Ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, που αρνήθηκε δύο φορές να λάβει κρατικά βραβεία, «έφυγε» χθες σε ηλικία 89 ετών

Στον καιρό μου βολτάρισα όσο χρειαζόταν. Έκανα ό,τι έκανα και τώρα τελείωσα. Τώρα περιμένω να πεθάνω. Κι αν δεν πεθάνω μόλις φύγετε, πάντως είμαι περίπου στα τελευταία μου. Δεν βαριέσαι. Το θέμα είναι με όλα τα συν και πλην, με όλες τις απαρέσκειες, τις δυσφορίες μου» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων, σε παλαιότερη συνέντευξή του ο Ντίνος Χριστιανόπουλος αναμένοντας τη «φυγή» του. Απεβίωσε χθες σε ηλικία 89 ετών και υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές και διηγηματογράφους.

Το όνομά του είναι συνδεδεμένο με εκείνα των Μάνου Χατζιδάκι, Σταύρου Κουγιουμτζή και Διονύση Σαββόπουλου, οι οποίοι μελοποίησαν τους στίχους του, όπως και με εκείνα των Γιώργου Ιωάννου, Νίκου Αλέξη Ασλάνογλου, Τάσου Κόρφη, Νίκου Νικολαΐδη και Καρόλου Τσίζεκ, με τους οποίους ίδρυσε (1974) το περιοδικό «Μικρή Πινακοθήκη της Διαγωνίου», με στόχο την προβολή νέων εικαστικών καλλιτεχνών της Θεσσαλονίκης.

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 1931 και έζησε στην ίδια πόλη ως το τέλος της ζωής του. Σπούδασε Φιλολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εργάστηκε αρχικά ως βιβλιοθηκάριος στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της συμπρωτεύουσας (1958-1965) και κατόπιν ως επιμελητής εκδόσεων. Το 1958 ίδρυσε και διηύθυνε το περιοδικό «Διαγώνιος», το οποίο κυκλοφόρησε ως το 1983 από τις εκδόσεις Διαγώνιος.

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Δημητριάδης. Το άλλαξε όταν ήταν έφηβος, για να στείλει ορισμένα ποιήματα σε λογοτεχνικό περιοδικό. Εγραφε ποίηση ήδη από τα εφηβικά του χρόνια, η πρώτη του ποιητική συλλογή «Εποχή των ισχνών αγελάδων» κυκλοφόρησε το 1950 από τις εκδόσεις Κοχλίας και διακρινόταν για το προσωπικό του ύφος, επηρεασμένο από τους Καβάφη και Ελιοτ.

Ακολούθησαν ακόμη δεκάδες συλλογές, η τελευταία κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Αιγαίον (Λευκωσία), με τίτλο «Παράξενο, πού βρίσκει το κουράγιο κι ανθίζει».

Την περίοδο της δικτατορίας επρόκειτο να τιμηθεί με βραβείο για το έργο του «Ο Χιλιαστής» και το 2011 θα του απονεμόταν το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το σύνολο του έργου του. Αρνήθηκε και τις δύο διακρίσεις, είχε μάλιστα ισχυριστεί με αφορμή τη δεύτερη: «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ’ όπου κι αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε».

Ο λογοτέχνης θα κηδευτεί δημοσία δαπάνη την Πέμπτη το πρωί από το Κοιμητήριο Αναστάσεως του Κυρίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα