύκλωσης. Μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος του Δ.Σ. του ΕΟΑΝ Ιωάννης Σιδέρης δηλώνει αποχή στη διάρκεια της διαδικασίας, θεωρώντας ότι η αρνητική εισήγηση έπρεπε να ληφθεί υπ’ όψιν, γεγονός που, όπως φαίνεται, του κοστίζει τη θέση του.

Το διάστημα που μεσολαβεί από τον Φεβρουάριο, που εγκρίθηκε το επιχειρησιακό σχέδιο της Ανταποδοτικής, ως χθες η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία όλο το προηγούμενο διάστημα πριν από τον ανασχηματισμό είχε κάνει σημαία τους ισχυρισμούς του δικηγόρου της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης Α.Ε. Αλέξη Κούγια (σ.σ.: και δικού της δικηγόρου), οι οποίοι βασίζονταν στη ρητορική ότι οι υπάλληλοι που συνέταξαν την αρνητική εισήγηση για την Ανταποδοτική είναι δήθεν «εγκληματική οργάνωση», προαναγγέλλει ποιοι θα αναλάβουν τη διοίκηση του ΕΟΑΝ. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο μέχρι πρότινος πρόεδρος του Οργανισμού Νίκος Χιωτάκης, προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ενώ τη θέση του προέδρου, αντίστοιχα, θα αναλάβει ο Γιώργος Βρεττάκος. Και πράγματι χθες ανακοινώθηκε ότι με απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ορίστηκε μεταβατικά η νέα διοίκηση του ΕΟΑΝ και τα βασικά μέλη δεν είναι άλλα από αυτά που είχε ανακοινώσει η εφημερίδα «Παραπολιτικά», η οποία φαίνεται ότι έχει μια… μαγική σφαίρα που προβλέπει το μέλλον.

Για την ιστορία, αξίζει να αναφέρουμε και μερικά βιογραφικά στοιχεία του κ. Βρεττάκου, του νέου προέδρου, αφού αναλαμβάνει μία τόσο σημαντική θέση: είναι φίλαθλος του Ολυμπιακού κι έχει το προνόμιο να απολαμβάνει αγώνες της ομάδας του από τη σουίτα επισήμων, στο γήπεδο Καραϊσκάκη. Είναι επίσης μεγάλος «φαν» του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη, τον οποίον ακολουθεί φανατικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο οποίος Γιάννης Κουρτάκης είναι με τη σειρά του στενός φίλος του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη.

Μάλιστα, καθώς φαίνεται, ο κ. Βρεττάκος είναι εξαιρετικά τυχερός, καθώς αναλαμβάνει τη συγκεκριμένη θέση σε μια χρονική στιγμή που για πρώτη φορά προβλέπεται ότι θα υπάρχει οικονομική αποζημίωση για τις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα