Δένδιας: Η κλιμάκωση των προκλήσεων θα κοστίσει πολύ ακριβά στην Τουρκία

Δριμύ κατηγορώ στην Τουρκία για το άνοιγμα μέρους των Βαρωσίων απηύθυνε o υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα. Οπως ανέφερε «δεν είναι απλώς μία ακόμα παράνομη ενέργεια της Τουρκίας, η οποία καταπατεί και αγνοεί επιδεικτικά το Διεθνές Δίκαιο.

Αποτελεί οργανωμένη προσπάθεια ριζικής αλλαγής του πλαισίου επίλυσης του Κυπριακού».
Κατέστησε εκ νέου σαφές πως η Ελλάδα απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση δεν εντάσσεται στο πλαίσιο που ορίζουν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, επισημαίνοντας ότι την ίδια θέση έχει υιοθετήσει και το σύνολο των κρατών-μελών του ΟΗΕ, με μοναδική εξαίρεση την Τουρκία. Περαιτέρω, σημείωσε πως τα Βαρώσια, στο πλαίσιο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, θα αποτελέσουν μέρος της ελληνοκυπριακής κοινότητας και υπενθύμισε πως ήδη από το 1979 υπήρχε συμφωνία για την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό διοίκηση του ΟΗΕ, ακόμα και πριν από την επίλυση του Κυπριακού.

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως οι τουρκικές εξαγγελίες βάζουν ταφόπλακα στη συμφωνία αυτή και αποτελούν παράλληλα προσβολή και προς τον ΟΗΕ. Ο κ. Δένδιας κάλεσε την Αγκυρα «να αντιληφθεί ότι τυχόν κλιμάκωση των προκλήσεων θα επιφέρει μεγάλο κόστος για την ίδια, τόσο διπλωματικό όσο και οικονομικό», ενώ επανέλαβε ότι «υπάρχει χάσμα μεταξύ των θέσεων των δύο χωρών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Τουρκία αρνείται να αποδεχθεί ως βάση επίλυσης οποιασδήποτε διαφοράς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας».

Αντιθέτως, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών, η Τουρκία συνεχίζει να συμπεριφέρεται με κανόνες που ίσχυαν τον 19ο αιώνα, απειλώντας με πόλεμο τη χώρα μας εάν ασκήσουμε τα αναφαίρετα δικαιώματά μας και επιθυμεί να εφαρμόσει τη λεγόμενη «διπλωματία της κανονιοφόρου… Δυστυχώς, ορισμένοι κύκλοι στην Τουρκία αρνούνται να αποδεχθούν ότι ζούμε στον 21ο αιώνα και ότι το έπος των αυτοκρατοριών, συμπεριλαμβανομένης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έχει περάσει ανεπιστρεπτί».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα