Ανθρώπινο αντίσωμα κατά του κορονοϊού

Με βάση έρευνα από τον SARS του 2002, επιστήμονες ελπίζουν ότι θα μπλοκάρουν την είσοδο του ιού στον οργανισμό

Ελπίδες για την ανάπτυξη ενός αντισώματος που θα θεραπεύει τον νέο κορονοϊό τρέφουν Ολλανδοί επιστήμονες, μετά την ανακάλυψη ανθρώπινου μονοκλωνικού αντισώματος το οποίο «μπλοκάρει» τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων από τον SARS-CoV-2.

Ωστόσο, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης και του Ιατρικού Κέντρου του Εράσμειου Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ, με επικεφαλής τους καθηγητές Μπέρεντ Γιαν Μπος και Φρανκ Γκρόσβελντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος για να φανεί κατά πόσο το αντίσωμα έχει ανάλογη δράση όχι μόνο σε καλλιέργειες κυττάρων αλλά και μέσα στο σώμα των ανθρώπων. Το αντίσωμα, το οποίο διαπιστώθηκε ότι εμπόδισε τον κορονοϊό να διεισδύσει στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο, προσδένεται σε μια περιοχή που είναι κοινή στους κορονοϊούς SARS-CoV και SARS-CoV-2. Συνεπώς μπορεί να ουδετεροποιήσει και τους δύο, ενώ δεν αποκλείεται να κάνει το ίδιο και σε μελλοντικούς κορονοϊούς.

«Η νέα έρευνα βασίζεται στην εργασία που οι ομάδες μας είχαν κάνει στο παρελθόν πάνω σε αντισώματα που στοχοποιούν τον SARS-CoV, ο οποίος είχε εμφανιστεί το 2002-2003. Χρησιμοποιώντας τα αντισώματα που είχαμε βρει εναντίον εκείνου του ιού, βρήκαμε ένα το οποίο εμποδίζει επίσης τη λοίμωξη των κυττάρων και από τον SARS-CoV-2. Ενα τέτοιο αντίσωμα ουδετεροποίησης του ιού έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της λοίμωξης σε έναν οργανισμό που έχει μολυνθεί, να συμβάλει στην πλήρη εξαφάνιση του ιού ή να προστατεύσει έναν μη μολυσμένο άνθρωπο που εκτίθεται σε αυτόν» δήλωσε ο κ. Μπος. Το γεγονός ότι το αντίσωμα είναι πλήρως ανθρώπινο επιτρέπει να προχωρήσει ταχύτερα η ανάπτυξη και η αξιοποίησή του, μειώνοντας παράλληλα την πιθανότητα να προκαλεί ανοσολογικές παρενέργειες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα