Φαιδρές εξηγήσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου για τα Canadair

Παραδοχή Παναγιωτόπουλου για την απουσία επαρκούς αριθμού πυροσβεστικών από τη φωτιά στη Βαρυμπόμπη

Με… υποθέσεις και εκτιμήσεις ο αρμόδιος υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προσπάθησε να διαλευκάνει χθες τα ερωτήματα που τέθηκαν για την απουσία αρκετών πυροσβεστικών αεροπλάνων Canadair από τη μεγάλη πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη.

«Υποθέτω ότι, ερχόμενο το Canadair από τη βόρεια Ελλάδα, σταμάτησε στη Σκύρο για ανεφοδιασμό ή έλαβε εντολή να δει κάποιο περιστατικό. Η εκτίμηση που κάνω είναι πως παρουσίασε μια μικροφθορά και σταμάτησε στη Σκύρο» ανέφερε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο Open, την ώρα που πολλές ήταν οι καταγγελίες των κατοίκων της Βαρυμπόμπης για την ιδιαίτερα αραιή συνδρομή των συγκεκριμένων πυροσβεστικών αεροπλάνων στο μέτωπο της φωτιάς.

Ουσιαστικά, πάντως, παραδέχτηκε ότι κατά τις κρίσιμες ώρες δεν υπήρχε επαρκής αριθμός πυροσβεστικών μέσων για να κατασβέσουν τις πυρκαγιές. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα Canadair παρουσιάζουν συνεχώς φθορές, επειδή βρίσκονται σε διαρκή λειτουργία: «Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διασπορά εναέριων μέσων (…). Οταν τα αεροπλάνα αυτά είναι σε διαρκή λειτουργία, παρουσιάζουν και μικροφθορές.

Κάποιο θα αποσυρθεί πρόσκαιρα, κάποιο θα επανέλθει. Αυτές αντιμετωπίζονται και, σε κάθε περίπτωση, τα Canadair πετάνε. Διαθέσαμε ό,τι μπορούσαμε να διαθέσουμε (…). Ολα τα εναέρια μέσα έχουν πέσει στη μάχη και κάνουν τη δουλειά τους».

«Αυτή την περίοδο», τόνισε ο κύριος Παναγιωτόπουλος, «όλα τα μέσα πυρόσβεσης της Πολεμικής Αεροπορίας είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια, διότι ο κίνδυνος δεν έχει εκλείψει με αυτές τις ακραίες συνθήκες καύσωνα, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει κάτι. Οπότε ανά πάσα στιγμή εμείς, η Πολιτική Αεροπορία, η Πολιτική Προστασία, πρέπει να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή κάπου εκεί κοντά».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τόνισε ότι οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο Τατόι απειλήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα και υπέστησαν ζημιές, αλλά τελικά κατάφεραν να προστατευτούν. Ταυτόχρονα, δήλωσε πως τα εναέρια μέσα που επιχειρούν στην Αθήνα δεν πετάνε στη Σκύρο για ανεφοδιασμό. «Το αποκλείω» είπε χαρακτηριστικά, ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα