Καταγγελία Μηταράκη στην Ε.Ε.: Τουρκική ακταιωρός αναποδογύρισε τη λέμβο με τους μετανάστες στη Λέσβο

Σε καταγγελία-κόλαφο κατά της Τουρκίας προχώρησε με επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη Frontex ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης σχετικά με το ναυάγιο της 30ής Ιουλίου 2021 ανοιχτά της Λέσβου.

Ο κ. Μηταράκης ενημερώνει τους Ευρωπαίους αξιωματούχους ότι η φουσκωτή λέμβος που μετέφερε 13 πολίτες τρίτων χωρών αναποδογύρισε εντός των τουρκικών υδάτων, μεταξύ της Λέσβου και των τουρκικών ακτών, τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουλίου 2021.

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συνέλεξαν η Ελληνική Ακτοφυλακή και η Ελληνική Αστυνομία, συνεχίζει στην επιστολή του ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, είναι ξεκάθαρο ότι η φουσκωτή λέμβος ξεκίνησε από τουρκική ακτή, ονόματι Altinova, προσεγγίστηκε από το τουρκικό λιμενικό περίπου στις 3.50 και η τουρκική ακταιωρός όχι μόνο δεν προσπάθησε να τη σταματήσει ή να της αλλάξει πορεία, αλλά της επέτρεψε να συνεχίσει και τελικά να εισέλθει παρανόμως στα νερά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μάλιστα, «σύμφωνα με μαρτυρίες, με ήρεμα νερά, έκανε ελιγμούς που προκάλεσαν κυματισμούς, οι οποίοι επέφεραν την ανατροπή της φουσκωτής λέμβου και απομακρύνθηκε» σημείωσε.

Παρά δε την απροκάλυπτη συμμετοχή τους στο αναποδογύρισμα της φουσκωτής λέμβου, οι τουρκικές Αρχές όχι μόνο δεν προχώρησαν στην άμεση έρευνα και διάσωση των ανθρώπων που βρίσκονταν σε κίνδυνο, αλλά αποχώρησαν από το σημείο.

Οι άνδρες της Ελληνικής Ακτοφυλακής, αντικαθιστώντας τους Τούρκους συναδέλφους τους και ενώπιον της αδράνειάς τους, περιγράφει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου στην επιστολή του, προσήλθαν για έρευνα και διάσωση μισό ναυτικό μίλι εντός των τουρκικών υδάτων, διασώζοντας 10 ανθρώπους».

Στο περιστατικό αυτό «η ανευθυνότητα της Τουρκίας συγκρούεται ευθέως με το καθήκον προστασίας της ζωής στη θάλασσα και τη διάσωση ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο στη θάλασσα» σημειώνει ο Ελληνας υπουργός και υποστηρίζει ότι το εν λόγω συμβάν υπογραμμίζει, για άλλη μια φορά, την έλλειψη δέσμευσης της Τουρκίας στη Δήλωση Ε.Ε. – Τουρκίας της 18/3/2016, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία ανέλαβε να αποτρέψει τις θαλάσσιες μεταναστευτικές οδούς προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα