Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Επίδειξη αλαζονείας ο ανασχηματισμός των… πετυχημένων

Ο πρωθυπουργός έκρινε ότι σύσσωμο το κυβερνητικό επιτελείο ήταν αψεγάδιαστο και δεν έκανε ούτε μία αντικατάσταση. Γελάει ο κόσμος!

Ανασχηματισμός «παρωδία» -αυτός ο προσδιορισμός ταιριάζει καλύτερα από κάθε άλλον- στις ανακοινώσεις Πέτσα για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναν χρόνο μετά την εκλογική νίκη του και εν μέσω πανδημίας. Ο πρωθυπουργός, για να κρατήσει τις εσωκομματικές ισορροπίες, διατήρησε στην κυβέρνηση ακόμη και όσους υπουργούς απέτυχαν παταγωδώς στο έργο τους -κάποιοι από αυτούς, όπως ο Βρούτσης, δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στον Μητσοτάκη και στην εικόνα της ικανής διακυβέρνησης και του μεγάλου τιμονιέρη που ήθελε να περάσει στον κόσμο-, ψαλιδίζοντας όμως τις αρμοδιότητές τους. Να μην ξεχνάμε ότι και λόγω των εσωκομματικών τριβών είχε αναβληθεί -από τον Απρίλιο που προαναγγέλθηκε- τρεις φορές αυτός ο ανασχηματισμός.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας -ακόμη ένας από αυτούς που γλίτωσαν τη θυσία από τον… Μωυσή- ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνηση… Πισσαρίδη. Όχι, δεν είναι λάθος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε αυτούς οι οποίοι θα διαχειριστούν τα χρήματα από την Ε.Ε. και γνωρίζουν καλά ένα πράγμα: πώς να υμνούν τα μνημόνια και πως να τα επιβάλλουν χωρίς να χρειάζεται να πατήσει στην Ελλάδα το ΔΝΤ.

Στη νέα κυβέρνηση έχουμε τον αναβαθμισμένο Θεόδωρο Σκυλακάκη, από υφυπουργό Οικονομικών, σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική. Καπέλο στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα. Αυτή η αναβάθμιση Σκυλακάκη -πέρα από το γεγονός ότι δεν αποτελεί καλά μαντάτα για όσους δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες- είναι μήνυμα διπλό.

Την ίδια ώρα που δίνει πολλούς πόντους στο εσωκομματικό μπρα ντε φερ, στην πλευρά της Ντόρας Μπακογιάννη με τη σημαντικότατη αναβάθμιση του Θ. Σκυλακάκη -πολιτικά στενού συνεργάτη της επί χρόνια και δεξί χέρι της- και ουσιαστικά ως άτυπου «υπουργού του μνημονίου Πισσαρίδη και των 32 δισ.», μειώνει τη δύναμη του Σταϊκούρα, ο οποίος ναι μεν έχει καραμανλικές αναφορές, αλλά υπήρξε υπουργός του Σαμαρά.

Η αναβάθμιση του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση σε αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αρμόδιο για τις ιδιωτικές επενδύσεις και τις συμπράξεις του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, είναι… μαχαιριά στον Αδωνι Γεωργιάδη και δεύτερο μήνυμα στον Σαμαρά. Ναι μεν δεν άλλαξε τον άνθρωπό του, αλλά τον άφησε χωρίς… χαρτοφυλάκιο, αφού ο αναπληρωτής αναλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Ο Αδωνις Γεωργιάδης, ποιούμενος την ανάγκη φιλοτιμία, έκανε μια δήλωση στην οποία εκφράζει τη χαρά του για την αναβάθμιση του συνεργάτη του, λες και ήταν αυτός που τον τοποθέτησε υφυπουργό και όχι ο Μητσοτάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την τοποθέτηση του εκσυγχρονιστικών καταβολών Παναγιώτη Τσακλόγλου στη θέση του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιου για τα θέματα κοινωνικής ασφάλισης. Είναι φανερή και γνωστή η δυσαρέσκεια που υπάρχει για τον υπουργό Γιάννη Βρούτση, αλλά τελικά έμεινε στην κυβέρνηση, χάνοντας αρμοδιότητες. Βέβαια, στην περίπτωση Βρούτση ο Μητσοτάκης έδειξε ότι δεν αισθάνεται και τόσο δυνατός εσωκομματικά, γι’ αυτό και δεν τόλμησε να καρατομήσει τον άνθρωπο του Σαμαρά. Ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, πάντως, είναι αυτός που θα αναλάβει να υλοποιήσει από την έκθεση Πισσαρίδη ό,τι αφορά τον ασφαλιστικό τομέα. Τι συνεπάγεται αυτή η τοποθέτηση για τους ασφαλισμένους μπορεί να γίνει κατανοητό από το παρατσούκλι που συνοδεύει τον κ. Τσακλόγλου: «Ο Ηρώδης της Ελλάδας». Και του δόθηκε αυτός ο χαρακτηρισμός γιατί το 2012 ως σύμβουλος του τότε υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα εισηγήθηκε την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά.

Ο ανασχηματισμός «παρωδία» βρίσκει τη Ζωή Ράπτη, βουλευτή Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών, σε θέση υφυπουργού Υγείας, αρμόδιας για θέματα Ψυχικής Υγείας. Το γεγονός ότι δεν έχει καμία σχέση με το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει προφανώς και δεν αποτελεί εμπόδιο για τον πρωθυπουργό, ο οποίος, παρότι πριν από έναν χρόνο ήταν κατά της οικογενειοκρατίας, τοποθέτησε στην κυβέρνηση την πρώην σύζυγο υπουργού του.

Στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιου για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Κορινθίας Νικόλαος Ταγαράς, ο οποίος ήταν στο ίδιο υπουργείο και το 2014.

Ο Κυριάκος ανταμείβει τον σημαιοφόρο του Μνημονίου

Τελικά, όλη αυτή η φασαρία του ανασχηματισμού έγινε για τα μάτια του κυρίου Σκυλακάκη; Μεγάλη απογοήτευση… Ο πρωθυπουργός ίσως νομίζει ότι ο ελληνικός λαός έχει ξεχάσει ποιος είναι ο κύριος Σκυλακάκης και τι υποστήριζε τα προηγούμενα χρόνια.

Πρόκειται για τον σημαιοφόρο του Μνημονίου, τον άνθρωπο που άλλοτε ως Ταύρος και άλλοτε ως επικεφαλής της Δράσης υποστήριζε πως οι περικοπές των δανειστών ήταν ευλογία για την πατρίδα μας. Τότε, μάλιστα, επέκρινε τις κυβερνήσεις που δεν εφάρμοζαν την πιο σκληρή εκδοχή των Μνημονίων και τον ελληνικό λαό επειδή αντιδρούν. Τι μας έλεγε τότε ο κύριος Σκυλακάκης; Ότι κακώς ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητές μας και έπρεπε να συνηθίσουμε τη φτωχοποίηση. Ίσως η αναβάθμιση του κυρίου Σκυλακάκη είναι και αυτή μέρος της επιστροφής στην κανονικότητα. Τώρα που όλοι ξεπλένονται και επιχειρείται να ξαναγραφτεί η ιστορία των 10 τελευταίων χρόνων, ήρθε η ώρα και για τον κύριο Σκυλακάκη να λάβει το μερίδιο της αμοιβής του για τις καλές του υπηρεσίες προς τις δάνειες δυνάμεις, βεβαίως βεβαίως.

Δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα. Μετά την επιστροφή των χρημάτων στο Γιάννο Παπαντωνίου, την απόπειρα δικαίωσης του Σταύρου Παπασταύρου, την κατάληψη της εξουσίας από στελέχη του ΣΕΒ και όσους ζητούσαν την τιμωρία του ελληνικού λαού, ήρθε η ώρα της πολιτικής επαναφοράς και του σημαιοφόρου. Αρχικώς τον επανέφεραν στο προσκήνιο στη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τα έσοδα και τώρα του δίνουν τα κλειδιά των ταμείων της χώρας. Η φωνή των Γερμανών και η ψυχή των δανειστών αναλαμβάνουν τα ηνία της οικονομίας μας! Να τον χαιρόμαστε και περαστικά μας. Ας μην υποτιμά όμως ο κύριος Μητσοτάκης τον ελληνικό λαό. Δεν πάθαμε λοβοτομή, η μνήμη μας εξακολουθεί να λειτουργεί. Πλέον όμως οι μάσκες έπεσαν. Όχι του… βολικού για την κυβέρνηση κορονοϊού. Αλλά της πραγματικής πολιτικής που υπηρετεί η μεταλλαγμένη Ν.Δ. του Κυριάκου.

Δημήτρης Ριζούλης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ