Η χλωροκίνη χτυπάει στην καρδιά

«Πάγωσαν» τα χαμόγελα μετά τις ενδείξεις για επικίνδυνες παρενέργειες του φαρμάκου που χορηγείται κατά του κορονοϊού

O αρχικός ενθουσιασμός για τη χλωροκίνη και τη δράση της ενάντια στον νέο κορονοϊό έχει -αν μη τι άλλο- υποχωρήσει, καθώς από διάφορες επιστημονικές πλευρές αυξάνονται οι επιφυλάξεις, οι προειδοποιήσεις και οι ενδείξεις για πιθανές επικίνδυνες παρενέργειες.

Μάλιστα, το υπουργείο Υγείας του Καναδά εξέδωσε το Σάββατο προειδοποίηση για τη χρήση των φαρμάκων κατά της ελονοσίας υδροξυχλωροκίνη και χλωροκίνη όσον αφορά την πρόληψη ή την αντιμετώπιση του Covid-19. Το καναδικό υπουργείο Υγείας σημειώνει ότι τα δύο αυτά φάρμακα μπορεί να έχουν σοβαρές παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένων σοβαρών προβλημάτων καρδιακού ρυθμού.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ εξέδωσε την Παρασκευή και αυτή προειδοποίηση για τη χρήση φαρμάκων κατά της ελονοσίας σε ασθενείς με Covid-19. Η χλωροκίνη και η υδροξυχλωροκίνη, σε συνδυασμό με αζιθρομυκίνη, προτάθηκαν ως πιθανή λύση για ασθενείς με Covid-19 σε μια γαλλική μελέτη, για την οποία αργότερα εκφράστηκαν ορισμένες αμφιβολίες σχετικά με την αξιοπιστία της.

Επίσης, από τον Φεβρουάριο υπήρξαν δύο κινεζικές μελέτες που οδηγούσαν στο συμπέρασμα ότι η χλωροκίνη μπορεί να συντομεύσει τη διάρκεια του Covid-19 σε αρκετούς ασθενείς. Ωστόσο, βραζιλιάνικη μελέτη σε ασθενείς με κορονοϊό που δοκίμασε τη χλωροκίνη και τη συγγενική υδροξυχλωροκίνη σε συνδυασμό με το αντιβιοτικό αζιθρομυκίνη διακόπηκε πρόωρα, καθώς αποδείχθηκε ότι σε υψηλή δόση η χλωροκίνη ήταν θανατηφόρα για μερικούς ασθενείς.

Επίσης, επιστήμονες με δημοσίευσή τους στο «Nature», που αφορά την παρακολούθηση 84 ασθενών με Covid-19 στη Νέα Υόρκη, οι οποίοι επί πέντε μέρες έπαιρναν δύο φορές ημερησίως υδροξυχλωροκίνη και αζιθρομυκίνη, προειδοποιούν και αυτοί για κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, καθώς οι εννέα ασθενείς εμφάνισαν επικίνδυνη αρρυθμία (που αυξάνει τον κίνδυνο ανακοπής). Τελικά, τέσσερις πέθαναν από πολυοργανική ανεπάρκεια, αλλά κανένας από έμφραγμα.

Οι ερευνητές συμπέραναν, πάντως, ότι οι ασθενείς που παίρνουν αυτά τα φάρμακα χρειάζονται συνεχή καρδιολογική παρακολούθηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα