Ο κορωνοϊός (COVID-19) και η υγεία των ματιών μας

Τι είναι ο κορωνοϊός;

Υπάρχουν πολλοί τύποι ιών που ονομάζονται στο σύνολό τους κορωνοϊόι. Ο νέος τύπος κορωνοϊού αυτής της πανδημίας ονομάζεται COVID-19. Αυτός ο ιός προκαλεί ήπια έως σοβαρή ασθένεια των πνευμόνων.

Τα άτομα που εκτίθενται στον κορωνοϊό μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα από δύο έως 14 ημέρες μετά την έκθεση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αναπτύξουν πνευμονία και να αρρωστήσουν σοβαρά ή να πεθάνουν από επιπλοκές του κορωνοϊού.

Πώς μπορεί ο κορωνοϊός να επηρεάσει τα μάτια σας;

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι ο κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω των ματιών – όπως και μέσω του στόματος ή της μύτης.

Όταν κάποιος που έχει κορωνοϊό βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει, σωματίδια ιού μπορούν να εξαπλωθούν από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπό σας. Είναι πιθανό να αναπνεύσετε αυτά τα μικροσκοπικά σταγονίδια από το στόμα ή τη μύτη σας. Τα σταγονίδια μπορούν επίσης να εισέλθουν στο σώμα σας μέσω των ματιών σας. Μπορεί επίσης να μολυνθείτε αγγίζοντας τα μάτια σας αφού αγγίξετε κάτι που έχει τον ιό πάνω τους.

Ίσως ο κορωνοϊός να προκαλέσει λοίμωξη στα μάτια (επιπεφυκίτιδα), αλλά αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο. Εάν έχετε κόκκινα μάτια, μην πανικοβληθείτε. Απλώς καλέστε τον οφθαλμίατρό σας για να τον ενημερώσετε και να ακολουθήσετε τις οδηγίες του. Λάβετε υπόψη ότι  το κοκκίνισμα των ματιών είτε προκαλείται από ιό είτε από βακτήρια, μπορεί να επιμολύνει όποιον αγγίξει την κολλώδη και υγρά εκκρίματα από τα μάτια ή αντικείμενα μολυσμένα από αυτά.

Η προστασία των ματιών σας

Προστατεύοντας τα μάτια σας – καθώς και τα χέρια σας, τη μύτη και το στόμα – επιβραδύνετε την εξάπλωση του κορωνοϊού. Μερικοί τρόποι για να κρατήσετε τα μάτια σας ασφαλή και υγιή κατά τη διάρκεια αυτής της επιδημίας του κορωνοϊού είναι οι εξής:

1. Εάν φοράτε φακούς επαφής, δοκιμάστε να τους αντικαταστήσετε με γυαλιά προσωρινά. Οι χρήστες φακών επαφής αγγίζουν τα μάτια τους περισσότερο απ’ ότι ο μέσος άνθρωπος. Χρησιμοποιείστε γυαλιά πιο τακτικά, ειδικά αν έχετε την τάση να αγγίζετε τα μάτια σας συχνά ενώ φοράτε τους φακούς επαφής. Αντικαθιστώντας τους φακούς με τα γυαλιά μειώνετε την πιθανότητα ερεθισμού των ματιών, και τα γυαλιά δρώντας σαν εμπόδιο σας υπενθυμίζουν να μην αγγίζετε τα μάτια σας. Εάν πρέπει να φοράτε φακούς επαφής, βεβαιωθείτε ότι τους έχετε καθαρίσει και απολυμάνει ακριβώς όπως σας συνιστά ο οφθαλμίατρός σας.

2. Φορώντας γυαλιά δημιουργείται ένα στρώμα προστασίας. Τα γυαλιά που διορθώνουν την όραση ή τα γυαλιά ηλίου προστατεύουν τα μάτια σας από μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια. Παρόλα αυτά δεν παρέχουν 100% προστασία. Ο ιός μπορεί ακόμα κι έτσι να φτάσει τα μάτια σας από όλες τις ακάλυπτες πλευρές μεταξύ γυαλιών και προσώπου. Για μεγαλύτερη προστασία, πρέπει να χρησιμοποιείτε ειδικά προστατευτικά γυαλιά εάν φροντίζετε έναν άρρωστο ασθενή ή δυνητικά εκτεθειμένο άτομο.

3. Προμηθευτείτε όσο περισσότερες ιατρικές συνταγές για τα κολλύριά σας γίνεται. Εάν σας το επιτρέπει η ασφάλειά σας προμηθευτείτε για παραπάνω από ένα μήνα τις προβλεπόμενες ιατρικές συνταγές για τα μάτια σας (όπως για το γλαύκωμα). Σε καιρούς πανδημίας εγκρίνονται τρίμηνες ή εξάμηνες συνταγές φαρμάκων.

4. Αποφύγετε το τρίψιμο των ματιών σας. Μπορεί να είναι δύσκολο να αποφύγουμε αυτή τη συνήθεια, αλλά κάτι τέτοιο θα μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης. Αν αισθανθείτε την επιθυμία να τρίψετε τα μάτια σας ή ακόμα και να επανατοποθετήσετε τα γυαλιά σας χρησιμοποιήστε ένα μαντηλάκι. Τα ξηρά μάτια μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερο αίσθημα φαγούρας, γι’ αυτό το λόγο να προσθέτετε συχνά σταγόνες ενυδάτωσης στα μάτια σας. Σε περίπτωση που πρέπει να αγγίξετε τα μάτια σας για οποιοδήποτε λόγο  (ακόμη και για θεραπεία με κολλύριο) πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά από το άγγιγμα των ματιών σας.

Γενικά να πλένετε τα χέρια σας τακτικά, ακολουθήστε καλή υγιεινή με την χρήση φακών επαφής και αποφύγετε να αγγίζετε ή να τρίβετε τη μύτη, το στόμα και τα μάτια σας.

Αν έχετε οποιαδήποτε ερώτηση σχετικά με την υγεία των ματιών σας ή την όρασή σας, απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρό σας.

Μιχαήλ Χριστοδουλίδης
Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Επιστημονικός Υπεύθυνος Οφθαλμολογικού Τμήματος Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα