Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΟΙ Ρότσιλντ και αυτοί που αρρώστησαν την οικονομία της Κέρκυρας

Το καΐκι μετέφερε στο Καλάμι μόνο ένα ζευγάρι τουριστών. Αναδουλειές. Covid-19. Ο μεσήλικας ιδιοκτήτης που βγάζει το ψωμί του πηγαίνοντας τους ξένους από κόλπο σε κόλπο στο νησί των Φαιάκων με πλησίασε στην ταβέρνα του Θωμά και κουνώντας το κεφάλι του μου είπε: «Αυτός ο άνθρωπος θα μας αρρωστήσει όλους… Δεν είναι καλά…». Είναι η πρώτη φορά που η Κέρκυρα παρουσιάζει τέτοια τουριστική κίνηση.

Από τον Γιώργο Τράγκα

Ο Τζέικομπ Ρότσιλντ (85 ετών) της γνωστής δυναστείας, που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών στην Τράπεζα της Ελλάδος, κάνει παρέα τους ψαράδες της περιοχής. Λατρεύει το νησί της Ναυσικάς, κόρης του Αλκίνοου, που κράτησε για πολύ καιρό στο κρεβάτι της τον Οδυσσέα. Ο Τζέικομπ και ο Εντμοντ στη Γενεύη ελέγχουν τις κυβερνήσεις και την πολιτική κατάσταση σε δεκάδες χώρες του κόσμου. Ο Εμανουέλ Μακρόν δούλευε αρκετά χρόνια για λογαριασμό τους. Όπως λένε στη Γαλλία, είναι στενά δεμένος μαζί τους. Ο Γιάννης Στουρνάρας είναι υπόλογος των μετόχων της Τραπέζης της Ελλάδος, δηλαδή της οικογένειας Ρότσιλντ.

Οι ντόπιοι στο νησί, με τον μεγάλο πολιτισμό και την αγάπη στη μουσική, αγαπάνε την οικογένεια που δίνει ψωμί σε δεκάδες Κερκυραίους ασχολούμενους με τα κτήματά της στην περιοχή μεταξύ του Αγίου Στέφανου και της Κερασιάς. Σχεδόν κάθε χρόνο μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας έρχονται με θαλαμηγούς και φιλοξενούνται από την οικογένεια Τζέικομπ Ρότσιλντ. Πότε ο Κάρολος, πότε η Καμίλα, παλαιότερα η Νταϊάνα και ένα πλήθος διάσημων προσωπικοτήτων έκαναν διακοπές στην περιοχή πάνω σε υπερπολυτελή γιοτ ή στους περίφημους ξενώνες των Ρότσιλντ.

Ολόκληρη η βόρεια Κέρκυρα και ειδικά το τμήμα μεταξύ Κουλούρας και Κασσιόπης κατοικείται από Βρετανούς (επιχειρηματίες ή διανοουμένους) που έχουν ιδιόκτητα σπίτια ή νοικιάζουν βίλες από γνωστές διεθνείς βρετανικές εταιρίες. Μάλιστα, χαριτολογώντας πολλοί Άγγλοι διανοούμενοι που έχουν ταυτιστεί με την περιοχή την ονομάζουν «Κένσιγκτον on the sea» ή «Τσέλσι on the sea».

Όλη αυτή η ιστορία με την πώληση της έκτασης του Ερημίτη στο fund NCH Capital έχει αναστατώσει τη ζωή των κατοίκων της βόρειας Κέρκυρας. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο πολιτικό και οικονομικό πρόβλημα που δεν αντιλαμβάνεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν φτάνει στο σημείο ο 49χρονος Νατ Ρότσιλντ (γιος και εκ των κληρονόμων του Τζέικομπ) να ανεβάζει tweet αμέσως μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη και να λέει ότι ο πρωθυπουργός «είναι ανόητος», αντιλαμβάνεται οποιοσδήποτε πόσο βλαπτική είναι η ιστορία του Ερημίτη για τα συμφέροντα της χώρας.

Η βόρεια Κέρκυρα είχε πάντα μία ιδιότυπη οικονομία, λόγω της παρουσίας των Βρετανών. Πάντα οι Κερκυραίοι είχαν καλό εισόδημα, γιατί εφοδίαζαν τις βίλες με προϊόντα ή εργάζονταν στους κήπους των επαύλεων ή πρόσεχαν τα μεγάλα κτήματα των πλούσιων οικογενειών. Επίσης, έκαναν real estate ή ασχολούμενοι κυρίως με επιχειρήσεις εστίασης έβγαζαν το ψωμί τους και έφτιαχναν περιουσίες. Εκτός από την οικογένεια Ρότσιλντ στην περιοχή έζησε δεκαετίες ολόκληρες, προτού τυφλωθεί και αποσυρθεί, ο αδελφός του Ανιέλι, ενώ ενδιαφέρθηκαν και αγόρασαν κερκυραϊκά παλιά αρχοντικά ορισμένοι Γερμανοί, Ιταλοί και Ρώσοι εκατομμυριούχοι.

Από την εποχή που ο Τζέιμς Μποντ γύρισε το φιλμ «For your eyes only» (Ρότζερ Μουρ) στα στενά ανάμεσα στην Κασσιόπη και στη γειτονική Αλβανία, η περιοχή ανέβηκε πάρα πολύ, παρά το γεγονός ότι διάφορες κυβερνήσεις δεν θέλησαν ποτέ να φτιάξουν έναν δρόμο της προκοπής από την Κέρκυρα έως τη Ρόδα. Όλος ο δρόμος (που κατασκευάστηκε την εποχή της χούντας από τη ΜΟΜΑ) είναι ιδιαίτερα στενός και επικίνδυνος. Όταν πέφτει το σκοτάδι είναι πραγματικά παγίδα. Κανένας πολιτικός με καμία κυβέρνηση δεν ενδιαφέρθηκε για διαπλάτυνση και βελτίωση αυτού του δρόμου. Παρ’ όλες τις απαλλοτριώσεις που έγιναν στο παρελθόν, ουδείς σκέφτηκε ότι η περιοχή αυτή συγκεντρώνει χιλιάδες Βρετανούς, Σκοτσέζους και Ιταλούς κάθε καλοκαίρι.

Επί δεκαετίες (παρά τις απαλλοτριώσεις που είχαν γίνει σε προμεταπολιτευτικούς χρόνους) άφησαν το ίδιο απαράδεκτο οδικό δίκτυο, το οποίο δεξιά κι αριστερά «διακοσμείται» κάθε χρόνο από γιγαντιαίους λόφους σκουπιδιών που μυρίζουν έως τα… Τίρανα! Όσα είπε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης επισκεπτόμενος τον Ερημίτη χαρακτηρίζονται από τους κατοίκους της περιοχής «βλακώδη και ασυνάρτητα». Το ίδιο και όσα κατά καιρούς λέει ο Αδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, ο αρχηγός της Ν.Δ. είπε με έμφαση, μεταξύ άλλων, ότι «έτσι κι αλλιώς η έκταση αυτή θα καιγόταν από κάποια πυρκαγιά», επομένως καλώς δόθηκε στο fund της NCH Capital.

Φυσικά, κατάφερε να στρέψει και την οικογένεια Ρότσιλντ εναντίον της Ελλάδας. Λογικά θα έπρεπε να ρωτήσει τον υπουργό Εξωτερικών του, τον Κερκυραίο Νίκο Δένδια, προτού πάει στον Ερημίτη. Έπρεπε να ρωτήσει μήπως ο υπουργός του εξακολουθεί να είναι δικηγόρος του Τζέικομπ Ρότσιλντ. Η οικογένεια του μεγαλοεπιχειρηματία έχει πολλές άκρες παγκοσμίως και έχει αντιδράσει (όχι εμφανώς) στις απόπειρες αλλαγής του φυσικού περιβάλλοντος στη βόρεια Κέρκυρα. Ίσως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν το γνωρίζει.

Επίσης, είναι ανόητοι όσοι πιστεύουν ότι θα λειτουργήσει η επένδυση και ότι θα κερδίσει η περιοχή. Ο Άδωνις Γεωργιάδης με όσα είπε έκανε μεγάλη ζημιά τόσο στο νησί όσο και στη Ν.Δ., επειδή μάλιστα είναι υπουργός Ανάπτυξης θα έπρεπε να λάβει υπόψη του τον συσχετισμό δυνάμεων μεταξύ του fund της Capital και της οικονομικής επιρροής των Ρότσιλντ. Κυρίως, όμως, έπρεπε να λάβει υπόψη του τις μαζικές αντιδράσεις των κατοίκων-μελών της οργάνωσης «Ερημίτης Πλους» που θέλουν να παραμείνει ανέπαφη και αλώβητη η περιοχή τους. Τόσο το ξενοδοχείο όσο και το εκτεταμένο real estate (κατασκευή και πώληση σπιτιών) που θέλει να κάνει η εταιρία είναι ανεπιθύμητα στην περιοχή και θεωρούνται καταστροφικά για την υπάρχουσα και εγκατεστημένη επί σειρά δεκαετιών οικονομική ζωή.

Ο σημερινός πρωθυπουργός θεωρείται από πολλούς κατοίκους της περιοχής «νοσηρός», «ακραίος» και «ανόητος», όπως τον χαρακτήρισε ο Νατ. Το lockdown και τα ακραία μέτρα των επιχορηγούμενων από πολυεθνικές λοιμωξιολόγων έφεραν τεράστια οικονομική καταστροφή στο υπέροχο νησί των Φαιάκων.

Μετά τις 15 Ιουλίου άρχισαν να κινούνται κάπως οι ταβέρνες στο Καλάμι, στον Αγιο Στέφανο, στην Αχαραύη και τη Ρόδα. Επίσης, η «Τούλα» στο Αγνί και τα άλλα γκουρμέ, κερκυραϊκής κουζίνας, ρεστοράν παλεύουν για να μαζέψουν κάποια χρήματα, προκειμένου να πληρώσουν υποχρεώσεις. Οι παραλίες τις καθημερινές είναι άδειες από κόσμο. Οι εξαγγελίες του Μητσοτάκη ακούστηκαν ως ασυνάρτητα λόγια ανόητου ανθρώπου. Η Ναυσικά περίμενε έναν Οδυσσέα, αλλά της προέκυψαν… Κυριάκος και Άδωνις.

Κάποια στιγμή θα πρέπει ο πολύς κ. Δένδιας να εξηγήσει στον γερμανομαθή πρωθυπουργό τη διαφορά της παστιτσάδας από το σοφρίτο και της ακραίας νεοφιλελεύθερης σκέψης από εκείνης των Κερκυραίων της οργάνωσης «Ερημίτης Πλους». Επίσης, ο ενισχυόμενος δικηγόρος του Τζέικομπ πρέπει να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για το πόσο αγαπάει την Κέρκυρα ο Νατ Ρότσιλντ (ο κληρονόμος) και πόσο ζημιά κάνει η κόντρα με την οικογένεια και κυρίως με τον κερκυραϊκό λαό.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ