Χρήστος Ζερεφός: Οι πολίτες να κινηθούν νομικά για τα ξερά κλαδιά

Δήμοι και πολιτική προστασία αμέλησαν να τα μαζέψουν κι έγιναν η αιτία να χαθούν τεράστιες περιουσίες

Να στραφούν νομικά κατά των εγκληματικών Αρχών που αδιαφόρησαν και δεν φρόντισαν να μαζέψουν τους εκατοντάδες τόνους ξερών κλαδιών που έγιναν η αιτία να γιγαντωθεί η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη κάλεσε τους πολίτες ο Χρήστος Ζερεφός. Το ζήτημα της αδιανόητης αδιαφορίας και του επιτελικού μπάχαλου που επικρατεί κάθε χρόνο στους δήμους, όπου όχι μόνο δεν λαμβάνονται μέτρα για την πυροπροστασία, αλλά αφήνονται ακαθάριστα τα ξερόκλαδα που λειτουργούν ως προσάναμμα, ανέδειξε προ ολίγων ημερών η «δημοκρατία», με αποκαλυπτικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, ωστόσο οι αρμόδιοι εξακολουθούν να αδρανούν, οδηγώντας στις νέες εικόνες Αποκάλυψης που είδαμε στη βόρεια Αττική. Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Φυσικής Ατμόσφαιρας ξεκαθάρισε πως τα ξερόκλαδα και τα χόρτα που αμέλησαν να μαζέψουν οι δήμοι και οι κοινότητες οδήγησαν στο να γίνει παρανάλωμα του πυρός το παρθένο πευκοδάσος και φυσικά οι περιουσίες των πολιτών στη Βαρυμπόμπη.

«Υπήρξε μια μάζα έτοιμη για να καεί. Προφανώς δεν μάζεψαν τα ξερά κλαδιά και χόρτα οι δήμοι και οι κοινότητες, δεν καθάρισαν αυτοί που έχουν εγκαταλελειμμένα οικόπεδα, όπως επιβάλλεται από τον νόμο, κι έτσι οδηγηθήκαμε σε ένα δράμα, το οποίο θα συνεχιστεί. Ουαί και αλίμονο μόλις αρχίσουν να φυσούν άνεμοι πάνω από 5 μποφόρ. Μέχρι τώρα οι άνεμοι ήταν χαμηλοί» τόνισε ο καθηγητής, ξεκαθαρίζοντας πως ναι μεν υπάρχει η ατομική ευθύνη των πολιτών να καθαρίζουν τις αυλές και τα οικόπεδά τους, όμως υπάρχουν σαφώς και οι περιπτώσεις που εκείνοι δεν είναι υπεύθυνοι, όπως για τις μεγάλες μάζες που είχαν εγκαταλειφθεί στους δρόμους. «Ας αρχίσουν οι πολίτες να στρέφονται με δικηγόρους κατά των Αρχών, οι οποίες είναι αδιάφορες να περισυλλέξουν σωστά τα ξερά χόρτα από τον Μάιο, δεν έχει γίνει στη χώρα μας» ζήτησε ο Χρήστος Ζερεφός, παρακινώντας τους Ελληνες να ακολουθήσουν τη νομική οδό προκειμένου να βρουν το δίκιο τους.

Το θέμα είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας πριν από λίγες μόλις ημέρες, φέρνοντας αποκλειστικά στο φως έγγραφα που αποδεικνύουν ότι οι Αρχές στον Διόνυσο είχαν παρατήσει στις άκρες των δρόμων κορμούς και κλαδιά πεύκης, τα οποία είχαν αρχίσει να καθαρίζουν, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος πυρκαγιάς. Τα παρατημένα ξερόκλαδα λειτούργησαν τελικώς ως προσάναμμα, ωστόσο οι αρμόδιες Αρχές πετούν η μία στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών. Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις εκκλήσεις των πολιτών, ο Δήμος Διονύσου ισχυρίστηκε πως όσα ήταν στη δικαιοδοσία του είχαν καθαριστεί, ρίχνοντας την ευθύνη για τα υπόλοιπα στην Πολιτική Προστασία. Αποτέλεσμα της αναλγησίας των αρμοδίων, ήταν οι δημότες να δουν για ακόμη μια φορά τους κόπους μιας ζωής να γίνονται στάχτη.

Αντιπολίτευση: Ομοβροντία κατά της κυβέρνησης για απουσία σχεδίου

Σύσσωμη η αντιπολίτευση άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τις πυρκαγιές. Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ μετέβη στις πληγείσες περιοχές. «Αυτές τις δύσκολες ώρες που μετράμε τις πληγές μας η πολιτική αντιπαράθεση πάνω στα αποκαΐδια είναι μια πρακτική που δεν μας αφορά. Ωστόσο αυτοί που την είχαν επανειλημμένα επιλέξει στο παρελθόν θα περιμέναμε σήμερα που έχουν την ευθύνη τουλάχιστον να μην προκαλούν. Διότι αποτελεί πρόκληση οι υπουργοί και ο πρωθυπουργός να αυτοθαυμάζονται ότι τάχα είχαν σχέδιο που λειτούργησε υποδειγματικά, ενώ η Βαρυμπόμπη κάηκε ολοσχερώς με ανέμους 2 και 3 μποφόρ.

Η απουσία ανέμου, ευτυχώς, μας έσωσε από τα χειρότερα. Ας είναι λοιπόν λίγο πιο συγκρατημένοι στην κυβέρνηση» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση και κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη «να αναλάβει έστω και για πρώτη φορά στην πολιτική του καριέρα την πολιτική ευθύνη απέναντι στους πολίτες που είδαν τις περιουσίες και τα σπίτια τους να γίνονται στάχτη, αντί να κάνει καταδρομικές και απολύτως προστατευόμενες επισκέψεις στις οχτώ το πρωί, για να αποφύγει να τους συναντήσει». Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά επισκέφθηκε χθες τις πληγείσες από τις πυρκαγιές περιοχές στη Βαρυμπόμπη. Ενημερώθηκε από τον δήμαρχο Αχαρνών Σπύρο Βρεττό και συνεχάρη τους πυροσβέστες και τους εθελοντές για την προσφορά τους.

Οπως δήλωσε, «η καταστροφή που προκάλεσαν οι πυρκαγιές στις περιουσίες των πολιτών και στο περιβάλλον σε όλη τη χώρα είναι τεράστιες. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. Το σύστημα πολιτικής προστασίας δοκιμάστηκε και για μια ακόμα φορά απέτυχε. Τόσο στην Αττική όσο στην Αχαΐα και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο πρόληψης και άμεσης ανταπόκρισης. Είναι τραγικά καθυστερημένες οι αντιδράσεις των μηχανισμών, με αποτέλεσμα να χάνεται ο έλεγχος, όπως έγινε χαρακτηριστικά χωρίς ανέμους στη Βαρυμπόμπη».

Στην περιοχή των καμένων στη Βαρυμπόμπη βρέθηκε χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, προκειμένου να κάνει αυτοψία στην πληγείσα περιοχή, αλλά και να συνομιλήσει με κατοίκους της περιοχής. Ο κ. Βελόπουλος έθεσε ως πρωταρχικό ζήτημα την προστασία των πολιτών, τη στήριξη όσων έχασαν την περιουσία τους και την καταβολή αποζημιώσεων, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση πρέπει να προβεί επιτέλους σε σοβαρό και οργανωμένο σχεδιασμό.

Το ΚΚΕ τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση της Ν.Δ. είναι μία ακόμη αυτουργός σε αυτό το διαρκές και κατά συρροήν έγκλημα σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, της λαϊκής περιουσίας και απειλής της ανθρώπινης ζωής, που βαραίνει διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝ.ΑΛ.».

Τέλος, το ΜέΡΑ25 ανέφερε πως «οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν όλη τη χώρα καταδεικνύουν τις διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες των κυβερνήσεων στη χώρα μας και ιδιαίτερα των μνημονιακών κυβερνήσεων, όσον αφορά την πυροπροστασία».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα