Κερκόπορτα για γενίκευση των υποχρεωτικών εμβολιασμών

Τροπολογία δίνει τη δυνατότητα επέκτασης του εξαναγκασμού (με μόνο την υπογραφή υπουργών) και πέραν των υγειονομικών

Προπομπός γενίκευσης των υποχρεωτικών εμβολιασμών και σε άλλες κατηγορίες εργαζομένων αποτελεί η νομοθετική βελτίωση που κατέθεσε στο παρά πέντε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, η οποία δίνει το πράσινο φως στην κυβέρνηση ανά πάσα στιγμή και με μια απλή υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών να επεκτείνει τον εξαναγκασμό σε εμβολιασμό και πέρα από τους υγειονομικούς.

Αυτό σημαίνει πως ακόμη και τον Αύγουστο, εν μέσω προχωρημένου θέρους και με το ελληνικό Κοινοβούλιο κλειστό, η κυβέρνηση μπορεί να επεκτείνει το μέτρο, δίχως διαβούλευση και με συνοπτικές διαδικασίες.

Ειδικότερα, μέσω της αιφνιδιαστικής ρύθμισης προβλέπεται πως οι κατηγορίες των εργαζομένων που εμβολιάζονται υποχρεωτικά δύνανται να επεκταθούν μέσω κοινής απόφασης των υπουργών Υγείας, Εσωτερικών, Εργασίας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης «και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού», οι οποίοι και θα καθορίσουν τις σχετικές διαδικασίες, την παρακολούθηση και τον τρόπο ελέγχου της συμμόρφωσης με την υποχρέωση του εμβολιασμού.

Σημειωτέον πως με την ίδια νομοτεχνική βελτίωση εντάσσεται και το προσωπικό του ΕΚΑΒ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, ενώ οι τρίμηνες συμβάσεις για την κάλυψη των κενών δύνανται να παραταθούν για ακόμη ένα τρίμηνο.

Η ρύθμιση κατατέθηκε στην επίμαχη τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό υγειονομικών και φροντιστών ηλικιωμένων και αναπήρων, που προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία καταγγέλλει πως πίσω από την τροπολογία υποκρύπτεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς δεν υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας για τις θέσεις εργασίας.

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν την κυβερνητική πρωτοβουλία, ενώ, στον αντίποδα, υπερψήφισε το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης, μιλώντας από το βήμα, υποστήριξε πως η τροπολογία είναι εθνικά απαραίτητη και δημοκρατικά υπεύθυνη, καθώς, όπως υποστήριξε, δεν επεμβαίνει στη ζώνη ατομικών δικαιωμάτων. «Ψαρεύουν σε θολά και επικίνδυνα νερά όσοι αφήνουν χαραμάδα αμφισβήτησης των εμβολίων» είπε, αναφερόμενος σε «πολιτικά καιροσκόπους», τους οποίους μάλιστα κάλεσε να κάνουν το εμβόλιο της ευθύνης. Ο ίδιος απέρριψε την πρόταση της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου για μετακίνηση εργαζομένων και όχι αναστολή της εργασίας τους, λέγοντας ότι αυτό θα αποτελούσε αντικίνητρο εμβολιασμού.

Είχε προηγηθεί η εντονότατη κριτική από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ανδρέα Ξανθό να μιλά για εκβιασμό που θα οδηγήσει σε διχασμό. «Η πρόβλεψη για υποχρεωτική επίδειξη πιστοποιητικού ανοίγει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ως πρόφαση για γενικευμένες απολύσεις» κατήγγειλε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ ο Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε πως η τροπολογία είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και το Διεθνές Δίκαιο. Ο Θάνος Πλεύρης, πάντως, υποστήριξε πως οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί είναι συνταγματικοί.

Την ίδια ώρα, το ΚΙΝ.ΑΛ., μέσω της Νάντιας Γιαννακοπούλου, όχι μόνο τάχθηκε υπέρ, αλλά εγκάλεσε την κυβέρνηση επειδή… καθυστέρησε να φέρει τη ρύθμιση. Το ΚΚΕ μίλησε για αντιλαϊκή και αυταρχική τροπολογία, η Ελληνική Λύση κατήγγειλε κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ το ΜέΡΑ25 είπε «όχι» στα εμβολιαστικά διαβατήρια που καταστρατηγούν βασικές αρχές προσωπικών δεδομένων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα