31|05|2020

Νέα αποκάλυψη! Μιωνής – Παπασταύρου συνένοχοι στο ξέπλυμα 3.700.000€ του παλιού υπουργού Ιωάννη Μπούτου!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Συναυτουργία στην υπόθεση φοροδιαφυγής και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα του -αποθανόντος- γνωστού πολιτικού Ιωάννη Μπούτου βαραίνει τον Ελληνοϊσραηλινό επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο οποίος πρόσφατα εμφανίστηκε τιμητής των πάντων κατά τη μαρτυρική του κατάθεση στην Επιτροπή της Βουλής που ερευνά τον πρώην υπουργό Δημ. Παπαγγελόπουλο.

Ο Ιωάννης Μπούτος (1925-2004) ήταν σημαίνον προδικτατορικό στέλεχος της ΕΡΕ και βασικός υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας από το 1974 έως το 1980, ενώ το 1981 διεκδίκησε ανεπιτυχώς και την ηγεσία του κόμματος. Έπειτα από διαφωνία με τον Κων. Μητσοτάκη το 1985, ανεξαρτητοποιήθηκε και στήριξε, την περίοδο του σκανδάλου Κοσκωτά, τον Αν. Παπανδρέου, ο οποίος του ανέθεσε τη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας το 1993-4.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της Επιτροπής της Βουλής και πιθανώς έχουν «παραπέσει» μέχρι τώρα (ή και δεν είχαν αξιολογηθεί ορθώς από τη Δικαιοσύνη), ο αποθανών πολιτικός είχε εμπιστευθεί τη διαχείριση λογαριασμού που διατηρούσε στην τράπεζα HSBC Γενεύης στον κ. Μιωνή και σε νομικά και φυσικά πρόσωπα που συνδέονται μαζί του. Ως γνωστόν, ο κ. Μιωνής ήταν ο πρωταγωνιστής της «λίστας Λαγκάρντ», που περιείχε λογαριασμούς Ελλήνων καταθετών στην HSBC Γενεύης, καθώς έλεγχε, άμεσα ή έμμεσα, ή διαχειριζόταν (ο ίδιος, εταιρίες και συνεργάτες του) ποσό μεγαλύτερο του 1 δισ. δολαρίων ή περίπου το 55% των συνολικών καταθέσεων.

Όπως έχει επισημάνει επανειλημμένα η «δημοκρατία», η αναφορά κάποιου Ελληνα πολίτη στη «λίστα Λαγκάρντ» δεν σημαίνει αυτόματα ότι ήταν φοροφυγάς (και, για μεγάλα ποσά, υπεύθυνος και για «ξέπλυμα» χρημάτων), αλλά ο λογαριασμός Μπούτου αξιολογήθηκε από την αρχή ως ύποπτος. Αυτό συνέβη το 2013, επί πρωθυπουργίας Αντ. Σαμαρά, και οι κληρονόμοι του Ι. Μπούτου κλήθηκαν να πληρώσουν τα σχετικά -τεράστια- πρόστιμα.

Τα επίμαχα στοιχεία

Τα στοιχεία που διαθέτει η Επιτροπή της Βουλής και δίνουν νέα τροπή στην υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ» και τις ποινικές ευθύνες του κ. Μιωνή και των συνεργατών του δείχνουν τα ακόλουθα:

• Ο κωδικός του Σάμπυ Μιωνή στην HSBC Γενεύης ήταν ο «5090142709». Από τις 27 Νοεμβρίου 1997, και για μία δεκαετία, συνδέθηκε ιδιοκτησιακά και διοικητικά-διαχειριστικά με πλήθος λογαριασμών ιδιωτών και εταιριών.

• Ο κωδικός του Ιωάννη Μπούτου ήταν ο «27598». Ο λογαριασμός Μπούτου εμφανιζόταν μηδενικός το 2007, όταν τα στοιχεία της HSBC Γενεύης υπεκλάπησαν από τον υπάλληλό της Ε. Φαλτσιανί, οδηγώντας αργότερα στη σύνταξη της «λίστας Λαγκάρντ». Ωστόσο, η έρευνα των ελληνικών Αρχών έδειξε ότι είχε διακινηθεί αδήλωτο ποσό 3.700.000 ευρώ μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, με αποτέλεσμα να καταλογιστούν πρόστιμα στους κληρονόμους του Ι. Μπούτου.

• Ο λογαριασμός Μπούτου ενεργοποιείται για πρώτη φορά στις 23 Ιουλίου 1998 και, την ίδια ημέρα, διασυνδέεται αμέσως με τον Σ. Μιωνή. Είναι άγνωστο κατά πόσο ο κ. Μιωνής ήταν και το πρόσωπο που «άνοιξε» τον λογαριασμό, ως πληρεξούσιος νέου πελάτη της HSBC, ή μόνον ανέλαβε την ευθύνη του λίγες ώρες αργότερα. Παρέμεινε πάντως διαχειριστής του, ως φυσικό πρόσωπο, για τρεις μήνες περίπου.

• Ακολουθεί η διασύνδεση και ευθύνη διαχείρισης του ίδιου λογαριασμού, για αρκετά χρόνια, υπό την επενδυτική εταιρία του κ. Μιωνή, τη CMA. Ο κωδικός της CMA στην HSBC είναι ο «27598» και συνδέονται με τον λογαριασμό Μπούτου -και πάλι- ο ίδιος ο κ. Μιωνής, καθώς και οι Αγγ. Μεταξάς (συνέταιρος του Σ. Μιωνή), Αλ. Ματαθίας (ξάδελφος, λογιστής και αντίκλητος του Σ. Μιωνή), Στ. Παπασταύρου (συνέταιρος των Σ. Μιωνή και Αγγ. Μεταξά) και τα στελέχη της εταιρίας Μ. Καμχής, Μ. Εφραίμογλου και Μ. Παντελή.

Σοβαρά ερωτήματα

Δεν είναι σαφές -και θα πρέπει να κληθεί να το διευκρινίσει ο κ. Μιωνής- με ποιον τρόπο διακινήθηκαν, απεστάλησαν ή κατατέθηκαν (με μετρητά;) τα χρήματα του ανοίγματος του λογαριασμού.

Παράλληλα, είναι χρήσιμο να αποσαφηνιστεί αν έλεγξε την προέλευση των χρημάτων Μπούτου και τη νόμιμη κτήση και μεταφορά τους κατά το στοιχειώδες «know your client» («γνώριζε τον πελάτη σου»), όπως προβλέπεται στις τράπεζες και τις επενδυτικές εταιρίες.

Οι κ. Μιωνής και Παπασταύρου -δικηγόρος εξειδικευμένος στη διαχείριση off shore- και οι συνεργάτες τους όφειλαν εξάλλου να λάβουν υπόψη ότι η κατάθεση αφορούσε, κατά τον τυπικό χαρακτηρισμό, «πολιτικά ευαίσθητο πρόσωπο» (που αφορά εν ενεργεία ή πρώην πολιτικούς, συγγενείς και συνεργάτες τους), οπότε επιβαλλόταν επιπλέον έλεγχος.

Είναι, βέβαια, προφανές ότι γνώριζαν την ιδιότητα του Ι. Μπούτου, καθώς η οικογένειά του είχε στενές κοινωνικές σχέσεις για πολλά χρόνια με την οικογένεια του συνεταίρου τους Αγγ. Μεταξά και, επιπλέον, ο κ. Παπασταύρου είχε ήδη ανάμειξη στην πολιτική για μακρά περίοδο. Στην απίθανη περίπτωση που δεν θυμούνταν (ή δηλώσουν, τώρα, πως δεν θυμούνταν) θα μπορούσαν να τους διαφωτίσουν τα δηλωθέντα στοιχεία στην ίδια την HSBC, στις καρτέλες που διαχειρίζονταν, όπου ο Μπούτος αναγράφεται -ανοιχτά- ως «συνταξιούχος, πρώην υπουργός».

Μηνυτήρια αναφορά από τον Ι. Φιλιππάκη

Ο εκδότης της «δημοκρατίας» Ιω. Φιλιππάκης πρόκειται να καταθέσει, το αμέσως προσεχές διάστημα, μηνυτήρια αναφορά για περαιτέρω έρευνα της «λίστας Λαγκάρντ» και των ευθυνών τής ομάδας «Μιωνή – Παπασταύρου». Βάση της μηνυτήριας αναφοράς θα είναι όχι μόνο η υπόθεση Μπούτου, αλλά και πρόσθετα -συγκλονιστικά- στοιχεία που αποτελούν ήδη αντικείμενο έρευνας της εφημερίδας.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακραία πρόκληση Ερντογάν! Θα προσευχηθεί σήμερα στην Αγία Σοφία

Ο «σουλτάνος» ξέφυγε: Μουσουλμανική προσευχή στο λίκνο της Ορθοδοξίας, με αφορμή την επέτειο της Άλωσης Ακραία προκλητικός εμφανίστηκε ακόμη μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ...

Παιχνίδια ΟΠΑΠ: Επαναφορά με κέρδη μετά το lockdown

Τα παιχνίδια του ΟΠΑΠ επέστρεψαν δυναμικά μετά το lockdown, μοιράζοντας μεγάλα κέρδη από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των πρακτορείων. Μετά τον νικητή του ΛΟΤΤΟ,...

Στο μικροσκόπιο των ερευνών γυναίκα από τον πολύ στενό κύκλο της άτυχης 34χρονης Ιωάννας

Νέα συνταρακτικά στοιχεία για το άγνωστο παρασκήνιο πίσω από τη φρικιαστική και παρανοϊκή επίθεση στην άτυχη Ιωάννα έρχονται στο φως. Την ώρα που κορυφώνονται...

Συντριπτικό «ναι» για τις εκλογές των δικαστών – Το 92% ψήφισε να μην υπάρξει αναβολή (και άλλα κόλπα…)

Αναβρασμός χωρίς προηγούμενο επικρατεί στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ), καθώς εννέα από τα 15 μέλη του διοικητικού συμβουλίου καταβάλλουν «πραξικοπηματικές» -όπως χαρακτηρίζονται- προσπάθειες...

Χοντρό επεισόδιο Ρώσων – Αμερικανών στην Ελλάδα! Πόλεμος πρεσβειών

Με μια σκληρή ανακοίνωση η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα χαρακτηρίζει «ανοησίες» τα λεγόμενα του Αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ πως από ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης...