Έγγραφα-φωτιά δείχνουν εγκληματική αμέλεια στον Διόνυσο!

Προσάναμμα έγιναν κορμοί και κλαδιά πεύκης που παράτησαν οι Αρχές στις άκρες των δρόμων

Στο ίδιο κακοπαιγμένο έργο θεατές βρέθηκαν για ακόμη μια φορά χθες οι πολίτες που έτρεχαν για να σώσουν τις ζωές τους, τα σπίτια και τις περιουσίες τους από τις φλόγες που τύλιξαν τον Δήμο Διονύσου. Πολλοί είδαν τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη μέσα σε δευτερόλεπτα, εξαιτίας της αναλγησίας, της αδιαφορίας και του απόλυτου μπάχαλου που επικρατεί στην Ελλάδα όταν πρόκειται να ληφθούν μέτρα πυροπροστασίας σε μια πευκόφυτη περιοχή, όπως ο συγκεκριμένος δήμος.

Οι κάτοικοι κατήγγειλαν εξοργισμένοι στη «δημοκρατία» ότι όλα θα είχαν αποφευχθεί, αν οι αρμόδιες Αρχές δεν πετούσαν η μία στην άλλη το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων και των ευθυνών. Από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, ομάδες ατόμων με αλυσοπρίονα άρχισαν να καθαρίζουν δασικές και μη εκτάσεις, όπου είχαν πέσει πολλά πεύκα λόγω του χιόνια του περασμένου χειμώνα, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς.

Οι δημότες του Δήμου Διονύσου αγκάλιασαν την επιχείρηση, αφού για πρώτη φορά έβλεπαν ότι κάτι καλό πήγαινε να γίνει. Ωστόσο ο… θησαυρός αποδείχθηκε άνθρακες!

Αφού κλάδεψαν και έκοψαν ό,τι ήταν επικίνδυνο σε αρκετές κοινότητες του δήμου, τα συνεργεία παράτησαν τα κομμένα κλαδιά, τους θάμνους και τα δέντρα στα σημεία όπου τα έκοψαν, με αποτέλεσμα να ξεραθούν και να αποτελούν άμεσο κίνδυνο για πυρκαγιά και μάλιστα κοντά σε κατοικίες! Υπήρχαν περιοχές όπου έγινε αποκομιδή των κλαδιών και θάμνων, αλλά αυτό συνέβη σε ελάχιστα σημεία. Έτσι, αρκετοί κάτοικοι επικοινώνησαν τόσο τηλεφωνικά όσο και με μηνύματα στα social media με τον δήμο, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και ζητώντας να αρχίσει άμεσα η συλλογή των κομμένων κλαδιών από τα συνεργεία.

Ωστόσο, όπως αποκαλύπτει σήμερα η «δημοκρατία», η μόνη απάντηση που πήραν από τον δήμο ήταν ότι όσα ήταν στη δικαιοδοσία του είχαν καθαριστεί, ρίχνοντας την ευθύνη για τα υπόλοιπα στην Πολιτική Προστασία!

Σύμφωνα με το έγγραφο που φέρνει στο φως της δημοσιότητας η «δημοκρατία», μόλις πριν από μια εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 16 Ιουλίου, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε αποφασίσει την παράταση για έναν μήνα της κήρυξης του Δήμου Διονύσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς «εξακολουθούν να ισχύουν οι λόγοι κήρυξης και το έργο της διαχείρισης των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) που εκδηλώθηκαν στις 15-2-2021 στην παραπάνω περιοχή».

Παρ’ όλα αυτά, ο αντιδήμαρχος Μανώλης Κόκκαλης διαφήμιζε στο facebook την επιχείρηση που είχε μείνει ημιτελής και υποσχόταν τα δέοντα… Όμως η αλήθεια είναι ότι η αποκομιδή των κλαδιών σε πολλά επικίνδυνα σημεία δεν έγινε ποτέ κι έτσι κάηκαν σπίτια και κινδύνευσαν άνθρωποι! Δυστυχώς, αν δεν τα βρουν δήμος και Πολιτική Προστασία σχετικά με το ποιος έχει ευθύνη να καθαρίσει τα ξερόχορτα και τα κομμένα κλαδιά που άφησαν πίσω τους τα συνεργεία, ο εφιάλτης θα επιστρέψει και οι απώλειες θα είναι μεγαλύτερες.

Στις φλόγες τουλάχιστον 20 σπίτια και αυτοκίνητα

Οι φρικαλέες αναμνήσεις από την τραγωδία στο Μάτι ήρθαν στο μυαλό όλων χθες το μεσημέρι, όταν ξέσπασε η πύρινη λαίλαπα σε δασική έκταση ανάμεσα στη Σταμάτα και τη Ροδόπολη του Δήμου Διονύσου. Τουλάχιστον 20 σπίτια και αρκετά αυτοκίνητα παραδόθηκαν στις φλόγες και ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν.

Η επιχείρηση να μην ξαναζήσουμε το ίδιο κακό οργανώθηκε αστραπιαία. Στο σημείο έσπευσαν 310 πυροσβέστες με 22 οχήματα, τρεις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, εθελοντές πυροσβέστες και υδροφόρες, ενώ τα εναέρια μέσα που συνέδραμαν ήταν πέντε ελικόπτερα και τέσσερα αεροσκάφη.

Οι δυνατοί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή έκαναν ακόμη πιο δύσκολο το έργο των Αρχών, οι οποίες, εκτός των άλλων, έπρεπε να ειδοποιήσουν πόρτα πόρτα τους κατοίκους του οικισμού «Γαλήνη» να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Την επιχείρηση συντόνισε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έστειλε μέσω του 112 μήνυμα στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής προκειμένου να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Σταμάτας, Ροδόπολης, Εκάλης, Δροσιάς και Διονύσου Αττικής, κλείστε καμινάδες, παράθυρα, πόρτες ώστε να μη διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού. Παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας» αναφέρει η ειδοποίηση της ΓΓΠΠ.

Εξαιτίας της πυρκαγιάς, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην οδό Μακαρίου, από τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας, στην οδό Αγίου Ιωάννου από την Κωνσταντινουπόλεως, στην οδό Αλωνίων και τη λεωφόρο Ροδοπόλεως στη συμβολή τους με τη λεωφόρο Δροσιάς – Σταμάτας.

Ο δήμαρχος Διονύσου Γιάννης Καλαφατέλης χαρακτήρισε την κατάσταση ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς, όπως είπε, περισσότερα από 20 σπίτια έχουν καεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, το μέγεθος των οποίων θα εξακριβωθεί μόλις σβήσει τελείως η φωτιά. Λίγο πριν από τις 6 το απόγευμα, η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ήταν σε επιφυλακή όλη τη νύχτα για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Καταγγελίες για ταυτόχρονες εστίες και εκρήξεις

Το ενδεχόμενο η φωτιά που ξέσπασε χθες το μεσημέρι στη Ροδόπολη και άφησε πίσω της καμένες περιουσίες και ξεσπιτωμένους κατοίκους να οφείλεται σε εμπρησμό εξετάζουν σοβαρά οι Αρχές, καθώς, σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ξέσπασαν ταυτόχρονα πολλές εστίες, διάσπαρτες από τους πρόποδες του Διονύσου έως την Πεντέλη. Την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά ακούστηκαν εκρήξεις από γκαζάκια και δημιουργήθηκαν δύο νέες εστίες στη θέση Κόκκινο Χωράφι, ακριβώς στα σύνορα Διονύσου – Δροσιάς.

Όπως λένε οι μαρτυρίες των κατοίκων, που ελήφθησαν σοβαρά υπ’ όψιν, στόχος ήταν να προκληθούν ζημιές στον οικιστικό ιστό Σταμάτας, Διονύσου, Δροσιάς, Εκάλης και Αιολίδας. Για τον λόγο αυτό, στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν για τα αίτια της πυρκαγιάς, η Αστυνομία προχώρησε σε τέσσερις προσαγωγές υπόπτων. Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα και οι τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι. «Είμαστε όλοι εδώ και θα προστατεύσουμε με απόλυτη προσήλωση το περιβάλλον, τα δάση και τους οικισμούς και, φυσικά, τις ανθρώπινες ζωές» διαβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος πρόκλησης πυρκαγιών.

Παράλληλα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διαβεβαίωσε τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και είδαν τα σπίτια και τα αυτοκίνητά τους να γίνονται στάχτη ότι οι ανακριτικές Αρχές της Πυροσβεστικής ερευνούν τα αίτια της πυρκαγιάς και σύντομα θα καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα