30|05|2020

Μείωση του ΦΠΑ με αμφίβολο όφελος, ανάσα με τα ενοίκια

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Αναλυτικά τα μέτρα στήριξης που παρουσίασε ο υπ. Οικονομικών

Μειώσεις ΦΠΑ -στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές- για περιορισμένο διάστημα και με αμφίβολο όφελος για τον τελικό καταναλωτή, μείωση της προκαταβολής φόρων για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις υπό αυστηρούς όρους, παράταση της μείωσης ενοικίου για ορισμένες από τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους, αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων, καθώς και νέο κύκλο κρατικών δανείων μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής (με πιο ρεαλιστικούς όρους) περιλαμβάνει το πακέτο στήριξης (προφανώς όχι του συνόλου της οικονομίας) που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναστολή πληρωμής

Ειδικότερα: Δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων φορολογικών οφειλών σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και για τον μήνα Ιούνιο, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις αυτές, που τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αντίστοιχης αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.

Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40% τον μήνα Ιούνιο σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Η ίδια δυνατότητα δίνεται και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Όμως, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού δίνεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την πρώτη κατοικία τους και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους διατηρούν όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.

Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζομένους αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των φορολογικών οφειλών. Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

Χορηγείται δεύτερη επιστρεπτέα προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου. Επίσης, για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό. Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.

Δρομολογείται πρόγραμμα επιδότησης των δόσεων στα τραπεζικά δάνεια όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια (είτε «κόκκινα» είτε εξυπηρετούμενα) με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13% για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020. Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.
Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020.

Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (στο 80% επιβάλλεται ΦΠΑ 13% και στο 20% 24%) σε 90/10 για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο από 1ης Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου 2020.

Το πρόβλημα με το μέτρο της μείωσης του ΦΠΑ είναι ότι όσες φορές έχει εφαρμοστεί ελάχιστα έχει ωφελήσει τους καταναλωτές, καθώς ο εμπορικός κόσμος συνήθως απορροφά τη μείωση του φόρου χωρίς να αλλάζει την τιμή, επικαλούμενος την κρίση, την απώλεια τζίρου κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέρθηκε, η μείωση των φόρων τελειώνει με τη λήξη της τουριστικής σεζόν!

Όλα είναι ανθηρά κατά τον Άδωνι που… μοιράζει δάνεια

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης τα παρουσίασε χθες όλα ανθηρά, υποστηρίζοντας πως μέσα σε μία ημέρα κατατέθηκαν 40.000 αιτήσεις από επιχειρήσεις που προσέφυγαν στο ταμείο ΤΕΠΙΧ ΙΙ για τα δάνεια που δίνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα. Μέσω των δανείων οι επιχειρήσεις εξασφαλίζουν κεφάλαιο κίνησης με 100% άτοκη χρηματοδότηση τα πρώτα δύο χρόνια και μηδενικό επιτόκιο στο 40% του κεφαλαίου της συμμετοχής ΤΕΠΙΧ ΙΙ για την υπόλοιπη διάρκεια.

Πρόκειται για το δεύτερο στάδιο του προγράμματος, με τον κ. Γεωργιάδη να υποστηρίζει πως στο διάστημα που η πλατφόρμα έμεινε κλειστή μετά το πρώτο πενθήμερο «μπορέσαμε και μεταφέραμε επιπλέον πόρους και έτσι αυξήσαμε το χρηματοδοτικό αυτό εργαλείο με τη μόχλευση από το 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ σε πλέον των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ». Παράλληλα, στις 26 Μαΐου λήγει η δεκαπενθήμερη προθεσμία της δημόσιας πρόσκλησης προς τις τράπεζες, έτσι ώστε να μπούμε στην τελική ευθεία μέχρι τα τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου, για να ξεκινήσει το μεγάλο εγγυοδοτικό μας εργαλείο ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, το οποίο με τη συνολική μόχλευση ρευστότητας μέσω τραπεζικού συστήματος φτάνει τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, με εγγυημένο το 80% του χαρτοφυλακίου δανείων μικρομεσαίων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων.

Παράλληλα, κατά τον κ. Γεωργιάδη, εγκαινιάστηκαν και ήδη αρχίζουν και «τρέχουν» διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία:

• Κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών για έργα σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και κρίσιμες υποδομές: με αναμενόμενη μόχλευση έως 3 δισεκατομμύρια.

• Δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συνεπενδύσεων επιχειρηματικών αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, ύψους 30.000.000 ευρώ.

• Δημιουργία project preparation facility για συντονισμό και χρηματοδότηση ωρίμανσης μεγάλων και στρατηγικών έργων υποδομής.

• Πρόγραμμα soft financing για νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις.

• Αύξηση δημόσιας συμμετοχής στο EquiFund.

• Συγχρηματοδότηση (δάνεια) μαζί με πιστωτικά ιδρύματα σε στρατηγικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

• Συνεπενδυτικό κεφάλαιο για equity για προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών με στόχο τη χρηματοδότηση γρήγορα αναπτυσσόμενων ελληνικών επιχειρήσεων.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Παιχνίδια ΟΠΑΠ: Επαναφορά με κέρδη μετά το lockdown

Τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ επέστρεψαν δυναμικά μετά το lockdown, μοιράζοντας μεγάλα κέρδη από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των πρακτορείων. Μετά τον νικητή του ΛΟΤΤΟ,...

Ακραία πρόκληση Ερντογάν! Θα προσευχηθεί σήμερα στην Αγία Σοφία

Ο «σουλτάνος» ξέφυγε: Μουσουλμανική προσευχή στο λίκνο της Ορθοδοξίας, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ...

Στο μικροσκόπιο των ερευνών γυναίκα από τον πολύ στενό κύκλο της άτυχης 34χρονης Ιωάννας

Νέα συνταρακτικά στοιχεία για το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από τη φρικιαστική και παρανοϊκή επίθεση στην άτυχη Ιωάννα έρχονται στο φως. Την ώρα που κορυφώνονται...

Συντριπτικό «ναι» για τις εκλογές των δικαστών – Το 92% ψήφισε να μην υπάρξει αναβολή (και άλλα κόλπα…)

Αναβρασμός χωρίς προηγούμενο επικρατεί στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), καθώς εννέα από τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταβάλλουν «πραξικοπηματικές» -όπως χαρακτηρίζονται- προσπάθειες...

Χοντρό επεισόδιο Ρώσων – Αμερικανών στην Ελλάδα! Πόλεμος πρεσβειών

Με μια σκληρή ανακοίνωση η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα λεγόμενα του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πως από ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης...