Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2021

Απάτες από τον Σταύρο Παπασταύρου με κάλυψη του Αντώνη Σαμαρά!

«Τσιμουδιά» από τον πρώην πρωθυπουργό, τον σύμβουλό του και τον «κοριό» για το έγγραφο δίωξης που κατατέθηκε στη Βουλή

Πράξεις απάτης κατά του Ελληνικού Δημοσίου, που αντιστρατεύονται τις θεμελιώδεις αρχές της μεγάλης συντηρητικής και φιλελεύθερης παράταξης της πατρίδας μας και αποτελούν ντροπή για πρωθυπουργικό γραφείο ευνομούμενης χώρας, διενεργούσε, μέσα από το Μαξίμου, ο μοιραίος σύμβουλος Σταύρος Παπασταύρου την περίοδο 2012-14.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο σύμβουλός του και ο «κοριός» Σάμπυ Μιωνής είναι χαρακτηριστικό ότι τηρούν απόλυτη σιωπή από την περασμένη Παρασκευή όπου κατατέθηκε στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής (για την υπόθεση Παπαγγελόπουλου) έγγραφο-σοκ της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών. Το έγγραφο καταλογίζει απόπειρα απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου από τον κ. Παπασταύρου, με την άμεση συνέργεια του πρωταγωνιστή της «λίστας Λαγκάρντ» Σ. Μιωνή, περιγράφοντας σειρά παράνομων πράξεων. Οι αποκαλύψεις από το έγγραφο της Εισαγγελίας έρχονται να προστεθούν στη σωρεία ψευδών καταθέσεων του Σ. Μιωνή στην Προανακριτική, στις παράνομες ηχογραφήσεις πολιτικών που τον συναντούσαν και στις αποδείξεις της ΕΛ.ΑΣ. ότι το κύκλωμά του λειτουργούσε και προς όφελος της HSBC Γενεύης, κρύβοντας και ξεπλένοντας χρήματα Ελλήνων φοροφυγάδων.

Συγκεκριμένα, το έγγραφο της Εισαγγελίας για την άσκηση δίωξης κατά των Στ. Παπασταύρου και Σ. Μιωνή δείχνει πως, υπό την πλήρη κάλυψη ή και την εκ των προτέρων γνώση του τότε πρωθυπουργού, έγιναν οι εξής παράνομες ενέργειες:

1 Στις 30 Οκτωβρίου 2012 και την 1η Νοεμβρίου 2012 ο κ. Παπασταύρου αντάλλασσε αγωνιώδη e-mails με αρμοδίους στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, ζητώντας να αφαιρέσουν το όνομά του από την εκεί offshore εταιρία Stabri και να το αντικαταστήσουν με το όνομα του Σ. Μιωνή. Σκοπός του κ. Παπασταύρου ήταν να αποσυνδεθεί από λογαριασμό της Stabri με 5.386.374 δολάρια στην HSBC Γενεύης. Μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα, στις 27 Οκτωβρίου 2012, το περιοδικό «Hot Doc» είχε αποκαλύψει τα ονόματα της «λίστας Λαγκάρντ», συμπεριλαμβανομένου του κ. Παπασταύρου, ο οποίος έτρεμε για το μέλλον του στο Μαξίμου. Γιατί θα έπρεπε είτε να εκδιωχθεί είτε να παραιτηθεί, γκρεμίζοντας το σχέδιο του ιδίου και του Σ. Μιωνή να αξιοποιήσουν ποικιλοτρόπως τις πληροφορίες και τις κινήσεις του εντός της κυβέρνησης.

Αντί αυτής της φυσιολογικής εξέλιξης, ο Αντ. Σαμαράς καθησύχασε τον Στ. Παπασταύρου ότι, ειδικά, η «δημοκρατία» δεν θα αποκαλύψει τον ρόλο του. Περίπου έναν μήνα μετά, στις 2 Δεκεμβρίου 2012, ο πρωθυπουργός άρχισε τις αφόρητες και πολυετείς πιέσεις προς τον εκδότη της εφημερίδας Ιωάννη Φιλιππάκη και τον αρθρογράφο της Αλέξανδρο Τάρκα, ώστε να σταματήσουν τις αποκαλύψεις για τη «λίστα Λαγκάρντ».

Πρέπει να σημειωθεί ότι η ανταλλαγή των e-mails γίνεται σε μέρες κρίσιμες για τη χώρα, καθώς ολοκληρωνόταν η διαπραγμάτευση των μέτρων λιτότητας εν όψει του Eurogroup της 12ης Νοεμβρίου 2012 και υπήρχε ένταση ακόμα και σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Σ. Κεδίκογλου κατά του (συγκυβερνήτη) προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλου.

Ωστόσο, αν και διαπραγματευτής με την τρόικα, ο κ. Παπασταύρου αγωνιούσε, μαζί με τον Σ. Μιωνή, για τις δικές τους υποθέσεις και όχι της χώρας. Αλλωστε, πέρα από τη θέση του στο Μαξίμου, ο κ. Παπασταύρου διακινδύνευε και την καταβολή φόρου 460.292 ευρώ (και άλλων 467.628 ευρώ συγγενικού του προσώπου) για την αδήλωτη κατάθεση στην HSBC.

2 Στις 12 Σεπτεμβρίου 2014 ο Στ. Παπασταύρου κατέθεσε στο ΣΔΟΕ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου) έγγραφο με τίτλο «Deed of Declaration» (Πράξη Δήλωσης) που -δήθεν- είχε υπογραφεί στην Κύπρο στις 10 Ιουνίου 2005 και σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος και δύο συγγενικά του πρόσωπα δεν ήταν δικαιούχοι των 5.386.374 δολαρίων, αλλά μόνον «trustees» (εμπιστευματοδόχοι) του ποσού αυτού για λογαριασμό του Σ. Μιωνή. Ο τελευταίος προέβη σε ταυτόσημη δήλωση προς τις ελληνικές φορολογικές Αρχές, στις 23 Οκτωβρίου 2014, μαζί με τον συνήθη ισχυρισμό του ότι δεν ήταν ποτέ φορολογικός κάτοικος Ελλάδας και δεν όφειλε κανένα ποσό.

Ωστόσο οι ισχυρισμοί Μιωνή – Παπασταύρου είναι καταφανώς ψευδείς και το κυπριακό έγγραφο εξαιρετικά αμφίβολης γνησιότητας… Γιατί άλλα e-mails (που επίσης αναφέρονται στο έγγραφο της Εισαγγελίας και ελήφθησαν με δικαστική συνδρομή από τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους) αποκαλύπτουν ότι ο Σ. Μιωνής δεν είχε σχέση με τη Stabri και τα 5.386.374 δολάρια. Ειδικότερα, στις 6 Ιουνίου 2005, δηλαδή πριν από το έγγραφο της υποτιθέμενης 10ης Ιουνίου 2005, ο κ. Παπασταύρου είχε στείλει e-mail στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους προκειμένου να ανοίξει η Stabri και να έχει λογαριασμό στην HSBC Γενεύης στην οποία θα μεταφέρονταν χρήματα από ατομικό του λογαριασμό.

Έκτοτε ο Στ. Παπασταύρου (ο ίδιος και όχι κανένας άλλος ιδιοκτήτης της Stabri) πλήρωνε τα ετήσια τέλη για το μητρώο της εταιρίας και ο Σ. Μιωνής, ως καλύτερος γνώστης των οικονομικών, εμφανίστηκε ως διευθυντής της (και όχι ιδιοκτήτης ή δικαιούχος) το 2011. Και αργότερα, τον Οκτώβριο του 2012, όπως προαναφέρθηκε, ο Στ. Παπασταύρου στέλνει τα αγωνιώδη e-mails για να σταματήσει η αναγραφή του ιδίου ως δικαιούχου και να αντικατασταθεί από τον Σ. Μιωνή. Μέχρι τότε οι υπεύθυνοι του μητρώου εταιριών στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους δεν είχαν ιδέα για το όνομα του Σ. Μιωνή!

Σημειώνεται ότι και τον Σεπτέμβριο του 2014, όπως τον Οκτώβριο του 2012, ο Στ. Παπασταύρου έβαλε σε δεύτερη μοίρα τις τρέχουσες εργασίες του στο Μαξίμου, προτιμώντας να συνεννοείται με τον Σ. Μιωνή. Γιατί τις μέρες της ψευδούς δήλωσης στο ΣΔΟΕ και στο ΚΕΦΟΜΕΠ αποτύγχανε άλλη μία διαπραγμάτευση με την τρόικα και προετοιμαζόταν το (επίσης αποτυχημένο) ταξίδι Σαμαρά στο Βερολίνο για συνεννοήσεις με την καγκελάριο Μέρκελ.

Αμέσως μετά την επιστροφή από το Βερολίνο ο κ. Παπασταύρου έτρεξε να κλείσει και τρεις offshore εταιρίες στον Παναμά που παρανόμως διοικούσε μέσα από το Μαξίμου, αν και βρισκόταν σε αυτοδίκαιη (και αυτονόητη) αναστολή του δικηγορικού λειτουργήματος και κάθε άλλης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ο κ. Σαμαράς και ο δοτός βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλος Χρ. Λαζαρίδης έχουν καλύψει τον κ. Παπασταύρου για τις τρεις παναμέζικες offshore. Το ίδιο έπραξαν και για άλλη μία παναμέζικη εταιρία, τη Fairwinds Assets Inc., που έκλεισε βιαστικά στις 12 Δεκεμβρίου 2014, όταν πια η πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά και οι εκλογές ήταν επικείμενες. Η Fairwinds ήταν η εταιρία που είχε αποστείλει 2.600.000 δολάρια στον κ. Παπασταύρου, τα οποία διάφορα μέσα ενημέρωσης συσχέτισαν -λανθασμένα- με τον κ. Σαμαρά. Το ακριβές είναι ότι τα 2.600.000 δολάρια είχαν αποσταλεί στον φοροφυγά σύμβουλο από τον Παναμά στην Ελβετία πολύ νωρίτερα, τον Φεβρουάριο του 2006, και αποτέλεσαν μέρος της επίμαχης κατάθεσης των, συνολικά, 5.386.374 δολαρίων.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ