Θλίψη για την αρχόντισσα του δημοτικού τραγουδιού Φιλιώ Πυργάκη

Σίγησε ο θρύλος των πανηγυριών!

Η Φιλιώ Πυργάκη, η τραγουδίστρια-θρύλος των ελληνικών πανηγυριών και της δημοτικής μας παράδοσης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Γεννήθηκε στον Ασπρόκαμπο Κορινθίας το 1939 και τραγουδούσε σε πανηγύρια από την ηλικία των 14 ετών, το 1953.Υστερα από ένα ατύχημα που είχε μετακόμισε στην Αθήνα, όπου παρουσιάστηκε στη δισκογραφική εταιρία Columbia, με την οποία κυκλοφόρησε πολλούς δίσκους 45 στροφών. Ο πρώτος δίσκος της κυκλοφόρησε το 1967 και λεγόταν «Βαρέθηκα τα νιάτα μου», σε μουσική και στίχους του Κώστα Κοντογιώργη, ο οποίος την είχε εντάξει στην ορχήστρα του. Αργότερα, αναγνωρίστηκε στον χώρο του δημοτικού τραγουδιού και παράλληλα συνεργάστηκε με μεγάλους και σπουδαίους μουσικούς. Η Φιλιώ Πυργάκη, πέρα από την Ελλάδα, έκανε πολλές εμφανίσεις στο εξωτερικό. «Ήμουν ένα χωριατοκόριτσο από την Πελοπόννησο. Φτώχεια πολλή, πήγαινα με τα πρόβατα στο βουνό και τραγουδούσα» είχε δηλώσει σε παλιότερη συνέντευξή της στη «LiFO».

«Όταν με πήρε μαζί του ο θείος μου να τον συνοδέψω σε ένα γάμο, ήμουνα έτοιμη. Δεν χρειαζόμουν ούτε δάσκαλο ούτε σχολή. Είμαι αυτοδίδακτη. Ό,τι κατεβάζει ο εγκέφαλος το τραγουδάει η Πυργάκη. Από 14 χρόνων με έπαιρνε μαζί του, εκεί ψήθηκα, πάνω στη δουλειά. Στα 17 αποφάσισα να ανέβω στην Αθήνα, δεν με σήκωνε το χωριό. Τότε έκανα τον πρώτο μου μικρό δίσκο» έλεγε το 2007. «Σαράντα πέντε χρόνια ξενύχτισσα, δεν έχω κανένα παράπονο από τη δουλειά μου. Ο κόσμος στην περιφέρεια με λατρεύει, έρχομαι στα πανηγύρια και ξημερώνομαι. Έχω κουραστεί, οπωσδήποτε. Μου αρέσει όμως. Φωνάζω, λέω κουράστηκα, αλλά μόλις ανέβω εκεί πάνω στο παλκοσένικο, γίνομαι αλλιώτικος άνθρωπος. Το αγαπάω αυτό που κάνω, είναι η ζωή μου όλη» δήλωνε.

Το δικό της «αντίο» στη Φιλιώ Πυργάκη θέλησε να πει η σπουδαία ερμηνεύτρια Χαρούλα Αλεξίου. «Κάθε φορά που χάνεται ένας μεγάλος που υπήρξε θεμέλιο της παράδοσής μας νιώθουμε αγωνία για το αν θα πάρει κάποιος άλλος, αντάξιός του τη θέση του. Η Φιλιώ Πυργάκη θα έχει τη θέση της μαζί με τους άλλους διακεκριμένους της ιστορίας του δημοτικού τραγουδιού στην αιωνιότητα. Η θέση της όμως εδώ σ’ εμάς μένει ορφανή. Με την ευχή του Θεού ταξιδεύεις, αδελφή μας. Αιώνια η μνήμη σου και η ευγνωμοσύνη μας που τραγούδησες για τους Ελληνες» έγραψε η Χάρις Αλεξίου». Η κηδεία της έγινε χθες στο Αργος με πλήθος κόσμου, κλαρίνα και τραγούδια.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα