Το μυστήριο του ξαφνικού θανάτου

Αμερικανός καθηγητής προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο της «σιωπηρής υποξίας» σε ασθενείς με κορονοϊό

Απάντηση στο μυστήριο για το πώς είναι δυνατόν ασθενείς που έδειχναν να μην πάσχουν βαριά να φτάνουν ξαφνικά και να χρειάζονται διασωλήνωση δίνει Αμερικανός γιατρός, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο της «σιωπηρής υποξίας».

Ο δρ Ρίτσαρντ Λέβιταν, που αναλαμβάνει έκτακτα περιστατικά σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, σε σχετικό άρθρο του στους «New York Times» αποκαλύπτει το φαινόμενο που παρατηρεί στους ασθενείς με Covid-19 οι οποίοι έχουν πνευμονία. Ενώ οι πνεύμονές τους ήταν γεμάτοι υγρό ή πύον, δεν είχαν δυσκολία στην αναπνοή μέχρι τη στιγμή που χρειάστηκε να μεταφερθούν στο νοσοκομείο. Για την ακρίβεια, δεν είχαν ιδέα ότι είχαν καν τον κορονοϊό μέχρι να φτάσουν στα έκτακτα περιστατικά και συχνά σε κρίσιμη κατάσταση, δηλαδή με υποξία, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στους ιστούς, προκαλώντας βλάβη στα όργανα και μερικές φορές θάνατο.

«Αυτό που μας εξέπληξε ήταν ότι οι ασθενείς δεν ανέφεραν αναπνευστικά προβλήματα, ακόμα κι όταν οι ακτινογραφίες έδειχναν γενικευμένη πνευμονία και το οξυγόνο τους ήταν κάτω από το φυσιολογικό. Πώς μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο;» έγραψε χαρακτηριστικά ο γιατρός, που λέει ότι τελικά οι ασθενείς μπορούν να εκπνέουν, παρά τη βαριά τους κατάσταση, το διοξείδιο του άνθρακα.

Προτείνει δε για την αποφυγή της «σιωπηρής υποξίας» την παρακολούθηση των ασθενών που έχουν συμπτώματα κορονοϊού με οξύμετρα για να μην αντιληφθούν τον χαμηλό κορεσμό οξυγόνου όταν είναι πολύ αργά.

«Τα φυσιολογικά επίπεδα κορεσμού οξυγόνου για τους περισσότερους είναι 94% με 100%. Στους ασθενείς με πνευμονία λόγω κορονοϊού είδα κορεσμούς ακόμα και 50%!»

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα