Βραδυφλεγής «βόμβα» καρκίνου από την πυρκαγιά στον ουρανό της Αττικής

Επικίνδυνα τα μικροσωματίδια λέει η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία

Μια βραδυφλεγή «βόμβα» καρκίνου πυροδότησε» στον αττικό ουρανό η προχθεσινή καταστροφική πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, η οποία κατέστρεψε το βιος δεκάδων πολιτών και έκανε στάχτη 12.500 στρέμματα δάσους! Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση, τονίζοντας ότι τα μικροσωματίδια PM 2.5 και όλες οι χημικές ουσίες που εκλύονται από την καύση των δέντρων αποτελούν κίνδυνο κατηγορίας I για την υγεία και για την καρκινογένεση.

Παράλληλα, συνέστησε στους ογκολογικούς ασθενείς, ιδιαίτερα σε όσους είναι καταβεβλημένοι από τη νόσο ή τις θεραπείες, να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφύγουν να βγουν, εκτός αν πρόκειται για επείγουσα ανάγκη υγείας. Τόνισε, δε, ότι η χρήση της χειρουργικής μάσκας δεν προστατεύει από την εισπνοή μικροσωματιδίων και ότι μόνο οι καλά εφαρμοσμένες ειδικές μάσκες Ν95 παρέχουν καλύτερη προστασία. Τέλος, κάλεσε τους πολίτες να πλύνουν τα παντζούρια, τα τζάμια και μπαλκόνια τους μετά το τέλος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών του λεκανοπεδίου ξύπνησαν χθες με την έντονη μυρωδιά της κάπνας από τα καμένα! Μπροστά σε αυτό το άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, οι ειδικοί έσπευσαν να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου. Άλλωστε, ως τις 8 χθες το πρωί διακομίστηκαν σε νοσοκομεία 77 άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα, τα οποία προκλήθηκαν από τα αποτελέσματα της πυρκαγιάς, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα!

Ενδεικτικό της σοβαρότητας του προβλήματος είναι ότι χθες τα ξημερώματα το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών εξέπεμψε σήμα κινδύνου για το εκρηκτικό κοκτέιλ καπνού και στάχτης που έχει απελευθερωθεί στον ουρανό της Αττικής.

«4 Αυγούστου 05.00: η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσον αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM 2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες» έγραψε, μεταξύ άλλων, σε ανάρτηση στο facebook.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο γενικός γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και εκπρόσωπος της Ελλάδας για την Κλιματική Αλλαγή Χρήστος Ζερεφός. «Όλοι στο λεκανοπέδιο αναπνέουμε με τη φωτιά αιωρούμενα σωματίδια 10 με 15 φορές υψηλότερα απ’ όσα επιτρέπει ο ΠΟΥ. Ειδικά όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα πρέπει να καλύπτουν παράθυρα και πόρτες με πετσέτες» προειδοποίησε.

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης εξήγησε ότι ήπια συμπτώματα, όπως ερεθισμός στα μάτια και στον λαιμό, βήχας και εντονότερη δύσπνοια, συμβαίνουν σε τέτοιες καταστάσεις. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά ή αναπνευστικά νοσήματα, έγκυοι, ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά πρέπει να προστατεύονται ιδιαίτερα. Η πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Σταματία Τσικρικά προειδοποίησε όσους πάσχουν από χρόνια αναπνευστικά προβλήματα «να βρίσκονται σε επικοινωνία με τον πνευμονολόγο τους και να μη σταματήσουν την αγωγή τους». Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να παραμείνουν σε εσωτερικούς και δροσερούς χώρους, καθώς «ο συνδυασμός αποπνικτικής ατμόσφαιρας και υψηλών θερμοκρασιών είναι πολύ επικίνδυνος για την αναπνευστική υγεία». Το υπουργείο Υγείας εξέδωσε ανακοίνωση με οδηγίες που περιλαμβάνουν την αποφυγή κάθε σωματικής δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους από άτομα αυξημένου κινδύνου, όπως καρδιοπαθείς, παιδιά και άτομα άνω των 65 ετών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα