ALL INSIDE: τεχνική αποκατάστασης ρήξης πρόσθιου χιαστού

Ο πρόσθιος χιαστός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς συνδέσμους του γόνατος. Η λειτουργία του είναι να σταθεροποιεί το γόνατο σε προσθοπίσθιες και στροφικές κινήσεις. Η αρθροσκοπική αποκατάσταση του χιαστού γίνεται με τη λήψη μοσχεύματος από δότρια περιοχή του ασθενή, όπως η περιοχή των οπίσθιων μηριαίων και ο τένοντας της επιγονατίδας ή του τετρακεφάλου.

  • Γράφει ο
    Παναγιώτης Ι. Κοντοβαζαινίτης
    Ορθοπαιδικός Χειρουργός
    Διευθυντής Δ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής Αθλητικών κακώσεων και Αρθροπλαστικών Γόνατος και Ισχίου (MIS) ΜΗΤΕΡΑ

Τεχνική All inside

Η πιο σύγχρονη προσέγγιση στη συνδεσμοπλαστική για την αποκατάσταση της ρήξης πρόσθιου χιαστού συνδέσμου είναι η τεχνική All Inside. Η πρωτοποριακή αυτή τεχνική μικρής επεμβατικότητος έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια με εντυπωσιακά μετεγχειρητικά αποτελέσματα και σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως:

  • Λιγότερο παρεμβατική μέθοδος γιατί η λήψη του μοσχεύματος γίνεται από την έσω περιοχή του γόνατος (μικρότερη ουλή, λιγότερο άλγος, καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα).
  • Χρήση ενός μόνο τένοντα για τη δημιουργία, ιδιαίτερα επαρκούς σε διάμετρο μοσχεύματος, συνήθως 8.5-9mm.
  • Δημιουργία μικρότερης έκτασης τούνελ στην κνήμη με παραμονή περισσότερου οστού στη θέση του, άρα ταχύτερη και πιο ισχυρή ενσωμάτωση του μοσχεύματος στη κνήμη.
  • Σε περίπτωση μελλοντικού χειρουργείου, δεν χρειάζεται να παρακαμφθούν τα ευμεγέθη οστικά τούνελ των παραδοσιακών τεχνικών.
  • Σε περίπτωση επέμβασης σε σκελετικά ανώριμους ασθενείς-παιδιά δεν επηρεάζεται καθόλου ο αυξητικός χόνδρος.

Η τεχνική All Inside αποτελεί μια ελάχιστα επεμβατική διαδικασία που αποκαθιστά τον σύνδεσμο με ένα μόσχευμα και εκτελείται μέσω της διάνοιξης μικρών οπών στο γόνατο και δίχως μεγάλες τομές.

Με την τεχνική αυτή, επιτυγχάνουμε:

  1. Εξαιρετική σταθερότητα του γόνατος και ανατομική θέση του μοσχεύματος.
  2. Λιγότερο πόνο και γρήγορη ενσωμάτωση του μοσχεύματος στα οστά.
  3. Επέμβαση σε παιδιά και εφήβους χωρίς κίνδυνο στην ανάπτυξή τους.

Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να εξέλθει από το νοσοκομείο την ίδια ή την επομένη μέρα περπατώντας, με ικανοποιητικό εύρος κίνησης γόνατος και να φορτίσει το πόδι του κανονικά.

Σε κάθε περίπτωση οποιαδήποτε τεχνική, όσα πλεονεκτήματα και να παρουσιάζει, δεν υποκαθιστά μια καλή και έμπειρη χειρουργική ομάδα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα