Σοκ! Αφησαν τις Μυκήνες να καούν

Θα τρίζουν τα κόκαλα των αρχαίων προγόνων μας από την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει από τη μανία της φωτιάς τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, έναν από τους τεράστιους αρχαιολογικούς θησαυρούς της χώρας μας που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Μάλιστα, τη στιγμή που οι αρμόδιοι έβγαιναν και έλεγαν μόνο ότι «η φωτιά πέρασε σε τμήμα του αρχαιολογικού χώρου», έκαναν τον γύρο του διαδικτύου φωτογραφίες και βίντεο που έδειχναν την ανυπολόγιστη καταστροφή που είχε συντελεστεί. Και όλα αυτά τη στιγμή που η Πολιτική Προστασία είχε εκδώσει την καθιερωμένη ενημέρωση και τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για την Κυριακή, περιλαμβάνοντας την Πελοπόννησο στις περιοχές που εμφάνιζαν υψηλό κίνδυνο!

Όλα άρχισαν χθες το μεσημέρι, όταν η φωτιά ξέσπασε απέναντι από τον Τάφο του Αγαμέμνονα με κατεύθυνση προς μια παρακείμενη ρεματιά. Ωστόσο, πήρε γρήγορα ανεξέλεγκτες διαστάσεις, απειλώντας τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος είχε εκκενωθεί εγκαίρως από τους επισκέπτες προτού φτάσουν σε αυτόν οι φλόγες. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έφτασαν στο σημείο ήταν αρχικά λιγοστές, όμως κατά τη διάρκεια της εξέλιξης της πυρκαγιάς ενισχύθηκαν. Τελικά, επιχείρησαν συνολικά 56 πυροσβέστες με 17 οχήματα, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Οπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης, το μέγεθος της ζημιάς που έχει υποστεί ο αρχαιολογικός χώρος δεν μπορεί να υπολογιστεί ώσπου να σβήσει τελείως η πυρκαγιά, η οποία μαινόταν ως αργά χθες το βράδυ. Στο μεταξύ, την ώρα που η κατακραυγή ήταν έντονη στα κοινωνικά δίκτυα από την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να διαφυλάξει το βασίλειο του Αγαμέμνονα, το υπουργείο Πολιτισμού έβγαλε μια ανακοίνωση στην οποία κάνει μια πρώτη, όπως αναφέρεται, εκτίμηση για τον αντίκτυπο της πυρκαγιάς στον αρχαιολογικό χώρο, επισημαίνοντας πως «δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από τη μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου».

Ωστόσο, στη συνέχεια ομολογεί ότι η φωτιά έπληξε πολλά σημεία του χώρου. Τα ερωτήματα, φυσικά, είναι σοβαρά. Υπήρξε πυροπροστασία και γιατί δεν ενεργοποιήθηκε; Ποια μέτρα πρόληψης υπήρχαν; Πάντως, η κυρία Μενδώνη χθες έκανε αμέριμνη περιοδεία στη Λευκάδα…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα