Νικητής της παγκοσμιοποίησης ο εθνικισμός

Βιομηχανίες όπλων και φαρμάκων, οικονομικά συμφέροντα και διαπλοκές διαψεύδουν το τυραννικό δόγμα της πολιτικής πως «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται», καθώς πρόσφατα οι δημοκρατίες της γηραιάς ηπείρου αντιμετωπίζουν την έντονη πίεση των οικονομικών συμφερόντων των φαρμακοβιομηχανιών, όπως και εκείνην που ασκούν οι βιομηχανίες οπλικών συστημάτων, οι οποίες ουσιαστικά αποτελούν τον μείζονα βιομηχανικό κλάδο των ισχυρών δημοκρατιών.

Από τον Νίκο Παπουτσόπουλο

Στην έξαρση του κορονοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να προασπίσει τα οικονομικά οφέλη μόνον, απέτυχε να θωρακίσει τα εθνικά συστήματα υγείας, να ελέγξει αποτελεσματικά τη λοιμική, να προστατεύσει τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών, να υπογράψει συμβόλαια με τις φαρμακευτικές εταιρίες και να εγκρίνει την άμεση αγορά επαρκών δόσεων των εμβολίων. Ύστερα από την αποκάλυψη της αθέτησης συμφωνιών, αφού οι φαρμακοβιομηχανίες επέλεξαν να πωλήσουν εμβόλια σε χώρες πλούσιες και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κομισιόν, σε ατμόσφαιρα πανικού, προτείνει τη δημιουργία μηχανισμού διαφάνειας για τον έλεγχο των εμβολίων τα οποία οι παραγωγοί παρασκευάζουν σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Στην περίοδο που ήδη το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλα κράτη ενεργοποιούν την επόμενη φάση του προγράμματος εμβολιασμού, η Γερμανία, διαιτητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει την επιβολή περιορισμών (ή κυρώσεων) στις εξαγωγές σε χώρες εκτός της Ένωσης, προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια των δόσεων. Την επιβολή περιορισμών στις εξαγωγές αντικρούει η πάγια ευρωπαϊκή πολιτική κατά του προστατευτισμού στο εμπόριο ως τακτικής μεθόδου της οικονομικής θεραπείας, όπως άλλωστε απέδειξε η αποφυγή επιβολής ποινών ή κυρώσεων στην Τουρκία για τις παραβατικές συμπεριφορές σε χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη χρήση οπλικών συστημάτων, τα οποία αφειδώς είχε προσφέρει η ισχυρή βιομηχανία των ευρωπαϊκών δημοκρατιών. «Ο προστατευτισμός δεν θα λύσει τα προβλήματα» ανασκεύασε η Γερμανίδα καγκελάριος, προκειμένου να λειάνει τις οξύτατες αντιδράσεις, και στις εκκλήσεις της για μια «δίκαιη κατανομή στον κόσμο», τόνισε ότι «οφείλουμε να επιλέξουμε την οδό της πολυμέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19».

Η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου σε συνέντευξη Τύπου (27 Ιανουαρίου), ύστερα από το μείζον πρόβλημα έγκαιρης προμήθειας και διανομής των εμβολίων, καλεί τις φαρμακευτικές εταιρίες, όσες παράγουν εμβόλια και «έχουν ηθικές, κοινωνικές ευθύνες και συμβατικές υποχρεώσεις» να τηρήσουν τις συμφωνίες και τα συμβόλαια, και επισήμανε τις «ανεπαρκείς εξηγήσεις από την εταιρία ΑstraZeneca, που προκάλεσαν τη «βαθιά δυσαρέσκεια των κρατών-μελών».

Σύμφωνα με τη δήλωση της κυρίας επιτρόπου, «οι εταιρίες δεν πρέπει να έχουν ψευδαισθήσεις ότι η Ε.Ε. δεν έχει τα μέσα να μάθει τι συμβαίνει», όπως ακριβώς συνέβη με τις ηθικές ευθύνες που αναζήτησε και τους ενδελεχείς ελέγχους που διενήργησε η Ευρωπαϊκή Ένωση στις εξαγωγές ευρωπαϊκών οπλικών συστημάτων στην Τουρκία, στη διένεξη με την Ελλάδα και την Κύπρο, στις συνεχείς προκλήσεις, στις στρατιωτικές επεμβάσεις της γείτονος, στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Μια ένωση κρατών με διαφορετική ηθική και διαφορετικό προσανατολισμό, όπου στην απουσία των δημοκρατικών αξιών πρυτανεύει μόνον το οικονομικό όφελος της ομάδας των ισχυρών, το οποίο και απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Οι ευρωπαϊκές συμπεριφορές προς τα ασθενέστερα μέλη καταδεικνύουν το μέγεθος της ανθρωπιστικής και πολιτισμικής κρίσης στην εποχή των μεγάλων προσδοκιών, με τις νέες επενδύσεις και καινοτομίες που εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη από την παραγωγή και πώληση όπλων μαζικής καταστροφής σε τρίτες χώρες, ώστε κατά την κρίση τους να απειλούν την ειρήνη και τη δημοκρατία.

Τις βεβαιότητες των επενδυτικών προγραμμάτων που επιχειρούν οι κολοσσοί της τεχνολογίας με την ανάπτυξη νέων εφαρμογών, όπως ακριβώς επιβάλλει η τεχνολογική εξέλιξη για την οικονομική ανάκαμψη και την «προστασία του περιβάλλοντος», ύστερα από μακρές περιόδους ύφεσης και λιτότητας, τον μετασχηματισμό των ψηφιακών συνόρων και τον απόλυτο έλεγχο των κοινωνιών, ανακόπτουν κύματα αστάθειας και απώλειας ελέγχου στη σύγκρουση ισχυρών οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων. Στην οικουμενικότητα της λοιμικής οι ανταγωνισμοί μεταξύ των φιλελεύθερων δημοκρατιών της Δύσης και του υπόλοιπου κόσμου επιβεβαιώνουν τις επιδείξεις ισχύος και τις γεωπολιτικές αναμετρήσεις για τη διεκδίκηση παγκόσμιας επιρροής με διαφορετικές συμμαχικές ισορροπίες που πιθανώς να προκύψουν και να καθορίσουν τη νέα εποχή.

Ο «εθνικισμός του εμβολίου», όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, «θα παρατείνει την πανδημία, δεν θα τη συντομεύσει. Μοναδικό μέσο για να ξεπεραστεί η πανδημία είναι «να το κάνουμε όλοι μαζί και να διασφαλίσουμε ότι οι φτωχότερες χώρες θα έχουν ίση πρόσβαση σε ένα εμβόλιο».

«Οι χώρες έχουν την ευθύνη να προστατεύουν τους πληθυσμούς τους, αλλά ο εμβολιοεθνικισμός είναι αυτοκαταστροφικός και θα καθυστερήσει την παγκόσμια ανάκαμψη» δήλωσε πρόσφατα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καθώς ο πόλεμος των εμβολίων είχε ήδη προκαλέσει χάος στις δυτικές δημοκρατίες, είχε καταδείξει την αποτυχία της αλληλεγγύης, ενώ δικαίωνε τους επικριτές των ευρωπαϊκών αξιών, καθώς «ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας καταστροφικής ηθικής αποτυχίας», όπως διαπίστωνε ο κ. Γκουτέρες.

«Το εμβόλιο κατά του Covid αποτελεί το πρωτοχρονιάτικο δώρο του 2021» είχε δηλώσει με βεβαιότητα ο κ. Μητσοτάκης στο διάγγελμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό την παραμονή του Νέου Έτους, προ της έναρξης του πολέμου των φαρμακοβιομηχανιών και της οικείας, πλέον, ευρωπαϊκής «πολυμερούς» αλληλεγγύης: «Και το δικό μας αντίδωρο θα είναι η καθολική αποδοχή του. Γιατί σημαίνει αυτοπροστασία αλλά και αλληλεγγύη προς τους αγαπημένους μας. Η προφύλαξη του καθένα δεν επιτρέπει επιφύλαξη από κανέναν. Η ελευθερία της άρνησης δεν μπορεί να γίνεται άρνηση της ελευθερίας. Και όσο προχωρεί ο εμβολιασμός τόσο θα υποχωρεί ο κορονοϊός». Το «φιλότιμό μας», ώστε «όλοι μαζί να τηρήσουμε τα μέτρα τα οποία μας υποδεικνύουν οι ειδικοί», το οποίο αποτελούσε άλλοτε για τον κ. πρωθυπουργό το «εθνικό μας εμβόλιο», υποχώρησε στο κύμα των παραθεριστών που ανεξέλεγκτα κατέκλυσε τη χώρα και αύξησε σημαντικά τον αριθμό των νέων κρουσμάτων, «από τη στιγμή που η Ελλάδα άνοιξε μετά το τρίμηνο αναγκαστικό διάλειμμα αεροδρόμια και λιμάνια αλλά και τα σύνορα προς Βουλγαρία για τους τουρίστες», σύμφωνα με δημοσιεύματα γερμανικών εφημερίδων, στις αρχές Ιουλίου του 2020.

«Ελάτε στην Ελλάδα. Φέρτε τους φίλους σας. Ενημερώστε ότι πλέον η χώρα είναι ανοιχτή» προσκαλούσε από τη γραφική Σαντορίνη ο κ. Μητσοτάκης τους θερινούς δραπέτες, με την οίηση του νικητή μιας πρωτόγνωρης αναμέτρησης: «Μάθαμε το μάθημά μας από την αντιμετώπιση της πανδημίας και εργαστήκαμε πολύ σκληρά για να διασφαλίσουμε ότι οι επισκέπτες μας θα παραμείνουν ασφαλείς και υγιείς» πρόσθετε, για να εκτιμήσει ύστερα από το άδοξο τέλος της μικρής τουριστικής περιόδου ότι «το 10% των κρουσμάτων είναι εισαγόμενα, τα πιο πολλά κρούσματα αυτή τη στιγμή είναι εγχώρια» (Αύγουστος 2020).

«Πιστός και προβλέψιμος» σύμμαχος της Δύσης, η κυβέρνηση αναμένει τις ελεητικές ευθύδικες αποφάσεις της Ευρώπης για την έγκαιρη προμήθεια των εμβολίων, με την ελπίδα διάσωσης του μοναδικού εθνικού προϊόντος, της νέας τουριστικής περιόδου, ύστερα από την επιτυχή εκχώρηση των αγαθών της εθνικής περιουσίας στους φερέλπιδες επενδυτές. Άλλωστε στην προστασία της ελληνικής μονοκαλλιέργειας και στη βελτίωση της τουριστικής εικόνας της χώρας αποβλέπουν τα επαχθή περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει η κυβέρνηση, τα οποία έχουν οδηγήσει την αγορά εργασίας στην κατάρρευση καθώς περιβάλλον ασφυξίας διαμορφώνει η απαίτηση εμπρόθεσμης καταβολής οφειλών, πάγιων εξόδων και οικονομικών υποχρεώσεων. Αστυνόμευση, καταστολή, απαγόρευση της ελεύθερης έκφρασης ή επιλογής αποκαλύπτουν την απομάκρυνση των πολιτικών συστημάτων από τα αιτήματα και τις ανησυχίες της κοινωνίας, στο πνεύμα και στα όρια του δόγματος πως «η δημοκρατία δεν εκβιάζεται και δεν εκφοβίζεται».

Στις εκδηλώσεις απείθειας και τις αντιδραστικές συμπεριφορές των κοινωνικών ομάδων, ακόμη και προ του «φάσματος του θανάτου» και της αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων, η πολιτική τάξη προτάσσει με ασύγγνωστη αυθάδεια την υποχρέωση συμμόρφωσης στις αλάνθαστες κυβερνητικές αποφάσεις.

Μεθόδους εφαρμογής της υποχρεωτικότητας αναζητεί η κυβέρνηση για τον εμβολιασμό των απείθαρχων γιατρών και νοσηλευτών, ο εμβολιασμός των οποίων (όπως ο επιδεικτικός εμβολιασμός πολιτικών και ιεραρχών) αποτελεί πρότυπο για τη μεγάλη μάζα, όπως ακριβώς οι συμπεριφορές των θεσμικών οργάνων αποτελούν πρότυπο συμπεριφοράς και σεβασμού των πολιτών προς τις αρχές και τις αξίες της δημοκρατίας.

Οι ιικές μεταλλάξεις και παραλλαγές με υψηλότερο κίνδυνο θνητότητας προβληματίζουν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, που απευθύνει νέες αυστηρές συστάσεις σε κοινωνίες που ήδη βιώνουν απάνθρωπες συνθήκες εγκλεισμού ή νοσούν ψυχικά, καθώς ιδιοτέλειες και οικονομικά οφέλη των φαρμακοβιομηχανιών παρακωλύουν με τεχνάσματα την επιστροφή στην κανονικότητα και απομακρύνουν την ελπίδα λύτρωσης.

Σε στάση αναμονής για την παραλαβή των δόσεων η τουριστική χώρα αναθέτει τις ελπίδες της στις αποφάσεις και τις δωρεές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η φίλη γείτων, προ των ευρωπαϊκών παλινωδιών και αδιεξόδων, προβαίνει σε παραγγελίες του κινεζικού εμβολίου της Sinovac, ανακοινώνει την έναρξη συνεργασιών και με τη Ρωσία, προεξαγγέλλει διαδικασίες ανάπτυξης εγχώριου σκευάσματος, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί άριστες σχέσεις με τους δυτικούς προμηθευτές: την ίδια ακριβώς πολιτική που έχει εφαρμόσει με τους εξοπλισμούς, ώστε να ασκεί πιέσεις και εκβιασμούς, κατά το πρότυπο των φαρμακευτικών βιομηχανιών των ευρωπαϊκών δημοκρατιών.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα