Μεταδοτικά τα παιδιά, λένε οι μελέτες!

Ανατρέπουν τα δεδομένα δύο έρευνες σε Ουχάν – Σανγκάη και Γερμανία, θέτοντας εν αμφιβόλω το άνοιγμα των σχολείων

Συνεχίζονται τα αντικρουόμενα δεδομένα για το κατά πόσο τα παιδιά είναι μεταδότες του νέου κορονοϊού. Δύο νέες διεθνείς έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τελικά τα παιδιά είναι ικανά να τον μεταδώσουν, καθιστώντας έτσι πιο δύσκολη την απόφαση των ηγεσιών παγκοσμίως να ανοίξουν και πάλι τα σχολεία.

Στην πρώτη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Science», διεθνής ομάδας επιστημόνων μελέτησε τα δεδομένα από δύο πόλεις της Κίνας, τη Σανγκάη και την Ουχάν, απ’ όπου ξεκίνησε την καταστροφική του πορεία ο ιός. Προέκυψε, λοιπόν, ότι τα παιδιά ήταν κατά ένα τρίτο τρωτά σε σχέση με τους ενήλικες να κολλήσουν τον νέο κορονοϊό. Ωστόσο, όταν τα σχολεία είναι ανοικτά, τα παιδιά κάτω των 14 ετών έχουν τριπλάσιο αριθμό επαφών σε σύγκριση με τους ενήλικες, οπότε και τριπλάσιες πιθανότητες να κολλήσουν τον ιό. Με λίγα λόγια, λόγω συμπεριφοράς, οι πιθανότητές τους να κολλήσουν τον κορονοϊό εξισώνεται με αυτήν των ενηλίκων. Οι ερευνητές λένε ότι, βάσει αυτών των ευρημάτων, το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων μπορεί να μειώσει τον αριθμό των κρουσμάτων στην κορύφωση της πανδημίας σε μια περιοχή από 40% έως 60%!

«Η προσομοίωση μου δείχνει ότι πράγματι, αν ανοίξεις ξανά τα σχολεία, θα δεις μεγάλη αύξηση στον ρυθμό μετάδοσης, πράγμα που είναι αντίθετο από αυτό που θες» δήλωσε ένας εκ των ερευνητών, ο δρ Marco Ajelli από το Ιδρυμα Bruno Kessler στο Τρέντο της Ιταλίας. Η δεύτερη έρευνα, που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά και δεν έχει ακόμη κριθεί από την επιστημονική κοινότητα, πραγματοποιήθηκε από ομάδα ερευνητών από τη Γερμανία και από το πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ. Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι τα παιδιά, ακόμη και τα ασυμπτωματικά, έχουν στον οργανισμό τους το ίδιο φορτίο κορονοϊού που έχουν και οι ενήλικες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα