Απαθείς στην εισβολή των τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο

Εξοργίζει η αδράνεια της κυβέρνησης, την ώρα που 88 σκάφη έχουν «γκριζάρει» την ελληνική αποκλειστική οικονομική ζώνη

Δεκάδες τουρκικά αλιευτικά αλωνίζουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα ελληνικά ύδατα, παραβιάζοντας απροκάλυπτα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, με την ελληνική κυβέρνηση να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου, εξακολουθώντας να μην απαντά στις ύβρεις του «σουλτάνου». Συνολικά 88 τουρκικά αλιευτικά έχουν περικυκλώσει αυτές τις ημέρες το βορειοανατολικό Αιγαίο, καθώς 72 πλέουν μεταξύ Λέσβου και Λήμνου και άλλα 16 μεταξύ Σαμοθράκης και Θάσου. Είναι πασιφανές πως ο Ερντογάν εργαλειοποιεί ακόμη μια φορά τον τουρκικό αλιευτικό στόλο, προκειμένου να διεκδικήσει εμμέσως, πλην όμως σαφώς, την ΑΟΖ μας.

Εξάλλου, πρέπει να σημειωθεί πως ένας από τους κύριους λόγους της δημιουργίας της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης ήταν η προσπάθεια των κρατών να προστατεύσουν την αλιεία τους. Μάλιστα, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα χρησιμοποιεί -ομολογουμένως φτηνά- κόλπα για να προκαλέσει τη χώρα μας. Είναι πάγια πλέον τακτική της Τουρκίας να βάζει μπροστά τα αλιευτικά, παίζοντας με την ανοχή μας. Και τα περασμένα καλοκαίρια αλιευτικά της γείτονος μετακινούνταν εντός χωρικών υδάτων, ακόμη και νοτίως της Κρήτης.

Ακόμη και πριν από λίγες εβδομάδες τα τουρκικά αλιευτικά είχαν εισβάλει ταυτοχρόνως σε ολόκληρο το Αιγαίο, από τη Σάμο και την Πάτμο μέχρι τη Σέριφο, τη Σύρο και τα Κύθηρα. Και ενώ οι Τούρκοι… ψαρεύουν ανενόχλητοι στο Αιγαίο, η Ελλάδα περί άλλα τυρβάζει. Αυτό που προκαλεί οργή είναι ότι η Αθήνα δεν μοιάζει ούτε καν θορυβημένη από την προκλητική προσπάθεια της Αγκυρας να υποστηρίξει τις παράλογες διεκδικήσεις της στη Μεσόγειο, μετατρέποντας επί της ουσίας τα ελληνικά χωρικά ύδατα σε ξέφραγο αμπέλι. Δεν έχει υπάρξει απολύτως καμία επίσημη -ούτε και ανεπίσημη- αντίδραση από την πλευρά της κυβέρνησης, ενώ ο ελληνικός λαός παραμένει στο σκοτάδι, διερωτώμενος για ποιον λόγο ο αλιευτικός στόλος του Ερντογάν κόβει βόλτες στο Αιγαίο. Προς τι άραγε αυτό το πέπλο σιωπής; Είναι πραγματικά εξοργιστικό η γειτονική χώρα να μη σταματά τις προκλήσεις και τις ξεκάθαρα επεκτατικές απειλές και διεκδικήσεις και η χώρα μας να επιμένει στην παθητική στάση -λες και αυτή η αδράνεια έχει οδηγήσει κάπου όλους αυτούς τους μήνες-, ρίχνοντας με αυτόν τον τρόπο νερό στον μύλο των τουρκικών ιμπεριαλιστικών φαντασιώσεων. Πάντως μπορεί στο Μέγαρο Μαξίμου να κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, ωστόσο οι Ελληνες νησιώτες, και δη οι ψαράδες, είναι έξαλλοι με τα αλιευτικά τα οποία ψαρεύουν παρανόμως στα νησιά μας, ενώ συνήθως, όπως καταγγέλλεται, προχωρούν και σε υπεραλίευση.

Ως πότε να ανέχεται η ελληνική κυβέρνηση την «απόβαση» των τουρκικών αλιευτικών στο Αιγαίο; Γιατί δεν δίνεται εντολή στο Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό Σώμα να αντιδράσουν; Θα υπάρξουν κυρώσεις για τους Τούρκους που ψαρεύουν παρανόμως εντός ελληνικής επικράτειας, προκαλώντας, εκτός των άλλων, και αθέμιτο ανταγωνισμό για τους Ελληνες ψαράδες; Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει.

Σημειωτέον, όλα αυτά γίνονται στη σκιά του πρόσφατου περιστατικού με το τουρκικό αλιευτικό που μετέφερε δεκάδες μετανάστες με σκοπό να τους αποβιβάσει στη Λέσβο, αλλά και του ναυαγίου που έγινε το πρωί της περασμένης Παρασκευής, όποτε οι Τούρκοι επέτρεψαν παρανόμως σε μια βάρκα με 13 ανθρώπους να ξεκινήσει από τις ακτές της, και όταν αυτή ναυάγησε, δεν τη διέσωσαν, αναγκάζοντας την ελληνική Ακτοφυλακή να εισέλθει στα τουρκικά ύδατα για να διασώσει τους μετανάστες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα