Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

Δεν πέρασε το θεσμικό πραξικόπημα στην Προανακριτική

Πρωτοφανές ράπισμα στην πλειοψηφία από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Απόλυτη δικαίωση για τη δημοκρατία

Άνευ προηγουμένου θεσμικό στραπάτσο υπέστη η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής, η οποία δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να εξυπηρετήσει τις πολιτικές επιδιώξεις της, φθάνοντας στο σημείο να καλέσει ως «ύποπτα» μη πολιτικά πρόσωπα.

Η εισήγηση-καταπέλτης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής που δημοσιεύθηκε χθες βάζει οριστικό φρένο στις παράνομες μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η Προανακριτική δεν μπορεί να εξετάσει μη πολιτικά πρόσωπα ως ύποπτα, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους από την Προανακριτική.

Η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου -πρόκειται για ανεξάρτητο όργανο- αποτελεί και την απόλυτη δικαίωση των Ιωάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρου Τάρκα και Γιάννας Παπαδάκου, οι οποίοι βίωσαν μια αήθη και συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης επειδή απλώς τόλμησαν να ερευνήσουν αλλά και να αποκαλύψουν. Να σημειωθεί ότι η εισήγηση του Συμβουλίου αναφέρει ότι για τα μη πολιτικά πρόσωπα δεν νοείται καμία ανακριτική πράξη σε βάρος τους πέρα από τη γνωστοποίηση στη Δικαιοσύνη, ενώ και η πλειοψηφία υποστήριξε πως τα τρία πρόσωπα δεν μπορούν να εξεταστούν ούτε ως μάρτυρες, μια ερμηνεία που βρίσκει κάθετα αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε να μην εξαιρεθούν από την κλήση ως μάρτυρες όσοι μπορούν να συμβάλουν στη διερεύνηση της αλήθειας.

Ισχυρισμοί

«Γαλάζιες» πηγές, πάντως, σημείωναν ότι «στην παρούσα φάση είναι ύποπτοι και δεν μπορούν να εξετασθούν ως μάρτυρες», υποστηρίζοντας ότι «υποχρεούμεθα να τους παραπέμψουμε στη Δικαιοσύνη». Οι ίδιες πηγές απείλησαν μάλιστα πως «οι σκευωροί και οι πρωταγωνιστές του παραδικαστικού συστήματος του Ρασπούτιν θα αποκαλυφθούν και θα λογοδοτήσουν στα αρμόδια όργανα, όποια προσχηματικά δικονομικά τερτίπια και αν σκαρφιστούν για να εμποδίσουν την αποκάλυψη της αλήθειας».

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, έκανε λόγο για απόφαση-κόλαφο και ηχηρό θεσμικό χαστούκι σε Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛ. «κόντρα στις αντισυνταγματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις της Νέας Δημοκρατίας του κ. Μητσοτάκη», τονίζοντας ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο απέρριψε με τρόπο κατηγορηματικό το νέο πραξικόπημα που επιχείρησε η πλειοψηφία. Την ίδια ώρα, η αξιωματική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι μέσα από τις καταθέσεις και τα στοιχεία από τις ελληνικές και τις αμερικανικές Αρχές αποδείχθηκε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μεγάλο και υπαρκτό, ενώ υπάρχουν εκατοντάδες στοιχεία και δεκάδες μαρτυρικές καταθέσεις που το αποδεικνύουν, καθώς και ότι «υπήρξαν μαύρο πολιτικό χρήμα, “αμαρτωλοί” λογαριασμοί, μίζες σε υπουργούς και προσπάθεια παρεμπόδισης της έρευνας των εισαγγελέων από Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛ. και τους συνεργούς τους».

Απαγόρευση

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι αυτό δεν είναι το πρώτο θεσμικό ράπισμα της πλειοψηφίας, καθώς, μεταξύ άλλων, είχε προηγηθεί η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου που απαγορεύει την κλήση μαρτύρων άσχετων με την υπόθεση Novartis. Άλλωστε, πριν από λίγους μήνες, στη λυσσώδη προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛ. να «κρεμάσουν στα μανταλάκια» τούς προστατευόμενους μάρτυρες, η πλειοψηφία έπεσε στον θεσμικό τοίχο, αφενός, της Εισαγγελίας Διαφθοράς, που τόνισε την αδήριτη ανάγκη διατήρησης της ανωνυμίας τους, και, αφετέρου, της αρμόδιας υπηρεσίας της ΓΑΔΑ, η οποία περιέγραψε αναλυτικά τις προβλέψεις του νόμου, δίχως να θέτει ζήτημα για την αποκάλυψη των στοιχείων των μαρτύρων.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα «σφαλιάρα» ήρθε λίγες μόλις ώρες προτού περάσει το κατώφλι της Προανακριτικής για να καταθέσει ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης υπέβαλε ενστάσεις ακυρότητας, τις οποίες η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛ. απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ απορρίφθηκε και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κλήση των εισαγγελέων Ζαγοραίου και Καλούδη προκειμένου να καταθέσουν για την υπόθεση της «λίστας Λαγκάρντ».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος εξετάζεται σήμερα πρώτη φορά, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η κατάθεσή του θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Μετά τη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου και την άρνηση -όπως όλα δείχνουν- της πλειοψηφίας να καταθέσουν τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα ως μάρτυρες, επισπεύδονται οι διαδικασίες στην Προανακριτική, η οποία μετά την κατάθεση του Δ. Παπαγγελόπουλου ολοκληρώνει ουσιαστικά τις εργασίες της.

Έντονη δυσφορία και εντός της πλειοψηφίας για τις συνεχείς παρανομίες

Πληθαίνουν οι φωνές στην πλειοψηφία της Προανακριτικής που δυσανασχετούν στις πάσης φύσεως μεθοδεύσεις που τους επιβάλλονται. Τα περιστατικά κατά τα οποία οι πιο σκεπτόμενοι βουλευτές αντιδρούν σε πράξεις ή παραλείψεις που προωθούν κυρίως ο πρώην πρωθυπουργός και κάποια ακραία στοιχεία του Μαξίμου που επηρεάζονται και καθοδηγούνται, θα έλεγε κανείς, από το γνωστό συγκρότημα του Πειραιά είναι και πιο έντονα, αλλά και πιο συχνά πλέον.

Σχόλια του στιλ «πες στους άνωθεν ότι εμείς δεν μπορούμε να γελοιοποιούμεθα ή να παίζουμε το κεφάλι μας» στον κ. Πλεύρη, ο οποίος είναι ο βασικός κομιστής των πάσης φύσεως «εντολών», είναι πλέον σε καθημερινή βάση. Εντύπωση προκάλεσε και η αντίδραση βουλευτή σε σχόλιο του προέδρου της Βουλής «περί σημαντικού έργου και ευρημάτων της επιτροπής».

Μάλλον εξοργισμένος, του απάντησε: «Μας δουλεύετε, κύριε πρόεδρε;» Αξίζει να σημειωθεί ότι και πιο σώφρονες και έμπειρες φωνές, όπως του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα και του υφυπουργού και πρώην ανώτατου δικαστικού κ. Κράνη σχολιάζουν ότι η επιτροπή έχει χάσει τον προσανατολισμό της και δημιουργεί προβλήματα στην εικόνα της κυβέρνησης. Βέβαια, θα έπρεπε να περιμένουν αυτή την εξέλιξη, όταν τα κίνητρα σύστασης αυτής της επιτροπής-δωρό στον κ. Σαμαρά ήταν η εκδίκηση σε πολιτικούς αντιπάλους, εκδότες και δημοσιογράφους, αλλά και η «εργαλειοποίησή» της σε περίπτωση εκλογών.

Η συνέχεια αναμένεται πιο ενδιαφέρουσα, αφού η «επένδυση» σε μάρτυρες ψυχικά διαταραγμένους αλλά και επαγγελματίες απατεώνες θα αποδειχθεί όχι μόνο φιάσκο, αλλά και βόμβα στα θεμέλια της Ν.Δ. Συγκλονιστικά στοιχεία και «συμπτώσεις», που θα έρθουν στο φως, θα αποκαλύψουν τα πραγματικά αίτια της οργής του «πατριώτη» πρώην πρωθυπουργού. Γιατί βέβαια όλη η υπόθεση Novartis όχι μόνο τραυμάτισε το «άμεμπτο» από πλευράς ηθικής (οικονομικής…) προφίλ του, αλλά έκανε και συνειρμούς με την εποχή του ’93…

Ι. Φιλιππάκης: Στο κενό η προσπάθεια σπίλωσής μου!

Για προσπάθεια σπίλωσης -που, ωστόσο, έπεσε στο κενό- κάνει λόγο ο εκδότης Ιωάννης Φιλιππάκης, μετά το ξεκάθαρο «όχι» του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής στην εξέτασή του με την ιδιότητα του υπόπτου στην Προανακριτική Επιτροπή για την υπόθεση της Νοvartis.

«Σήμερα έπεσε η αυλαία της πρώτης πράξης της φαρσοκωμωδίας, που παρακολουθούμε εδώ και μήνες, στις εργασίες της Προανακριτικής Επιτροπής για την, κατά τα άλλα, εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση της Novartis. H προσπάθεια σπίλωσής μου αλλά και ομηρίας της εφημερίδας μας από τους γνωστούς παραεξουσιαστικούς κύκλους έπεσε στο κενό. Μας λυπεί ιδιαίτερα η ”στρατολόγηση” εκπροσώπων του Κοινοβουλίου, αλλά και πρόθυμων μέσων μαζικής ενημέρωσης σε ένα εμφανώς εκδικητικό σχέδιο τρομοκράτησης και φίμωσης εκδοτών, δημοσιογράφων και δικαστικών λειτουργών, που τόλμησαν να ερευνήσουν και να αποκαλύψουν μια σειρά σημαντικών σκανδάλων της μεταπολιτευτικής περιόδου στην πατρίδα μας. Θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι αυτοί ότι εν τέλει τίποτα δεν μένει κρυφό και έρχεται η ώρα που τα ανομήματα τιμωρούνται.

Επιφυλασσόμεθα να αναδείξουμε τις ποινικές και αστικές ευθύνες όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτή τη σκευωρία. Να είναι, δε, σίγουροι ότι καμία ασυλία και καμία μέθοδος εκφοβισμού δεν θα μπορέσουν να τους προστατέψουν» αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ